torsdag den 7. oktober 2010

Mexicansk opskrift på festmad

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på mexicansk opskrift på festmad.
2 1/2 Kilogram Kalkun i portionsstykker
6 Spiseskeer Malteddike
1 1/2 Teskeer Sort peber
1 1/2 Teskeer Salt
1 Teskeer Sukker
3 fed Hvidløg (finthakket)
100 Gram Mulato chilipebre
100 Gram Ancho chilipebre
100 Gram Pasilla chilipebre
2 Stk Chilpotle chilipebre
8 Spiseskeer Olie
50 Gram Sesamfrø; gem nogle til pynt
50 Gram Malede mandler
50 Gram Jornøddekerner
2 Stk Majstortillas
3 fed Hvidløg (finthakket)
6 Hel(e) Sorte peberkorn
12 Stk Hele nelliker
1/2 Teskeer Anisfrø
1/2 Teskeer Stødt Kanel
3 Stk Løg i kvarte
5 Spiseskeer Tomatpure
2 Stk Hønsebouillonterninger
25 Gram Reven mørk chokolade
Fremgangsmåde for mexicansk opskrift på festmad:
Mole (eller Molli) er en traditionel mexicansk ret, og den er virkelig stærk. Jeg vil på det kraftigste anbefale, at De i første omfang kun bruger en fjerdedel af den foreslåede mængde chili, med mindre De er meget glad for rygende stærk mad. Man kan også mildne lidt på den krasse smag ved at øge mængden af tomatpure og eventuelt tilsætte creme fraiche. Hvis De har svært ved at få fat i de tørrede mexicanske chilipebre, kan De i stedet bruge 4 spsk. chilipulver, men så vil smagen naturligvis ikke længere være helt autentisk. Fordi Molli er en kompliceret ret, bliver den ofte forfalsket og har fundet vej til vore borde i mange forskellige versioner. En af de bedst kendte er den amerikanske Chili con Carne. Molli er for Mexico, hvad karryretter er for Indien. Vi serverer den altid ved specielle lejligheder som en festret. Kalkunkød er det mest populære i denne ret, men både svinekød og kylling bliver vældig lækkert tilberedt på samme måde. Begynd forberedelserne en dag eller to i forvejen. Molli kan holde sig 10 dage i køleskabet og er yderst velegnet til nedfrysning.
Opskrift:
1. Skyl kalkunstykkerne, puds dem af og gnid dem grundigt med en blanding af eddike, peber, salt, sukker og hvidløg. Læg dem i et fad og lad dem marinere natten over i køleskabet. 2. Varm de tørrede chilipebre på en tykbundet stegepande i ca. 3 minutter, til de er blevet bløde og bøjelige (lugten vil være temmelig skarp, så hold endelig et vindue åbent!). Fjern stængler og frø og lad chilipebrene ligge i blød natten over i 9 dl vand. 3. Den næste morgen varmes olien, og kalkunstykkerne steges gyldne (gem marinaden). Hæld stegeolien fra og gem den. 4. Kom kalkunstykkerne i en gryde sammen med den marinade, de har ligget i. Tilsæt 1" l vand og lad kødet koge i ca. 1 1/2 time, til det er meget mørt. Derefter køles det af, og hvis man ønsker, kan man fjerne både skind og ben. 5. Rist sesamfrø, mandler og jordnødder på en tør stegepande over moderat varme i ca. 4 minutter. Ryst panden frem og tilbage, så det ikke brænder på. Hæld de ristede frø og nødder af panden og læg i stedet de 2 tortillas på panden i ca. 5 minutter. Vend dem en gang imellem, til de er blevet hårde og sprøde, hvorefter de brækkes i småstykker. 6. Kom stykkerne i en elmixer sammen med de udblødte chilipebre plus udblødningsvand, de knuste hvidløgsfed, alle krydderierne og løgene og lad mixeren køre for højeste hastighed, til De har en blød og jævn masse. 7. Kom 2 spsk. af den olie, kalkunkødet blev stegt i, i en gryde og svits pur,en i ca. 5 minutter. Tilsæt så tomatpure, smuldrede bouillonterninger, chokolade og kalkunkød plus den væde, kalkunen har kogt i, og lad alt simre sagte, til saucen er blevet tyk og flødeagtig. Efterhånden som saucen jævner, har den tendens til at hænge i bunden af gryden, så rør rundt af og til og lad retten koge for svag varme. 8. Drys den færdige ret med sesamfrøblandingen og server den med løse ris, kogte bønner og varme, bløde tortillas til.

