lørdag den 11. september 2010

Ølbraiseret oksebryst

Ingredienser:
1500 g. oksebryst med ben
50 g. smør
200 g. gulerødder
200 g. skalotteløg
2 pilsner
10 dl. vand
salt
Sauce:
2 spsk. hvedemel
salt
peber
Tilbehør:
1000 g. nye kartofler
400 g. nye gulerødder med top
400 g. forårsløg
400 g. skalotteløg
Fremgangsmåde:
Oksebrystet brunes godt af sammen med gulerødder og løg i smørret. Pilsner og vand hældes over og retten småkoger 2.3 timer indtil kødet er meget mørt. Der efterfyldes med vand efter behov. Gryden må ikke koge tør.
Sauce:
Kødet tages op og suppen sigtes. Lad suppen stå et øjeblik så at fedtet samler sig i toppen, drys så med melet og lad dette opsuges i fedtet. Pisk grundigt igennem og koges op. Smages til med salt og peber.
Server kødet skåret i skiver med nye kartofler og de kogte grønsager.

onsdag den 8. september 2010

Velkomstdrink/bowle.

Ingredienser:
1 fl halvtør hvidvin(chardonnay fra south africa).
1 fl (35cl) pærecider.
1 sød sodavand(sprit - seven op eller lign).
En lille dåse blandet frugt.
2 appelsiner.
Mini paraplyer.
Ca 20 frosne jordbær.
Fremgangsmådefor:
Dåsen med frugterne åbnes og hældet i en skål. hvidvin, pærercider, sodavand hældes over(står ca ½-1 time) appelsinerne skæres i hver 10 både. Jordbærne kommes i skålen som isterninger

Flæskesteg

Ingredienser:
1 ½ kg. svinekam med svær.
1 spsk. groft salt.
2-3 laurbærblade.
2-3 skalotteløg.
5-6 dl. bouillon.
Sovs:
5-6 dl. sky + evt. vand.
1-1 ½ spsk. mel.
½ dl. vand.
Salt.
Peber.
Evt. kulør.
Fremgangsmåde for flæskesteg:
Rids sværen helt ned til kødet med 1 ½ cm.’s mellemrum, men undgå at ridse selve kødet.
Gnid sværen godt med saltet, så det kommer ned mellem alle svære,
Stik evt. laurbærblade ned mellem sværene.
Læg stegen på en rist over bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt.
Læg evt. et stykke skrællet kartoffel eller sammenkrøllet alufolie under stegen for at sværen til at ligge helt vanret.
Kom skalotteløg og bouillon ved.
Sæt stegen på midterste ovenribbe i en kold ovn.
Tænd ovnen på 200 grader. lad stegen stege ca. 1½ time.
Et stegetermometer skal vise 65 grader så er stegen færdig.
Tag stegen ud af ovnen og hæld skyen fra.
Er sværen ikke helt sprød så efterbrun under grill ved 250 grader 5- 15 min.
Lad stegen hvile ca. 20 minutter uden at være dækket til. Temperaturen vil nu være steget til 70 grader.
Sovs:
Si stegeskyen op i en gryde og lad den stå et øjeblik.
Skum overflødigt fedt af.
Ryst mel og vand til en jævning og rør i den kogende sky.
Smag sovsen til og lad den koge igennem nogle minutter.


Forskæring:


Skær sværen af og del den ud enkeltvis. Skær kødet i ½ cm. Tykke skiver.

Klatkager

Ingredienser:
4 dl. risengrød
3 spsk. mel
1 æg
1 tsk. sukker
Olie til panden
Fremgangsmåde for klatkager:
Bland alle ingredienserne sammen og steg dem på en pande ved svag varne i cirka 2-3 min på hver side. Det bliver nemt brændte, så vær varsom med varmen.

