fredag den 16. oktober 2009

Det er populært

Det er populært at sige, at de bedste vine kommer fra domainer og at negocianterne ikke kan følge med kvalitetsmæssigt. For forståelsens skyld skal det nævnes, at en negociant er en vinkøbmand, der opkøber druer eller vin fra andre og selv producerer og sælger den færdige vin i eget navn. Men forholder det sig sådan og bør man helt gå uden om negocianternes vine, når man taler god Bourgogne vin? Mit svar er ret klart. Man skal gå efter vinens kvalitet i første omgang og se stort på om den nu lige er lavet af en negociant eller en dyrker. Er det ikke vinen, der er det vigtigste? Desuden skal man være klar over, at mange negocianter (især de store) også har egne marker og dyrker egne druer, så de også laver domaine-vine. Det gør f.eks. tre af de store som Jadot, Drouhins og Bouchard. Det er så ikke altid, at det hæver kvaliteten! Et af de mere spændende aspekter ved negocianterne er at der løbende dukker nye op. Et af de sidste skud på stammen er Mischief and Mayhem, som er stiftet af en englænder og en australier, Michael Ragg og Michael Twelftree. De forsøger at kombinere det klassiske Bourgogne med en moderne tilgang til vin. Bl.a. er alle bagetiketterne udførligt beskrevet med oplysninger om vinen og på engelsk. M and M opkøber vin fra år til år og står således helt frit på markedet og skal ikke nødvendigvis lave de samme vine år efter år. Det ene år kan man således lave en Clos de Vougeot, mens den året efter ikke fremstilles, såfremt kvaliteten ikke er god nok.

Irland

Det er tid til at finde den store gode gryde frem, for med efterårets ankomst er det blevet sæson for simreretter. Fyld gryden med de bedste råvarer, giv dig god tid og lad den snurre langsomt på komfuret, mens herlige dufte af skøn mad og varm omsorg fylder hele huset fra eftermiddagen og frem til det gode simremåltid.
Simreretter med lam, kartofler og/eller kål spises i mange lande. Det er efterårs- og vintermad af bedste slags. Klassikeren Irish Stew med lam, kål, kartofler og løg i lag er en af varianterne. Efter sigende bestod den lammestew, man oprindeligt tilberedte i Irland, »kun« af: lammehalskød, løg og kartofler, som simrede med vand, salt og peber. Til gengæld blev den serveret med et tilbehør af sursyltet rødkål. Jeg holder af en klassisk Irish Stew, men vælger dog at gøre den lidt tættere og mere nuanceret med tilsætning af flere gode grøntsager, hvidvin, friske krydderurter, lidt citronskal og krydderier som allehånde og korianderfrø. Det giver en lammestew, som smager lige så skønt som længslen efter Irland på den smukkeste efterårsdag. 4-6 personer
ingredienser
800-900 g udbenet lammehals, bov eller magert bryst uden ben salt 1 lille hvidkålshoved (1 kg) 3 løg 2 små porrer 5-6 store kartofler 2 gulerødder
1/4 knoldselleri (godt 200 g) ca. 25 g smør 2 fed hvidløg 15 peberkorn 8 allehåndefrø 1/2 tsk. knuste korianderfrø 2 laurbærblade 2-3 kviste timian 1 kvist frisk merian 4-5 kviste persille en lille strimmel skal af en økocitron 2-3 dl bouillon 1 dl hvidvin vand finthakket persille
1 Puds det meste af fedtet af kødet, men lad en smule sidde, ellers bliver retten for mager. Skær kødet i meget store terninger eller grove stykker. Drys det med lidt salt og lad det temperere en halv times tid ved køkkentemperatur.
2 Skær kålen i kvarter og fjern de yderste blade og kålstokken. Pil løgene og rens porrene. Skyl og skræl kartofler, gulerødder og selleri. Skær grøntsagerne i grove stykker. Pil hvidløgsfeddene og hak dem fint.
3 Kom lidt smør i bunden af en stor gryde. Læg derefter kød, kål og grøntsager lagvis med salt, krydderier, krydderurter, hvidløg og citronskal.
4 Hæld bouillon og vin ved og supplér med vand, indtil væsken når 1/3 op om kød og grøntsager. Bring det i kog. Skru meget langt ned, og lad retten simre blidt, indtil alt er helt mørt og godt sammenkogt. Det tager 1 1/2 til to timer.
5 Hvidkål afgiver megen væde, så højst sansynligt er retten lidt for »våd« og trænger til en reducering af skyen: Hold kød og grøntsager tilbage med et grydelåg og hæld skyen over i en lav gryde med stor åbning (f.eks. en sauterpande) og kog den ind til ca. halvdelen. Kog skyen over kraftigt blus – så koger den hurtigt ind og bliver kraftig og skøn. Hæld den reducerede sky tilbage i gyden med grøntsager og lam. Vend det grundigt rundt, smag retten til og vend det rundt igen.
6 Server Irish Stew i dybe tallerkner med hakket persille over og evt. brød til.

