lørdag den 19. november 2011

Fasan à la Normande


Ingredienser

2 fasaner
100 g smør
3 store, syrlige æbler
1 glas Calvados (æblebrændevin)
3 dl piskefløde
2 spsk citronsaft
salt og peber
Fremgangsmåde
Gnid fasanerne med salt og peber og brun dem hurtigt på panden i halvdelen af smørret. Tag dem op og flæk dem. Skræl æblerne og fjern kernehuset. Snit dem i tynde både og steg dem gyldne på panden i resten af smørret. Æblebådene fordeles der efter i et smurt, ovnfast fad og fasanerne arrangeres ovenpå. Panden koges af med calvados og hældes over fasanerne. Dæk med folie. Sæt fadet i ovnen ved 200° i ca. 10 min. Tag folien af og bland piskefløde og citronsaft og hæld det ved. Drys med lidt salt, læg folie over igen og steg færdig i 10-15 minutter. Tilbehør: Serveres med rå kartoffeltern stegt gyldne i olie og brød til at dyppe saucen op med. God fornøjelse. 

fredag den 18. november 2011

Citronpandekager


Pandekagedej:
  • 100 g. hvedemel
  • 65 g. sukker
  • 3 stk. æg
  • 65 g. smelter smør
  • 1 tsk. med top ,fintrevet frisk ingefær
  • ¼  liter sødmælk
Citroncreme:
  • 2 bl. husblas
  • 150 g. god hvid chokolade
  • ¼ liter piskefløde
  • 1 ½  citron kun skallen, fintrevet
Citronconfit:
  • 2 stk. citroner , fileter af.
  • 100 g. sukker
  • 4 spsk. vand
  • ½ stk. vaniljestang
  • 1 ½  tsk. maizena + lidt vand (til at jævne med )
Glaskaramel:
200 g. flormelis smeltes over sagte varme til gylden karamel. Pas på det ikke får for meget varme. Læg karamellen i skefulde på et stykke bagepapir og stryg massen ud med en paletkniv.  Når karamellen skal bruges, vendes bagepapir nedad mod et stykke bagepapir og massen frigøres forsigtigt. 
Pandekagedej:
Bland mel & sukker & pisk godt med alle æggene. Smelt smørret på den pande, hvori pandekagerne skal steges. Pisk det smeltede smør & fintrevet frisk ingefær i.
Pisk til sidst mælken i, & pandekagedejen er klar til brug. Steg pandekagerne ved god varme på en tefalpande, der er ca. 25 cm i diameter.
Citroncreme:
Læg husblassen i blød i en ½ liter koldt vand i en ½ time. Hak den hvide chokolade fint. Bring fløden i kog & tag gryden af varmen.
Efter 5 minutter hældes den varme fløde over den finthakkede chokolade & der røres, til næsten al chokoladen er smeltet. Vrid husblassen fri for vand og kom den direkte op i den lune fløde.
Når alt chokoladen er smeltet, passeres den gennem en sigte. Tilføj citron skallen og rør godt. Citroncremen afkøles i køleskab mindst 3 timer eller gerne til næste dag.
Citronconfit:
Skær bund & top af citronerne. Lad citronerne stå på bunden & skær med en skarp kniv hele skallen af. Skær nu den "nøgne" citron i fileter ved hele tiden at skære langs lamellerne.
Den ½ vaniljestang flækkes på den lange led. Vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv og mases sammen med en anelse af sukkeret med en paletkniv, således at kornene skilles ad.
Vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, citronfileter & vand koges kort op & jævnes med en anelse maizena udblødt i lidt vand. Confit'en skal kun jævnes en anelse med maizenablandingen - absolut ikke tykne. Afkøl helt inden servering.
Confit'en kan opbevares på køl 2 - 3 dage.
Citronpandekager:
Læg alle de kolde pandekager ud på et bord. Pisk den kolde citroncreme luftig med en håndmikser & fordel den på pandekagerne. Stryg cremen tyndt ud med en paletkniv, så den dækker hele pandekagen.
Rul pandekagerne omhyggeligt sammen, læg dem på et fad med lige bund & dæk med film. Stil fadet i køleskab 1 - 2 dage indtil servering. Skær hver af de helt kolde citronpandekager i 2 meget skrå skiver - enderne bruges ikke.
Anret skiverne elegant oven på hinanden. Lun citronconfit'en en anelse og  server straks.



Amerikansk kalkunpie 

4 personer
Dej: 
175 g. hvedemel 
75 g. smør 
1 æggeblomme 
2 tsk. tørret timian 
1 knsp. salt 
1/2 dl. koldt vand 
Kalkunfyld: 
300 g. kalkunbryst 
100 g. løg 
300 gulerødder 
100 g. blegselleri 
30 g. smør 
3 spsk. mel 
3 dl. hønsebouillon 
1 tsk. tørret timian 
salt, peber, æggehvide til pensling 
Fremgangsmåde: Hak smørret i melet og smuldr det ensartet. Tilsæt æggeblomme (gem hviden) og krydderier og saml hurtigt dejen med koldt vand. Eller kom samtlige ingredienser i en food-processor, og dejen er samlet på rekordtid. Læg dejen i køleskabet, mens fyldet tilberedes. 
Kalkunfyld:  Skær kalkunkødet i smalle strimler. Rengør grøntsagerne og skær dem i strimler eller skiver.  Varm smørret på en stor pande og svits kød og grøntsager heri nogle minutter for god varme, mens der røres. Drys melet over og tilsæt suppen gradvist under omrøring. Smag stuvningen til med timian, salt og peber. 
Fordel fyldet i bunden af at tærtefad (ca. 27 cm i diameter). Rul dejen ud og læg den over fyldet som låg, skær den til i siderne og tryk den godt fast.  Udstik resterne af dejen med en lille form. Pensl dejen med sammenpisket æggehvide. Fæstn de små figurer på dejlåget, pensl igen og bag derefter pien i ovnen ved 200 grader C i ca. 45 minutter. 



onsdag den 16. november 2011

Fiskesuppe


Denne opskrift er til 6 personer
Ingredienser
2 kg blandet fisk
2 1/2 l fiskefond
2 stk. løg
1 Porre
6 tomater
1 fed hvidløg
dild
1/2 dl. olivenolie
1 kvist timian
2 1/2 dl hvidvin
4 tråde safran

Fremgangsmåde

Kog en fiskefond af fiskeben, vand, salt, peberkorn, laurbærblade, citron og persillekviste i ca. 10 min og si den. Tomaterne blancheres og befries for skind. Skræl og hak løg. Rens porre og skær dem i strimler. Sauter løg og porre i olien, tomater, fiskeboullion, hakket timian, presset hvidløg og hvidvin koges op. Der tilsættes fiskekød i mindre stykker, der koger i suppen i 5 min. Til sidst drysses der med hakket dild. Der kan tilføjes skal og bløddyr efter ønske.  

Bagt Æblekage


Ingredienser
3/4 kg syrlige æbler
3/4 dl brun farin
1 tsk Kane
2½ dl. grov rasp (revet franskbrød)
25 g margarine 


Tilbehør:
1 dl Fromage frais rørt med vanille og flormelis efter smag
Fremgangsmåde. Æblerne vaskes og rives groft. Bland farin, kanel og rasp. Læg abler og rasp lagvis i et smurt ovnfast fad, med rasp øverst (ikke for tykt et lag). Fordel margarinen herover. Sæt fadet i ovnen ved 200C i 3 kvarter. Serveres med den rørte Fromage frais.