Fransk løgsuppe

Ingredienser:
4 løg
100 gram gulerødder
150 gram hvidkål
1 spiseskefuld smør
1 liter vand
Salt og peber
200 gram butterdej
1 æg
Sherry
Oksebouillon
Fløde
Fremgangsmåde for fransk løgsuppe:
Rens og skær grøntsagerne i lange tynde strimler. Steg løgene klare på en pande med smør (de skal ikke brunes!). Kom hvidkål og gulerødder på panden. Lad dette stege lidt, og kom en halv liter vand ved. Lad dette simre indtil grøntsagerne er blevet lidt bløde. Hæld grøntsagerne over i en gryde, tilsæt en halv liter vand yderligere, samt bouillon og sherry, lad dette koge i 10-12 minutter. Kom fløde, salt og peber ved. Hæld suppen op i en ovnfast suppeskål.
Pensl skålens kanter med æg. Rul butterdejen ud og læg den som låg over suppeskålen. Tryk kanterne forsigtigt. Bag ved 220 grader i 10-15 minutter, eller til butterdejen er blevet gylden og sprød.

Græsk farsbrød

Ingredienser:
1 deciliter løse ris
1½ deciliter vand
250 gram hakket svinekød
250 gram hakket Lammekød
1 æg
1 deciliter mælk
Salt og peber
Fyld:
2 spiseskefulde persille (friskhakket)
1 fed hvidløg (presset)
1 løg (hakket)
100 gram fetaost
20 gram smør
Agurkesalat med yoghurt:
4 deciliter yoghurt naturel
1 fed hvidløg (presset)
1 agurk i tern
Salt og peber
Fremgangsmåde for græsk farsbrød:
Kom risene i kogende vand med salt. Rør rundt til vandet atter kommer i kog. Læg låg på og kog risene ved svag varme i 12 min. Tag gryden fra varmen og lad den stå endnu i 12 min. Rør kød, æg, mælk og krydderier til en fars. Tilsæt de kogte let afkølede ris. Fyld: Bland persille, hvidløg og løg sammen og smuldr osten heri. Smør et ovnfast fad og læg fars og fyld lagvis, så det danner et lille brød. Begynd og slut med et lag fars. Fordel smørklatter over farsbrødet og bag retten i ca. 60 min. v. 200 grader. Salat: Smag yoghurten til med hvidløg, salt og peber og vend agurketerningerne heri. Stil salaten koldt indtil servering.

Paprikagryde

Ingredienser:
2 spsk. olie
1 stort revet løg
Svinekød i tern
2 spsk. paprika
1 bakke champignoner
1 pakke pølser i stykker på ca. 2 cm
Fremgangsmåde for paprikagryde:
Hæld lidt olie i en gryde. Tilsæt revet løg og svinekød i tern. Brun det hele, og tilsæt paprika. Tilsæt ½ liter bouillon. Lad det simre i 3-5 min. Champignoner tilsættes. Pølser i stykker tilsættes og varmes. Gryderetten jævnes.
Serveres med varme ris og grøn salat.

Indisk risret

Ingredienser:
1 kg svinekød i terninger eller kylling (uden ben)
4-6 gule æbler
2 løg
2-3 spk let karry, salt
1 dåse ananas i terninger i egen juice
3 gule peppe
1 pose parboiled ris (lav risene til 4 personer)
Fremgangsmåde for indisk risret: Skræl og skære æblerne til både (fjern tænderne) og dæk dem til. Kom 1 spk olie på en wok eller gryde og tilsæt karry. Brun olien i og tilsæt kødet i og brun dem godt i 10-15 min. Smag med salt. Efter kødet er gennemsteget skal man tilsætte æblerne og og skivede løg. Nu skal man være forsigtig med at rør rundt for at ikke rør æblerne til mos. Lag gryderetten simre i 15-20 min. Rør kun for at undgå at gryderetten brænder til bunden af wokken eller gryden. Tilsæt nu risene og tilberede dem i iflg. opskriften på posen. Mens gryderetten simre skal man skære pepperen i strimler og tilsæt dem i gryderetten.
Lad gryderetten simre igen i 5-10 min. Så er der indisk rigsret til aftensmad. 

Chokolademousse med appelsin

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på chokolademousse med appelsin.
100 gram mørk chokolade (gerne højt kakao indhold)
3 æggeblommer
1 til 2 spiseskef. sukker
½ til 1 teske reven appelsinskal
2 æggehvider
1,5 dl piskefløde
knæk chokoladen i småstykker. Chokoladen smeltes over et vandbad. Det er vigtigt, at vandet ikke koger. Sukker, æggeblommer og appelsinskal røres godt sammen. Æggehviderne og fløden piskes, i to skåle. Hæld chokoladen over æggemassen, hvorefter flødeskum og de piskede æggehvider hældes i. Den færdige mousse kommes i passende glas, hvor den afkøles i minimun en halv time. Den sidste finish er at drysse reven appelsinskal og chokolade over moussen.

Amerikansk kartoffelsalat

Ingredienser:
2 bladselleri (i tern)
2 spiseskef. hakket løg
750 gram kartofler der er kogte og kolde
2 hakkede æg (hårdkogte)
Oliven efter smag
2 æg der er hårdkogte og delt i 4
Dressing:
1 deciliter ymer
2 teskef. fransk sennep
Salt
Peber
100 gram mayonnaise
2 til 3 spiseskef. saft fra en citron
1 hakket hvidløg
Persille der er hakket
Fremgangsmåde for amerikansk kartoffelsalat:
Tag de kolde kartofler og lav dem til tern. Bland kartoflerne med de hakkede æg, selleri og løg. Bland alle ting til dressingen og bland det med kartoffelsalaten. Kom oliven og de delte æg ved.

Chokoladekage

Ingredienser:
75 g margarine
300 g sukker
2 æg (medium)
300 g mel
2½ dl mælk (også gerne kærnemælk)
ca 50 g kakaopulver
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 tsk vanillesukker
(evt 200 g hakket mørk chokolade)
Fremgangsmåde for chokoladekage:
Margarine og sukker røres sammen. 1 æg af gangen røres i. Rør godt. Resten af ingredienserne kommes i og dejen røres godt sammen.
Bages midt i ovnen ved 200 grader i ca 20-25 min.
Kagen kan evt efter afkølning pyntes med glasur (evt chokoladeglasur eller hvid glasur og evt med revet chokolade henover).
Kagen smager dejligt med vanilleis til som dessert.

Tarteletter

Ingredienser:
500 gram finthakket spinat
200 gram kalkun i små tern
150 gram revet ost
Tarteletter
Marinade til kalkun:
1 deciliter sød chilisauce
1 deciliter citronsaft
2 spiseskefulde soja
1½ deciliter barbecuesauce
Salt
Peber
Fremgangsmåde for tarteletter med kalkunfyld:
Lad kalkunstykkerne ligge i marinade i 2 timer.
Varm en wokpande med olivenolie, og læg de marinerede kalkunstykker på den varme pande, sammen med lidt af marinaden. Lad kalkunstykkerne simre i 7 minutter. Hæld derefter spinaten på wokpanden og det hele blandes godt, hvorefter det steges godt igennem. Til sidst blandes osten i retten, indtil den er blevet til en klistret masse. Læg dejen i tarteletterne, og server dem med en lille skive tomat på.

Karrysalat

Ingredienser:
3 dl creme fraiche (18%).
5 teskefulde karry.
1 teskefuld sukker.
1 spiseskefuld hvidvinseddike.
Evt. 1 spiseskefuld olie.
1 æg.
½ rødløg.
1 drueagurk.
Evt. 1 spiseskefuld kapers.
½ æble.
Salt.
Peber.
Fremgangsmåde for karrysalat:
Bland creme fraichen med karry, sukker, hvidvins eddike og eventuelt olie.
Kog ægget til det er hårdkogt. Imens hakkes rødløg, drueagurk og eventuelt kapers. Æblet skrælles og hakkes. Det hårdkogte æg pilles og hakkes ligeledes.
De hakkede ingredienser blandes i karrysalaten, som til sidst smages til med salt og peber.

Spareribs

Ingredienser:
1-2 kilo fersk kamben (gerne i stykker)
1 kop ketchup
1/2 deciliter barbeque mix
2-3 spiseskefulde brun farin
Fremgangsmåde for spareribs - opskrift på spareribs:
Kog benene i cirka 30 minutter i letsaltet vand. Bland imens marinaden af ketchup, barbeque mix og brun farin. Når benene har kogt lægges de på en bradepande og smøres på begge sider med marinaden. Steges i ovnen i 30 minutter eller grilles i cirka 20 minutter.