Historie

Ladyfingers opstod i slutningen af det 15. århundrede ved retten i hertugdømmet Savoy, og blev skabt for at markere begivenheden med et besøg af kongen af Frankrig. Senere fik de navnet Savoiardi og anerkendt som en "officiel" ret småkage. De var særlig populært blandt de unge medlemmer af Domstolen og tilbød at besøgende som et symbol på det lokale køkken. Senere, på grund af deres syrning-fri natur, Lady Finger behandler blev en populær Jødisk korte til ortodokse jøder, der ikke bruger nogen hævemiddel (gær, bagepulver, eller bagepulver) undtagen piskede æggehvider i løbet af påsken. I dag er navnet "Lady Fingers" er blevet droppet af nogle Kosher bagerier fra Kosher påskevin ortodoks-jødiske version af syrning-fri behandling. De behandler er blevet omdøbt til enten »Baby Fingers ',' L Fingers 'eller bare' Fingers ', afhængigt af producenten. Nogle siger [hvem?] Grunden til denne navneændring er på grund af den sammenslutning mellem behandler og den kvindelige anatomi, som ifølge ortodoks jødedom, er uanstændig.

Jordbærtærte med mascarponecreme

1 mørdejsbund evt. med lidt citronskal i
225 g mascarpone
1,5 dl yoghurt naturel eller citronyoghurt
1 vaniljestang
25-50 g sukker eller flormelis
2 dl piskefløde pisket til blødt skum
jordbær
evt. flormelis
evt. jordbærsyltetøj fortyndet med vand og siet
Fremgangsmåde
Mascarponen røres sammen med yoghurten. Vaniljestangen flækkes, og kornene skrabes ud og tilsættes mascarponen. Kom halvdelen af sukkeret i og rør rundt. Smag til med sukker. Flødeskummet piskes i. Cremen fordeles i tærtebunden. Jordbærrene lægges oven på cremen i et tyk lag. Til sidst kan tærten drysses med flormelis eller pensles med det fortyndede og siede jordbærsyltetøj.

Den italienske drøm


  Tiramisu hedder desserten, den er italiensk og betyder groft oversat 'Ræk mig op'.  I al forståelse betyder det at smagen er himmelsk.
Jeg synes en dessert skal være let, simpel og smagfuld, og jeg ved at ægte tiramisu-elskere vil hade mig for denne opskrift, men jeg bruger hverken alkohol eller æg, hvilket er med i den originale opskrift.
Mit argument er, at det er lettest på denne måde, og selvom ingredienserne er få, så smager det godt alligevel. Som fattig drengerøv, så sparer du penge på pasteuriseret æg og en dyr sprut. (For når det gælder mad og alkohol, så er discount bare ikke lige så godt)
Ganske simpel:
500 g Mascarpone creme
100 g sukker
1 pk. Ladyfingers
4 dl. Espresso kaffe
Kakaopulver
Mascarponecremen og sukkeret røres sammen.
Ladyfingers bliver dyppet i kaffen, og bliver lagt i et fad.
Når fadet er fyldt med de små damefingre, så hældes mascarpone oven på.

Coq Au Vin. En ret der ligner noget der er svært at lave. Det er det ikke .

Faktisk er det en ret, man måske kunne tilbringe en rar, afslappet eftermiddag med at lave. Der er masser af muligheder for pauser ind imellem. Den kan holde sig, den er lækker og illustrerer perfekt princippet om af forvandle noget stort og groft og udejligt til noget helt særligt. Jeg ved, den ser ud til at kræve en masse ingredienser, og at opskriften måske er kompliceret. Bare tag dig god tid. Udfør de indledende manøvrer lidt af gangen, og lav din forberedelse langsomt. Lyt til noget musik, mens du gør det. Opskriften kræver en åben flaske vin, så du tager et glas en gang i mellem. Bare husk at rydde op efter dig selv, efterhånden som du går frem så det køkken ikke ligner et katastrofeområde, når du først kommet til den egentlige mandlavning, Du burde, hvis alt går vel, opnå en zenagtig tilstand af behaglig ro. Og som alle de bedre retter er coq au vin en af dem, der ser væmmelig ud, når den først kommer på komfuret, lugter og smager væmmeligt og så alligevel senere, gennem en form for mystisk alkymistisk proces, der er befordret af tid og varme, bliver til noget fortryllende. 
Ingredienser
1 liter + 2dl rødvin
1 løg skåret i store tern
1 gulerod skåret i ½ cm tykkelse
1 bladselleri skåret i 1 cm tykkelse
4 hele nelliker
1 spsk hele sort peber
8 grene frisk timian
1 hel kylling ca. 1,3-1,4 kg
salt og friskkværnet sort peber
2 spsk olivenolie
6 spsk smør
1 spsk mel
100 g bacon i tern
225g champignoner
12 perleløg
lidt sukker
Første dag
Dagen før du overhovedet begynder at lave denne ret, hældes en flaske rødvin, de hakkede løg (og det er de store løg, ikke perleløg), gulerødder, selleri, nelliker, peberkorn, og timianen i en stor skål. Tilsæt kyllingen og lad væsken dække den helt. Dæk skålen til med film og sæt den i køleskabet natten over. 
Anden dag
Tag kyllingen op af marinaden og klap den tør. Læg den til side. Si marinaden gennem den fine si, og sæt siens indhold og væsken til side seperat. Krydr kyllingen med salt og peber indeni og udenpå. I den store stegegryde opvarmes olien og 2 spsk smør, indtil det næsten ryger, hvorefter kyllingen brunes og nu og da vendes med tangen, så den bliver jævnt brun på alle sider. Når den er brunet, tages den op af gryden og sættes til siden igen. Tilsæt de marinerede grøntager og lad dem simre ved mellemhøj varme og rør en gang i mellem, indtil de er bløde og gyldenbrune. Det skulle tage ca. 10 min.

