onsdag den 25. juli 2012

Flødekartofler med chili-kick

1 kg kartofler
2½ dl fløde
(byt gerne 1 dl fløde ud med mælk,
 for at spare lidt på kaloriebasserne)
1 stort løg
2 tsk salt 
Peber
2 fed hvidløg
Peperoncino eller Sambal Oelek
Timian
Andre alternativer:
Muskatnød
Paprika
Oregano
Herbes de Provence
Basilikum
Hvidløg
Evt. revet ost
Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Smid dem i et ovnfast fad og fordel dem jævnt. Skær løget i ringe og fordel dem mellem kartoflerne Krydr med de ønskede smagsnuancer, drys med salt, giv det hele en omgang friskkværnet peber og hæld til sidst fløden over. Kartoflerne bliver ikke dækket helt, men fortvivl ikke det koger/bobler op og skal nok fordele sig. Bag hele molevitten i 1 time ved 200° (jeg foretrækker almindelig ovnvarme, ikke varmluft) Ønsker du ost i retten kan du enten blande det mellem kartoflerne inden du krydrer dem, eller du kan drysse det over når der er et kvarters bagetid tilbage. 
Serveres varmt til kød og grønt efter ønske.


søndag den 22. juli 2012

Sneglekage

250g mel
125g smør
50g sukker
25g gær
1 æg
½ dl mælk
Remonce:
100g smør
100g brun farin
2 spsk. sukker
Glasur:
2 dl flormelis
1-2 spsk. vand 
Bland gæren med den lunede mælk. Smulr smørret i melet og bland gærblandingen i. Tilsæt sukkeret og ægget og ælt dejen godt. Del dejen i to portioner og rul den ene ud i en firkant lidt større end den lille bradepande (ca. 35 cm x 20 cm) den bages i. Smør bradepanden med lidt smør, før dejen trykkes ned og lad gerne dejen gå lidt op ad siderne. Rør remonce sammen og smør halvdelen direkte ud på dejen.
Rul den anden halvdel af dejen ud til et aflangt kvadrat, smør den anden halvdel af remoncen ud på denne og rul den sammen til en roulade på den lange led. Skær 18 slanke snegle af rouladen og placer dem ovenpå dejen i bradepanden. Dæk dejen til med et fugtigt viskestykke og stil den til hævning i en god times tid. Pensl kagen med sammenpisket æg og bag den ved 225 grader i ca. 12 minutter. Men hold godt øje med den; sukkeret karamellisere rimelig hurtigt. Lad kagen køle lidt af mens glasuren laves. Fordel herefter glasuren på kagen og servér straks.


Gulerodsbrud


12 stk.
50g gær
5 dl lunkent v12and
1-1,1 kg hvedemel (jeg brugte ½ alm hvedemel og ½ italiensk hvedemel)
75g sukker
15g havsalt
75g smør
2 æg
150g solsikkekerner
4 gulerødder, skrællet og revet
Hæld det lunkne vand i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt hvedemel, sukker og salt og ælt det godt sammen i skålen. Ælt så det bløde smør ind  dejen og ælt det godt i ca. 6-8 minutter, til du har en god smidig dej. Dejen er så fast, at 
den nemt kan æltes på bordet, men du kan også godt bruge en røremaskine.
Lad dejen ligge og hæve på et melet bord med et klæde over i ca. 1 time.
Lav en fordybning i midten af dejen og slå æggene ud heri. Kom også solsikkekerner og gulerødder ned til æggene. Fold dejen sammen til en stor bolle og brug en kniv eller medtalskraber til at hakke dejen i småstykker med. Sørg for hele tiden at samle æggene op og ind i dejen. Dejen skal ikke være jævn, en bare sammenhængende a la hakkebøf.
Når dejen er hakket helt i småstykker, deles den i 12 lige store brud, som forsigtigt løftes over på en bageplade med bagepapir med metalskraberen (kan også lade sig gøre med en af plast!) Lad brudene hæve i 1 time og bag dem derefter ved 220 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl brudene på en bagerist.
Et lille tip: Gulerod og solsikkekerne kan sagtens skiftes ud med rødbede og sesamfrø, så får du nogle lækre og flotte røde brud.