Rejecocktail

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på rejecocktail.
200 gram rejer.
½ mango.
50 gram salatmix.
6 grønne asparges.
1 avocado.
2 limefrugter.
2 dl creme fraiche.
1 spiseskefuld sød chilisauce.
Salt og peber.
Fremgangsmåde for rejecocktail:
Skræl mangoen og skær frugtkødet i mundrette stykker. Skyl salaten. Skær den træede ende af de grønne asparges og kog dem i 2 minutter. Skær dem dernæst i mundrette stykker når de er kølet af. Skær avocadoen midt over, fjern stenen og tag frugtkødet ud med en ske. Skær det i passende stykker.
Lav dressingen af creme fraiche, saften fra ½ limefrugt, sød chilisauce samt salt og peber.
Hæld lidt af dressingen i bunden af 4 cocktailglas. Bland rejer, mango, salat, asparges og avocado, og kom det i glassene. Top evt. af med lidt mere dressing og en limebåd.

Kylling Tikka Masala

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på kylling tikka masala.
1 kg. kyllingebryst, fileter uden ben
Smeltet smør (til at pensle med)
Marinade:
2/3 dl yoghurt
3 teskeer hakket ingefær
3 teskeer knust hvidløg
1/4 teske hvid peber
1/4 teske stødt spidskommen
1/4 teske stødt muskatnød
1/4 teske stødt kardemomme
1/4 teske chilipulver
1/4 teske gurkemeje
3 teskeer lemon juice
4 teskeer vegetabilsk olie
Sauce:
1,5 dl. tomatkoncentrat
3 dl. tomatpuré
1 kg. tomater, hakkede
2 liter vand
2 teskeer ingefær mos
2 teskeer hvidløgsmos
2 teskeer grønne chilipebre
1 teske rød chilipulver
2 teskeer stødt nellike
8 kardemomme frøkapsler
salt efter smag
3 teskeer smør
1 2/3 dl fløde
2 teskeer ingefær, skåret i tynde strimler
honning efter smag
Fremgangsmåde for kylling tikka masala:
Pisk alle ingredienser til marinaden sammen i en stor skål. Skær kyllingebryst i mundrette stykker og tilsæt. Mariner natten over i køleskab.
Forvarm ovn til 180ºC og bag kylling i 8 – 10 minutter, pensl med smør et par gange.
Dræn for overskydende marinade, og bag yderligere 5 minutter.
Imens laves saucen. Befri peberfrugt og grønne chilipebre for kerner, og hak. Kom tomater, tomatkoncentrat og tomatpuré i en gryde og tilsæt ca. 2 liter vand. Tilsæt ingefær og hvidløg, grønne chilipebre, rød chilipulver, stødt nellike, kardemomme og salt. Kog over lav varme til reduceret til en tyk sauce.
Kør gennem en si, og bring atter i kog. Tilsæt smør og fløde, og rør.
Hvis saucen smager lidt syrligt, tilsættes honning efter smag.
Tilsæt ingefær strimler og rør.
Servér med kylling.

Rabarber-kage

Ingredienser:
500 Gram Nye Rabarber
100 Gram Hvedemel -
Fuldkornsmel er egnet
100 Gram Smør
100 Gram Sukker
2 Stk Æg
1 Spiseskeer Citronsaft
1 Spiseskeer Reven, usprøjtet Citronskal
Rasp
Stødt melis
Salt
Fremgangsmåde for rabarber-kage:
Rør smør og sukker til det skummer. Tilføj et æg ad gangen sammen med citronsaft og den revne skal. Rør mel og en pris salt i. Snit
rabarberstilkene i lillefingerlange stykker. Fordel dejen i den smurte
tærteform. Arranger rabarberstykkerne i cirkelform på tærtebunden og
sæt den i forvarmet ovn ved ca. 180 grader i tre kvarters tid. Den er klar, når tærteranden er brun. Drys den nybagte tærte med stødt sukker eller krystalsukker. Serveres varm eller kold.

Avocado med fyld - Opskrift med avocado

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til denne opskrift på avocado med fyld:
2 avocadoer
Saften fra 1 citron
300 gram rejer
1 deciliter creme fraiche
1 spiseskefuld finthakket løg
1 spiseskefuld chilisauce
1 spiseskefuld finthakket dild, (hvis man kan lide det)
Fremgangsmåde:
Bland creme fraiche, løg, chilisaucen og dild sammen. Tilsæt rejerne.
Del avocadoerne, tag stenen ud, og hæld citronsaft over.
Fyld avocadoerne, og pynt med citron, agurk og rejer.

