fredag den 16. oktober 2009

Coq Au Vin. En ret der ligner noget der er svært at lave. Det er det ikke .

Faktisk er det en ret, man måske kunne tilbringe en rar, afslappet eftermiddag med at lave. Der er masser af muligheder for pauser ind imellem. Den kan holde sig, den er lækker og illustrerer perfekt princippet om af forvandle noget stort og groft og udejligt til noget helt særligt. Jeg ved, den ser ud til at kræve en masse ingredienser, og at opskriften måske er kompliceret. Bare tag dig god tid. Udfør de indledende manøvrer lidt af gangen, og lav din forberedelse langsomt. Lyt til noget musik, mens du gør det. Opskriften kræver en åben flaske vin, så du tager et glas en gang i mellem. Bare husk at rydde op efter dig selv, efterhånden som du går frem så det køkken ikke ligner et katastrofeområde, når du først kommet til den egentlige mandlavning, Du burde, hvis alt går vel, opnå en zenagtig tilstand af behaglig ro. Og som alle de bedre retter er coq au vin en af dem, der ser væmmelig ud, når den først kommer på komfuret, lugter og smager væmmeligt og så alligevel senere, gennem en form for mystisk alkymistisk proces, der er befordret af tid og varme, bliver til noget fortryllende. 
Ingredienser
1 liter + 2dl rødvin
1 løg skåret i store tern
1 gulerod skåret i ½ cm tykkelse
1 bladselleri skåret i 1 cm tykkelse
4 hele nelliker
1 spsk hele sort peber
8 grene frisk timian
1 hel kylling ca. 1,3-1,4 kg
salt og friskkværnet sort peber
2 spsk olivenolie
6 spsk smør
1 spsk mel
100 g bacon i tern
225g champignoner
12 perleløg
lidt sukker
Første dag
Dagen før du overhovedet begynder at lave denne ret, hældes en flaske rødvin, de hakkede løg (og det er de store løg, ikke perleløg), gulerødder, selleri, nelliker, peberkorn, og timianen i en stor skål. Tilsæt kyllingen og lad væsken dække den helt. Dæk skålen til med film og sæt den i køleskabet natten over. 
Anden dag
Tag kyllingen op af marinaden og klap den tør. Læg den til side. Si marinaden gennem den fine si, og sæt siens indhold og væsken til side seperat. Krydr kyllingen med salt og peber indeni og udenpå. I den store stegegryde opvarmes olien og 2 spsk smør, indtil det næsten ryger, hvorefter kyllingen brunes og nu og da vendes med tangen, så den bliver jævnt brun på alle sider. Når den er brunet, tages den op af gryden og sættes til siden igen. Tilsæt de marinerede grøntager og lad dem simre ved mellemhøj varme og rør en gang i mellem, indtil de er bløde og gyldenbrune. Det skulle tage ca. 10 min.

Drys mel over grøntsagerne og bland det godt med en træske, så alle grøntagerne dækkes. Tilsæt nu den siede marinade. læg kyllingen tilbage i gryden og lad det simre i ca. 1 time og 15 min. ved lav varme.
Tag en drink. Du er næsten færdig...
Mens din kylling langsomt koger i gryden, steges bacon i en lille pande ved mellemhøj varme, til de er gyldenbrune. Tag baconen af panden, og lad det ligge på noget køkkenrulle, der kan suge fedtet til sig, men vær sikker på, at du beholder ca. 1 spsk af fedtet på panden. Sauter champignonhovederne i baconfedtet, til de er gyldenbrune. sæt dem til side. Perleløg, salt, sukker og 2 spsk smør lægges ned i en lille gryde. Tilsæt nok vand til lige at dække løgene og dæk så gryden til med pergamentpapir i samme stærrelse som gryden. (Du kan vel godt bruge folie, hvis du absolut skal). Bring det i kog, skru ned og lad det simre, til vandet er fordampet. Hold nøje øje med det, Tag pergamentet af og lad det simre videre til løgene er gyldenbrune. Sæt løgene til side og hæld de resterende 2 dl rødvin på den varme pande og skrab al fonden på bunden af panden fri. Krydr med salt og peber og skru ned til mellemhøj varme, indtil saucen er tyk nok til at kunne dække bagsiden af en ske. Nu er dit arbejde næsten gjort. Endnu en ting, og så er der kun fest og ballede tilbage. Når kyllingen er gennemkogt - hvilket betyder mør, således at der løber klar saft fra dens lår, når man prikker i det - tages den forsigtigt op af væsken, skæres i kvarte og anrettes i et dybt serveringsfad. Si kogevæsken (igen) ned i den indkogte rødvin. Nu skal du bare tilsætte bacon, champignoner og perleløg, smage til med salt og peber og røre de resterende 2 spsk smør i. Hæld saucen over kyllingen og imponér dine venner med, hvor dygtig du bare er. Server med smørnudler og en god flaske rødvin.

Ingen kommentarer: