lørdag den 31. oktober 2009

Jordbær-vaniljeparfait

Til 4-6 personer
Ingredienser
6 pasteuriserede æggeblommer
kornene af 1 stang vanilje
6-7 spsk. sukker
3 pasteuriserede æggehvider
6 dl piskefløde
Pisk æggeblommerne med 5 spsk. sukker til en luftig og blød æggesnaps. Skrab kornene ud af vaniljestangen og tilsæt dem (gem stangen til jordbærrene). Pisk evt. æggemassen over vandbad, så bliver den endnu sejere og kan "holde på" mere luft. Køl den helt af. Pisk hviderne med resten af sukkeret til de er stive men ikke hårde. Pisk fløden til blødt og luftigt flødeskum. Vend forsigtigt hviderne i æggesnapsen og vend derefter flødeskummet i. Hæld massen i en stor form og lad den fryse i 24 timer. Syltede jordbær
Ingredienser
500 g jordbær eller hindbær eller en blanding
200 g sukker
1 "tom" vaniljestang
Rens og nip jordbærrene, undgå så vidt muligt at skylle dem. Halver bærrene og kom dem i en gryde og drys 2/3 af sukkeret over. Klip vaniljestangen i to-tre stykker og kom dem i gryden. Hæld en teske vand ved, læg låg på og bring det langsomt i kog.
Tag låget af og lad det små koge i 4-5 min. Smag på det og tilsæt evt. mere sukker. Lad syltetøjet koge 1-2 min længere.
Blanding af parfait og jordbærsylt
Tag parfaiten ud og stil den i køleskabet i en halv times tid, eller indtil den er blevet halv-blød. Bland hurtigt og småsjusket jordbærrene og lidt af saften (gem resten) i, sådan at parfaiten blot bliver marmoreret. Sæt blandingen i fryseren i 4-6 timer indtil det hele igen er frosset.
Stil parfaiten i køleskab ca. 20 min. før den skal serveres. Server evt. saften fra de syltede jordbær til.

Vanillis

Ingredienser:
Flødeiscreme:
1/2 liter piskefløde
125 g sukker
vanille
4 æggeblommer
Fremgangsmåde:
Fløden, 1/2 sukker og vanillen koges op. Æggeblommer røres med resten af sukkeret, og legeres derefter med den kogende fløde. Cremen skal legeres til en tyktflydende konsistens, men må ikke koge. Cremen sigtes og fryses i maskine.

Tunmousse

8-10 personer
Ingredienser:
2 dåser tun i vand
2½ dl cremefraiche (38 %)
1½ dl piskefløde
saft fra 1/2 citron
4 blade husblas
salt og peber
Fremgangsmåde:
Husblassen sættes i blød i koldt vand. Pisk fløden til stift skum. Findel tunen med en gaffel, hæld citronsaften og cremefraichen i og rør det sammen og smag det til med salt og peber. Smelt husblassen med det
væde der hænger ved, i vandbad og rør den i massen. Når massen begynder at stivne vendes flødeskummet i. Kom derefter moussen i en form og sæt den i køleskab 5 - 6 timer. Et par skiver lægges på en bund af salatblade, pyntes af med ½ citronskive samt evt. et par rejer. Server med flutes eller ristet toastbrød skåret pænt ud.

Ovnstegt andebryst med løg og estragon

Ingredienser:
2 andebryster
2 mellemstore løg
1 lille bundt estragon
2 spsk. citronsaft
1 1/2 dl hvidvin
salt og peber
Tilbehør:
kartofler
salat med tomater
dressing efter eget valg
Ovnstegt andebryst med løg og estragon
Ingredienser:
2 andebryster
2 mellemstore løg
1 lille bundt estragon
2 spsk. citronsaft
1 1/2 dl hvidvin
salt og peber
Tilbehør:
kartofler
salat med tomater
Fremgangsmåde:
Brun andebrysterne på skindsiden på en pande. Vend dem og steg dem 1 minut mere. Læg dem til side. Kog kartoflerne. Skær løg i skiver og brun dem let på panden. Tilsæt estragon, citronsaft og vin og lad det koge lidt ned. Hæld det i et lille ovnfast fad og læg andebrysterne over. Drys med salt og peber og sæt fadet i ovnen ved 225 grader i ca. 18 min.
Server kødet i skiver med løgblandingen, kartofler og salat til.

