6 dl. Vand
25 g gær
1 Sps
Akaciehonning
8 dl Hvedemel
1 dl.
Solsikkekerner
4,5
dl. Duarumhvedemel
2 tsk Havsalt
Fremgangsmåde
Opløs
gær
i koldt vand. Tilsæt akaciehonning, og kom dejen i en skål.
(Til
16 boller passer en 3 liters skål)
Melet
vejes
af. Jeg bruger 1 litermål til hvedemel (ca. 8 dl), og ½ litermål
til durummel (4,5 dl.) 1-2 dl solsikkekerner kommes oveni hvedemelet
- og 2-3 tsk. groft salt i durummelet.
Durupmelet kommes
først i skålen - og derefter hvedemelet.
Det
hele
røres jævnt. Dejen er meget klæg, når den er færdig, men dejen
må gerne skinne/have en lidt våd overflade. (Melet suger vandet i
løbet af natten.)
Skålen
dækkes
med et rent viskestykke, og sættes i køleskabet natten over.
(Den
oprindelige opskrift lyder på min. 1½-2 timer, men jeg synes de
bliver bedre, jo længere de hæver). Næste
morgen
stilles ovnen på 215-225º C (plus minus) varmluft. I mens ovnen
varmer op, sættes bollerne på en plade ved hjælp af 2 spise
skeer.
Bollerne bages i ovnen ca. 16-17 min., til de er let gyldne på overfladen. - Skorpen bliver hård, men lækker.)
Bollerne bages i ovnen ca. 16-17 min., til de er let gyldne på overfladen. - Skorpen bliver hård, men lækker.)
Tip
Opskriften
er en basisopskrift. Men den kan varieres i det uendelige. Prøv med
flere kerner, eller skift noget af hvedemelet ud med havregryn,
grahamsmel, hvedeklid eller andet. Det er den endelige konsistens,
der er afgørende, altså dejen skal være blank/våd. Husk at groft
mel eller havregryn suger mere vand, og der skal derfor lidt mere
vand i. Prøv dig frem. God fornøjelse.