Drømmekage fra Brovst

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på drømmekage fra brovst.
50 g margarine
250 g mel
3 tsk bagepulver
1 tsk vanillepulver
3 æg
250 g sukker
2 dl vand
Kokosmasse:
125 g margarine
1/2 dl vand
100 kokosmel
250 g mørk farin
Fremgangsmåde for drømmekage fra brovst:
Pisk sukker og æg sammen over et vandbad. Smelt margarinen og rør den i den vandbadede æggeblanding. Sigt mel, bagepulver og vanille i, på skift med vand. Hæld denne dej i en smurt form og bag den i ovnen i 20 min ved 200 grader. Brug ikke varmluftsovn.
Kokosmassens ingredienser smeltes sammen i en gryde og smøres derefter udover den bagte kage og trækker nu 5 min. Du kan evt. lige give drømmekagen 5 min i ovnen efter kokosmassen er kommet på.

Fødselsdags Boller

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på fødselsdagsboller.
500 Gram Hvedemel
75 Gram Margarine (Smeltet)
100 Gram Gær (2 pk)
2 Deciliter Mælk
1 Teskeer Salt (5 g)
50 Gram Sukker
1 Stk Æg
1 Teskeer Kardemomme (2.5 g)
Fremgangsmåde for fødselsdagsboller:
Gæren opløses i den kolde mælk, hvorefter mel og de øvrige ingridienser æltes i til en ensartet dej. Dejen deles i to lige store dele og hver del formes til en kugle, der hviler i 15 min. Kuglerne trilles ud til to pølser, som hver deles i 15 lige store stykker, formes til boller og anbringes på en smurt plade og sættes til hævning i ca 20 min. på et lunt sted, tildækket. Bages på ovnens miderste rille ved 200 grader i ca. 12 min. sammen med en kop vand. Ovnen skal være forvarmet.

Svensk Pølseret

Ingredienser:
400 Gram Pille Kartofler
8 Stk pølser
30 Gram Fedtstof
1 Stk Revet løg
2 Deciliter Mælk
1/2 Stk Bundt Persille
Karry
Salt
Peber
Tomatpure
Fremgangsmåde for svensk pølseret:
Kog og pil kartoflerne og skær dem i skiver, pølserne skæres i tykke skiver, og brunes i fedtstoffet, tag dem op derefter. Kartoflerne brunes i det tilovers blevne fedtstof, og pølserne kommes igen i, tilsæt groftreven løg, mælk, krydderier og tomatpure (evt Ketchup) varm retten igennem under forsigtig omrøring. Pynt med hakket persille.

Ovnret med brød og skinke

Ingredienser:
250 gram smøreost med champignon
Cirka 1 pakke skinke, mængde efter smag
1-1 ½ dåse asparges
1 dåse champignon
½ dåse ananas
Toastbrød
Revet ost, eller ost i skiver
Fremgangsmåde for ovnret med brød og skinke:
Smelt osten i en gryde og kom skinke, champignon, ananas og asparges (gem væsken) i. Skær kanterne af brødet, og skær det derefter i terninger. Læg brødet i et ildfast fad og hæld væsken fra aspargesen over. Hæld ostesovsen over, og drys revet ost udover. Bag i ovnen ved 180 grader, indtil osten er smeltet.

tirsdag den 7. september 2010

Mexicansk sauce

Ingredienser:
Du skal bruge følgende til opskriften på mexicansk sauce.
2 løg.
1 spsk. olie.
6-7 tomater.
2 spsk. jalapenos.
2 spsk. peanutbutter (jordnøddesmør).
1 spsk. kyllingefond.
Chilipulver, koriander og/eller spidskommen efter smag.
Fremgangsmåde for mexicansk sauce:
Hak løgene og svits dem i olien i en gryde. Hak tomaterne og jalapenos, og kom dem i gryden. Tilsæt peanutbutter og kyllingefond og bring saucen i kog. Smag til med krydderierne og lad den mexicanske sauce simre et kvarters tid inden servering.