Hønsekødssuppe med pesto

Ingredienser:
1 stor kylling/unghane
1 laurbærblad
sellerisalt
3 gulerødder
2-3 porrer
8-10 skalotteløg
Tilbehør:
1 glas basilikumpesto
et lille bundt frisk persille
lisr frisk estragon
ca. 75 g granaost
landbrød

Fremgangsmåde:
Sæt fuglen over i en gryde med koldt vand og kog op. Skum og tilsæt laubærblad, lidt sellerisalt, 1 gulerod og porretoppe. Lad den koge under låg i ca. 1 time og 10 min.
Imens blendes pestoen med krydderurter og ost, resten af grøntsagerne ordnes.
Tag kyllingen op og sigt suppen over i en anden gryde. Kog den evt. ned og tilsæt grøntsagerne, skåret i passende stykker. Kog 10 min.
Kasser skind og ben fra kyllingen og skær den ud, enten i små terninger eller i skiver og kom den i suppen. Smag suppen til og server med lidt pesto og brød.

fredag den 30. oktober 2009

Thailandske Forårsruller med Chili og Peanut Sauce

Thailandske Forårsruller med Chili og Peanut Sauce
Ingredienser (4 personer)
50 g ris vermicelli (lang, tynd spagetti)
300 g svinesmåkød eller hakket svinekød
1 spsk olie
1 fed hvidløg
1 tsk rød chilli, frisk, hakket
2 stk grønne chalotteløg, hakket
1 stk gulerod, revet
1 spsk korianderblade, frisk, hakket
1 tsk fiskesauce
100 g rejer, kogt og hakket
30 stk forårsrulle dejblade
1 spsk mel
2 spsk vand
olie til friturestegning
Chilli & peanut sauce:
1/4 kop eddike, hvid
2 spsk. sukker
1/2 stk. agurk, skrallet, afkernet og hakket, lille
1/4 tsk. rød chilli, frisk, hakket
1 spsk. peanuts, hakket
Dæk ris vermicelli med varm vand i en skål, ca. 10 minutter. Afdryp dem.
Opvarm olie i en pande, tilsæt kød, hvidløg og chilli. Steg rør rundt indtil kødet er brun. Tilsæt løg, gulerødder, koriander, fiskesauce, rejer og vermicelli. Steg og rør indtil det er gennem varm. Stil det til afkøling.
Læg ca. 1 spsk. kød på et hjørne af hvert dejblad, smør hjørnernemed en blanding af mel og vand. Fold venstre og højer hjørne indad, rul bund hjørne indad og luk.
Lige før servering frituresteges rullerne i varm olie indtil de er brune. Afdryp dem på papir. Server rullerne varme sammen med Chilli & Peanut sauce. Chilli & Peanut Sauce. Bland eddike og sukker i en pande, rør over varme indtil sukkeret opløses. Bring i kog, simmer uden løg i ca. 4 minutter eller til sirup begynder at få farve. Fjern sirup fra varmen og hæl den over i en skål. Afkøl den lidt og rør de sidste ting i.
Tips:
Hvis man forsteger rullerne, kan de nedfryses til senere brug.