Chokolademousse med appelsin

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på chokolademousse med appelsin.
100 gram mørk chokolade (gerne højt kakao indhold)
3 æggeblommer
1 til 2 spiseskef. sukker
½ til 1 teske reven appelsinskal
2 æggehvider
1,5 dl piskefløde
Fremgangsmåde for chokolademousse med appelsin:
Knæk chokoladen i småstykker. Chokoladen smeltes over et vandbad. Det er vigtigt, at vandet ikke koger. Sukker, æggeblommer og appelsinskal røres godt sammen. Æggehviderne og fløden piskes, i to skåle. Hæld chokoladen over æggemassen, hvorefter flødeskum og de piskede æggehvider hældes i. Den færdige mousse kommes i passende glas, hvor den afkøles i minimun en halv time. Den sidste finish er at drysse reven appelsinskal og chokolade over moussen.

Whiskeysauce

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på whiskeysauce.
1 lille dåse tomatpuré
Sukker
Peber
100 gram smør
Salt salt
2 tsk. rosmarin
2,5 dl. piskefløde
2 spsk whiskey
Fremgangsmåde for whiskeysauce:
Smør og tomatpure smeltes sammen i en gryde. Herefter blander man sukker, peber, salt og rosmarine i gryden og koger hele lidt, indtil sukkeret begynder at karamelisere.
Kom whiskeyen i og slut af med at tilføje piskefløden og lad det slutte med et opkog.

Stegt flæsk med persillesovs

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på stegt flæsk med persillesovs.
6 skiver svinebryst.
½ kg kartofler.
4 dl mælk.
1 dl fløde.
3 spsk. maizena eller anden majsstivelse.
1 tsk. sukker.
1 bundt persille.
Salt og peber.
Fremgangsmåde for stegt flæsk med persillesovs:
Skræl kartoflerne og kog dem til de er møre (men ikke udkogte).
Imens kartoflerne koger steges flæskeskiverne på en tefalpande til de er brune og sprøde.
Rør mælk, fløde og maizena sammen i en gryde og bring det i kog. Lad sovsen koge ind. Hak persille og kom det i gryden. Tilsæt sukker og smag til med salt og peber.
Servér den stegte flæsk med kartoflerne og persillesovsen.

Tunsalat

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på tunsalat
1 løg
2 ds tun i vand
1 æble
1 stort bæger creme fraishe 18 % (der skal bruges ca halvdelen)
salt peber
Tilbehør: Flutes
Fremgangsmåde for tun salat - opskrift på tunsalat:
Hæld vandet fra tunen og kom denne i en skål.
Hak løget fint og kom det ned til tunen.
Skær æblet i små firkanter og bland det med.
Kom nu cremefraishen i. Start med lidt af gangen, men hvor meget du kommer i, afhænger af smag.
Smag til med salt og peber. 
Vil man gøre retten endnu mere fedtfattig kan man erstatte cremefraishen af fromage frais.