Drys mel over grøntsagerne og bland det godt med en træske, så alle grøntagerne dækkes. Tilsæt nu den siede marinade. læg kyllingen tilbage i gryden og lad det simre i ca. 1 time og 15 min. ved lav varme.
Tag en drink. Du er næsten færdig...
Mens din kylling langsomt koger i gryden, steges bacon i en lille pande ved mellemhøj varme, til de er gyldenbrune. Tag baconen af panden, og lad det ligge på noget køkkenrulle, der kan suge fedtet til sig, men vær sikker på, at du beholder ca. 1 spsk af fedtet på panden. Sauter champignonhovederne i baconfedtet, til de er gyldenbrune. sæt dem til side. Perleløg, salt, sukker og 2 spsk smør lægges ned i en lille gryde. Tilsæt nok vand til lige at dække løgene og dæk så gryden til med pergamentpapir i samme stærrelse som gryden. (Du kan vel godt bruge folie, hvis du absolut skal). Bring det i kog, skru ned og lad det simre, til vandet er fordampet. Hold nøje øje med det, Tag pergamentet af og lad det simre videre til løgene er gyldenbrune. Sæt løgene til side og hæld de resterende 2 dl rødvin på den varme pande og skrab al fonden på bunden af panden fri. Krydr med salt og peber og skru ned til mellemhøj varme, indtil saucen er tyk nok til at kunne dække bagsiden af en ske. Nu er dit arbejde næsten gjort. Endnu en ting, og så er der kun fest og ballede tilbage. Når kyllingen er gennemkogt - hvilket betyder mør, således at der løber klar saft fra dens lår, når man prikker i det - tages den forsigtigt op af væsken, skæres i kvarte og anrettes i et dybt serveringsfad. Si kogevæsken (igen) ned i den indkogte rødvin. Nu skal du bare tilsætte bacon, champignoner og perleløg, smage til med salt og peber og røre de resterende 2 spsk smør i. Hæld saucen over kyllingen og imponér dine venner med, hvor dygtig du bare er. Server med smørnudler og en god flaske rødvin.

torsdag den 15. oktober 2009

En dansk produceret mousserende vin

En dansk produceret mousserende vin blev vurderet i en officiel blindsmagning blandt de bedste champagner i verden ved en prestigefyldt international konkurrence i Frankrig mellem verdens bedste mousserende vine. Konkurrencen bliver afholdt årligt under navnet ”Effervescents du Monde” og resultatet fra konkurrencen foreligger nu. Blandt de 408 vine fra 24 lande vurderet af 60 dommere opnåede den danske DON’s en sølvmedalje. Sven Moesgaard, ejeren af Skærsøgaard Vin, der i 6 år har produceret den danske mousserende vin har tidligere spået Danmark en international placering for lande, der med de givne klimatiske forandringer vil være i en førerposition for mousserende vin. Han har nu bevist sin påstand. ”Dansk vin skal ikke kun agtes, fordi det er rørende, at den i det hele taget kan produceres i Danmark. Den skal kunne måle sig med de bedste i verden ved blindsmagninger. Jeg har en gang tidligere indsendt en mousserende vin til bedømmelse efter international skala, og kommet ud blandt den bedste 1/3. Men aldrig tidligere med medaljer. Medaljen er ikke givet for god sportsånd, men ud fra strenge kvalitetskriterier. Det er i vinverdenen sket, at England har lavet bedre Mousserende vin end Champagne, og England fik da også 2 medaljer i denne konkurrence. Men det er første gang Danmark er på vinderskamlen. Mousserende vin kræver et højt syreindhold og god balance mellem syre og basisvin, og dette kan traditionelt kun opnås i de kølige klimazoner. Vi ser en tendens til, at disse rykker mod nord, og allerede nu har internationale champagneproducenter opkøbt engelske vinmarker. Nu er turen kommet til Danmark, og det kan ikke udelukkes, at Sverige om nogle år også træder ind på det internationale vinkort.” siger Sven Moesgaard. Vindervinen fremvises og kan smages i forbindelse med det julesalg som arrangeres på Skærsøgaard Vin, Nørresøvej 12 i Dons ved Kolding mandag d. 10. dec. kl 16 – 19. Der er fri adgang og smagning. Samtidig vises hvordan den mousserende vin fremstilles.