Råvildtryg

6 - 8 pers
1 råvildtryg
2½-3 kg
6-8 hele enebær
Salt, 150 g bacon i skiver
ca. 7 dl vildtbouillon
ca. 100 g smeltet smør
Sauce:
Stegesky
Rødvin
Sukker
Fløde
1 spsk. Danablue
Hvedemel
Tilbehør:
Aspargeskartofler
Tyttebærsyltetøj
Rosenkål
Glaserede perleløg
Fremgangsmåde:
Opvarm ovnen til 180°.
Tør råvildtryggen godt af med køkkenrulle og fjern de groveste hinder. Gnid råvildtryggen med enebær og salt og beklæd med baconskiverne.
Dæk med alufolie og sæt stegen midt i den varme ovn. Hæld bouillon ved. Stegetiden er ca. 1 time og 15 min. Fjern folie og bacon, når der er 15 min. tilbage af stegetiden. Si stegeskyen ned i en kasserolle. Øg ovntemperaturen til 250° og dryp kødet nogle gange med smeltet smør, så den ikke steger tør. Tag den ud af ovnen og dæk med folie. Udskæring: Løsn fileterne ved at skære ned langs rygbenet og derefter hen langs ribbenene. Skær derefter fileterne i 1 cm tynde skiver.
Sauce: Bring stegeskyen i kog. Smag til med rødvin, sukker og salt. Tilsæt en skvat fløde og Danablue. Jævn med hvedemel udrørt i lidt vand.

Bagte figner med mandelcreme

12 figner
80 g smør
80 g flormelis
80 g mandelmel
1 æg
2 æggehvider
1 knivspids salt
Fremgangsmåde:
Vask fignerne og tør dem af. Fignerne åbnes med et dybt kryds ¾ ned mod bunden. Stil fignerne i et gratinfad, smurt med lidt smør. Bland smør og sukker godt i en skål, tilsæt mandelmel, bland godt, rør det hele æg godt ind i massen. Pisk hviderne meget stive med lidt salt og vend dem ind i cremen. Fordel cremen i de 12 figner med en ske.
Stil dem i en 170-180º varm ovn og bag dem i 8-10 min. til de er smukt gyldne.

Amerikansk æblepie

3 æg
125-150 g sukker
2 tsk mel
1 tsk. bagepulver
4-5 æbler
50-75 g hakket nøddekerner
Fremgangsmåde: De hele æg piskes til en tyk æggesnaps med sukker.
Tilsæt mel, bagepulver og æblerne, som er skrælles og skåret i små terninger.
Til sidst tilsættes nødderne - kom evt. lidt vanillesukker i. Det hele hældes i en smurt ildfast fad og bager på ovnens nederste rille i ca. 20 minutter ved 200-225º. Serveres kold, lunken eller varm evt. med flødeskum eller creme fraiche.

Laksemousse.

5 blade husblas
250 gram kogt laks
2 dl. fiskesuppe eller bouillon 1 1/2 dl. piskefløde
1 bundt dild
1 spsk. citronsaft
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Husblasen lægges i blød i koldt vand i 5 minutter, tages op og smeltes i vandbad.
Laksen mixes i blender eller kødhakker sammen med fiskesuppe, fløden og dilden. Den smeltede husblas røres i, og moussen smages til med citronsaft, salt og peber.
Den røgede laks skæres i ca. 2 cm brede strimler, som lægges i bunden af små portions skåle. Laksemoussen fordeles i formen. Stilles herefter i køleskab i 4-5 timer. Dildsauce - Mayonnaise og creme fraîche røres sammen, tilsættes dild og smages til med salt og peber. Servering - Portionsskålene dyppes 10-12 sekunder i varmt vand og vendes ud på en tallerken. Server med flüte og sauce til.

Curry kylling

1 stor kylling (ca. 2 kg)
1 spsk. hel spidskommen
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. hele sorte peberkorn
1 spsk. hel koriander
10 kardemommekapsler (kun frø)
6 cm frisk skrællet fintrevet ingefær
7 fed hvidløg
2 løg
300 gram græskar (hokkaido, buttercup el.butternut)
2 spsk. ghee eller olie
1 spsk. madras karry
1 stykke hel kanel på 5 cm
2 laurbærblade
1/2 lille grøn chili (fri for kerner)
7 modne tomater
4 forårsløg
4 dl yoghurt naturel
salt
1 frisk lime
1 potte frisk koriander
Skær kyllingen ud i mindre stykker. Rist spidskommen let på en tør pande og kværn dem sammen med peber, koriander, allehånde og kardemommefrø. Riv hvidløg på den fine side af rivejernet. Pil og hak løgene. Skræl græskarstykket, fjern kernerne og skær i små terninger. Kom ghee i en stor stegegryde og sauter løg og græskar meget blidt i 3-4 minutter. Tag løg og græskar op og sæt dem lidt til side.
Brun kyllingestykkerne. Tilsæt de kværnede krydderier sammen med karry og steg yderligere et minut. Tilsæt løg og græskar samt hel kanel, laurbærblade, ingefær og hvidløg og chilien. Tilsæt yoghurten og lad det simre med låg på.
Skær tomaterne i kvarte. Rens forårsløgene og skær dem i mindre stykker. Tilsæt tomater og forårsløg, efter at kyllingen har simret i ca. 25 minutter. Tilsæt salt og lad det simre videre i endnu 25 min med låg. Smag til med limesaft og lidt sukker, hvis curryen mangler sødme.