Fantastisk mexicansk suppe med majs

Ingredienser:
150 g bacon (1 pk.)
5-6 forårsløg eller 2 porer
3 store kartofler
3 gulerødder
1 ds. hakkede flåede tomater
7 dl grønsagsbouillon
250 g frosne majs (kerner)
2 dl fløde
½ tsk tørret chilipulver
salt og peber
Fremgangsmåde for fantastisk mexicansk suppe med majs:
Skær bacon i strimler, og steg den sprød ved svag varme. Tag den af panden. Snit løgene fint, skræl og skær kartoflerne og gulerødderne i terninger. Svits det hele i baconfedtet og krydr med chili og lidt peber. Tilsæt tomaterne og bouillonen, og kog suppen for svag varme under
låg i 15 min. Kom majsene i, og kog i 5 min.
Rør fløden i , og varm godt igennem. Smag til, og servér suppen rygende varm med drys af bacon-stykker. Giv et godt, sejt madbrød til (f.eks. kan rødbedebrødet som findes her anvendes).

Kyllingebryst fyldt med sommer

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på kyllingebryst fyldt med sommer.
1 stk kyllingebrystfillet
1 skive feta fra Arlas fetina-ost
2 semi dried tomater
knivsspids hakket hvidløg
friskt timian.
Fremgangsmåde for kyllingebryst fyldt med sommer:
Kyllingefiletten skæres op på det tykkeste sted og så kommes feta, tomater i tyndestrimler, hvidløg og timian ind i lommen, og lukkes med stegenål. Kryder med salt og peber og steg færdig på panden.

Indisk risret

Ingredienser:
1 kg svinekød i terninger eller kylling (uden ben)
4-6 gule æbler
2 løg
2-3 spk let karry
salt
1 dåse ananas i terninger i egen juice
3 gule pepper
1 pose parboiled ris (lav risene til 4 personer)
Fremgangsmåde for indisk risret:
Skræl og skære æblerne til både (fjern tænderne) og dæk dem til. Kom 1 spk olie på en wok eller gryde og tilsæt karry.
Brun olien i og tilsæt kødet i og brun dem godt i 10-15 min. Smag med salt.
Efter kødet er gennemsteget skal man tilsætte æblerne og og skivede løg. Nu skal man være forsigtig med at rør rundt for at ikke rør æblerne til mos. Lag gryderetten simre i 15-20 min. Rør kun for at undgå at gryderetten brænder til bunden af wokken eller gryden. Tilsæt nu risene og tilberede dem i iflg. opskriften på posen. Mens gryderetten simre skal man skære pepperne i strimler og tilsæt dem i gryderetten. Lad gryderetten simre igen i 5-10 min. Så er der indisk risret til aftensmad.

Kyllingesalat

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på kyllingesalat.
400 g kogt kyllingekød (uden skind og ben)
125 g frosne ærter
250 g selleri
Vand og salt til at koge selleri i
3 stilke bladselleri
2 syltede agurker
Dressing:
1 dl fromage fraise
1 dl cremefraise 9%
½ tsk salt
2 tsk sennep
½ tsk karry.
Fremgangsmåde for kyllingesalat:
Tø ærterne op.
Skær kyllingekødet i små stykker.
Skræl sellerien og skær den i fine strimler.
Kog strimlerne halvmøre i letsaltet vand.
Lad dem løbe af og blive kolde.
Skær bladselleri i skiver.
Hak de syltede agurker.
Bland det hele sammen i en skål.
Dressing:
Rør fromage fraise med cremefraise og smag til med salt, sennep og karry.
Hæld dressingen over kyllingesalaten og lad den stå koldt og trække ca. 10 minutter.

onsdag den 6. oktober 2010

Paprikagryde

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på paprikagryde.
2 spsk. olie
1 stort revet løg
Svinekød i tern
2 spsk. paprika
1 bakke champignoner
1 pakke pølser i stykker på ca. 2 cm
Fremgangsmåde for paprikagryde:
Hæld lidt olie i en gryde. Tilsæt revet løg og svinekød i tern. Brun det hele, og tilsæt paprika. Tilsæt ½ liter bouillon. Lad det simre i 3-5 min. Champignoner tilsættes. Pølser i stykker tilsættes og varmes. Gryderetten jævnes.
Serveres med varme ris og grøn salat.