Rødbede & Æble salat

Æbler
Rødbede
Gede fetaost
Pinjekerner
Dressing:
dijonsennep
akaciehonning
Olivenolie
Salt og peber
Sådan gør du:
Først koges rødbederne, og når de er møre, pilles skrællen af. Lad dem køle af. Fjern kernehuset fra æblerne, og skær æblerne ud i tern.
Rør dressingen sammen, og smag den til med salt og peber. Bland alle ingredienser sammen. Denne salat smager dejligt og er super sund! Der er mange gode ting i rødbeder! Du kan selv bestemme forholdet mellem æbler og rødbeder - alt efter hvor børnevenlig salaten skal være:-)

torsdag den 29. oktober 2009

Kartoffel-porresuppe

Det er helt utroligt så god en suppe man kan lave på få enkle råvarer. Denne suppe er lavet af kartofler og porrer og gjort cremet med en hvidløgs-flødeost, og den smager bare godt. Suppen kan pureres med en blenderstav eller i en foodprocessor.

KARTOFFEL-PORRESUPPE MED BRØD (4 personer)
500 g kartofler
1 bdt. porrer
30 g smør
1 1/4 l bouillon (hønse, kalve eller grøntsags
1 lille hvidløgsost 80 g (f.eks. Tartare)
Tilbehør: brød, croutoner, ristet bacon.
Skræl kartoflerne og skær dem i ikke for store terninger. Rens porrerne og skær dem i skiver. Gem den ene til pynt. Svits kartofler og porre i smørret til det bliver blankt men ikke brunt. Hæld bouillonen ved og bring det i kog. Lad suppe koge under låg ca. 1/2 time til kartoflerne er meget møre. Purer suppen i blender eller med blenderstav til en cremet masse. Varm op igen sammen med flødeosten og smag suppen til med salt og peber. Den kan evt. gøres tyndere med lidt bouillon, hvis det foretrækkes. Damp de sidste porrerringe i lidt vand, lad dem dryppe af, og kom dem på suppen til sidst.

Appelsinfromage

Ingredienser:
4-6 personer
6 mellemstore appelsiner
200g.sukker
2 dl. vand
5 bl. husblas
1/2 l. piskefløde + lidt ekstra til pynt
Læg husblas i blød i koldt vand.
Skær skrællen tyndt af 3
appelsiner der skæres i
tynde strimler.
Kog sukker og vand, kom
skallerne heri, koges 5 min.,
tages op med hulske.
Knug husblassen fri for vand
og smelt det i den koghede
sukkerlage. tag det fra varmen,
pres saften af alle appelsinerne.
Hæld husblasvæden i saften.
Pisk fløden til skum , når
blandingen er svalet og
begynder at og at tykne,
vendes lidt af appelsinsaften
i flødeskummet.
Tilsæt derefter den afkølede
saft( med husblas) i
flødeskummet lidt efter lidt.
Skal event. røres i et par
gange til det stivner, kan
tage lidt tid inden det stivner,
hældes så i en skål og stilles
koldt.

kokkens tips og ideer

1. En moden avocado er som en moden pære at føle på, den skal være lidt blød i enden. Umodne (hårde) avocadoer modner ved stue temperatur i løbet af 3-4 dage.
2. Frisk kiwi, ananas og papaya er en tropisk frugt, som kan købes hele året. En moden ananas skal være gylden, lidt blød at føle på, og toppen skal være let at løsne. Ananas har en gennemtrængende smag, så den skal bruges med varsomhed for ikke at overdøve andre ingrediensers smag. Skær ananasen i skiver og fjern skræl og stokken i midten eller skær den igennem på langs, fjern stokken, løsn kødet fra skrællen og skær det i skiver. Ananas kan bruges i desserter og bagværk. Den er meget dekorativ delt i halve og fyldt med frugt og/eller is. Ananas kan også bruges i retter med kød, og ananassaft kan bruges til at mørne kød.Frisk kiwi, ananas og papaya indeholder et enzym, som ødelægger husblas. Derfor skal den friske kiwi, ananas, papaya som bruges i fromage eller gelé, have et let opkog, før den blandes med husblas. Ananas kan opbevares i køleskabets grønsagsskuffe i 4-5 dage.
3. Læg andebryst i en sauterpande og kog det 50-60 min. Tør det af og pensl med andefedt, drys med salt og sæt det i en 250 gr. varm ovn i 10-15 min. Kødet bliver mørt som smør og let at skære ud. Giv svesker, æbler og rødkål til. Beregn ca. 5 andebryster til 7 voksne. Sæt suppen i køleskab, så er det let at skumme fedtet af, før sovsen skal laves.
4. Jo mindre bradepande du bruger til stegen, jo mindre vand skal der opvarmes. På den måde bliver skyen kraftigere og du sparer på elektriciteten.
5. Chokolade fremstilles af kakaotræets - theobroma cacao - frugter. Frugterne tørres, ristes, knuses og fin males og tilsættes bl.a. sukker, kakao-smør og tørmælk. I chokolade findes theobromin og coffein - stimulerende stoffer, der også findes i kaffe og te. Skal man derfor ud på strabadser, er det godt med lidt chokolade i oppakningen. Chokolade bruges mest i desserter, drikke og bagværk samt til konfekt.
Skal chokoladen smeltes, skal det gøres ved svag varme - smeltes chokoladen ved for stærk varme, bliver den grynet og ubrugelig. Chokoladen kan smeltes på en radiator, på kaffemaskinens varmeplade eller i mikrobølgeovnen. Smeltes chokoladen i et vandbad, så sørg for, at der ikke kommer vand eller damp i, det gør den grå og kedelig. Til dekoration kan smeltet overtrækschokolade sprøjtes gennem et pergamentpapir-kræmmerhus med et lille hul i spidsen. Sprøjt chokoladen på kagerne eller sprøjt figurer, f.eks. hjerter eller bogstaver, på bagepapir eller pergamentpapir og lad pynten stivne. Derefter er de lette at løsne fra papiret.
6. Det er tit svært at se på den stegte culottesteg, der ofte trækker sig sammen under stegningen, fra hvilken ende, den skal skæres. Sæt en tandstikker eller kødnål i den ende, den skal skæres fra, før stegningen.
7. Har man en rest piskefløde, så kom den i isterningebakken og frys terningerne.
Så har man altid en fløde terning til sovsen.
8. I gamle opskrifter står ofte, at formkager skal røres både hele og halve timer.
Det stammer fra den tid, hvor kager altid var "hånd rørte".
I dag hvor mange har en el-pisker eller en køkkenmaskine, skal dejen blot samles.
Det er vigtigt ikke at omrøre dejen på maskine, så bliver resultatet ofte en tung og klæg kage.
Bruger De en el-pisker, er det godt at vende melet med en ske, når fedtstof, sukker og æg er rørt sammen.
Vend altid fyld til formkager i mel, inden det blandes i dejen, så undgår De, at det synker til bunds i kagen.
En formkage SKAL bages på nederste rille i ovnen ved jævn varme
ca. 175 gr., så bliver kagen gennembagt samtidig med, at den får en gylden skorpe.
9. Prøv at tilsætte 1-2 tskf. karry og 1 syrligt, revet æble til frikadelle-farsen, det giver en god smag.
10. Er man i tvivl om gærens alder, så læg et lille stykke af den i varmt vand.
Synker det til bunds, er gæren gammel, smelter det, er den frisk.
11. Har man kun 25 g gær , hvor der skal bruges 50 g til boller eller kringle af ½ kg mel, kan man erstatte den manglende gær mængde med 1 tskf. Bagepulver
12. Når man selv bager rugbrød, er det en god ting, først at komme det en tur i fryseren. Det gør skorpen mere “tandlægevenlig”.
13. Honning lindrer, når man f.eks. brænder sig på en varm rist, skal man smøre lidt honning på det brændte sted og lade det sidde så længe som muligt. Sæt evt. et plaster over. Så får man ikke ondt, hvor man har brændt sig, selv om der ofte kommer et rødt mærke. Det er bedre end at skylle med koldt vand, som er en besværlig proces og gør fingrene kolde, og som heller ikke lindrer i særlig lang tid. Med honning holder smerten sig helt væk.
14. Kom lidt eddike i kartoffelvandet, så undgår man, at kartoflerne koger ud.
Kartoflerne smager ikke af eddiken.
15. Kom lidt kartoffelmel i dejen, hvis den klister. Kartoffelmel gør ikke dejen tungere.
Kartoffelmel er også godt til udrulning.
16. Brug lunkent vand, når du skal røre meljævning, så bliver der ingen klumper.
Hæld den varme stegesky fra bradepanden ned i en gryde.
Drys mel til jævning over skyen. Lad gryden stå ca. 5 min., til melet er sunket til bunds. Pisk godt, og sæt gryden på varmen og bring sovsen i kog.
17. Et godt kringlefyld er en rest kartoffelmos, der blandes med flormelis og en smule mandel-essens - det smager som marcipan.
18. Når man bager kræmmerhuse, kan man bruge en omvendt æggebakke til at sætte de færdige kræmmerhuse i, så slipper man for opvask af diverse glas og flasker.
19. Kvark er det friske ostestof, der dannes, når mælken i ostekarret tilsættes mælkesyrebakterier og løbe.
Kvark har en frisk og syrlig smag.
Den kan fås med 5% og 45% fedt i tørstoffet.
Kvark er fortrinligt i bagværk - det holder brødet friskt og fugtigt.
Kvark er ligeledes velegnet til desserter - gerne sammen med frugter - i dressinger/kolde sovse tilsat forskellige krydderier og krydderurter.
Kvark er også godt som pålæg tilsat finthakkede radiser, purløg og peberfrugt eller smurt på groft rugbrød og dækket med tomatskiver og/eller agurkeskiver og med et drys purløg eller karse.
20. Hvis man kommer 1 tskf. sukker i fedtstoffet, når man steger kyllinger, så bliver de fint brune og skindet sprødt og lækkert.
21. Når man køber hvidkål, kan man pille de yderste blade af og fryse dem, så har man altid fine blade til hvidkålsrouletter.
22. Hvis du hakker spæk til leverposteg i foodprocessor, skal det først skæres i meget små terninger, ellers sætter det sig fast i kniven.
23. Man kan i løbet af 2 timer få gode og meget mere møre bøffer til grill- og pandestegning, hvis man dækker kødstykkerne med skiver af kiwi.
24. Blød nougat fås hele året, men for mange er juletiden det tidspunkt, hvor nougat især bruges i den hjemmelavede julekonfekt. Nougat kan foruden i konfekt og bagning også bruges i desserter. Det giver f. eks. en fin smag i is.
Til is smeltes nougat i vandbad og piskes sammen med æggeblommer og sukker, før det blandes med flødeskum og fryses. Nougat kan også smeltes sammen med chokolade og bruges til overtræk af kager, is m.m. Hovedingredienserne i nougat er hasselnøddekerner og sukker.
25. Når man vasker op efter bagning, skal man bruge koldt vand eftersom mel, som blandes med varmt vand, klistrer sig sammen og bliver svært at få væk.
Desuden forhindrer man, at det klistrede mel forårsager forstoppelse af vasken.
26. Har du svært ved at vende de tynde pandekager på panden, så prøv at komme lidt rasp i fedtstoffet, så hænger pandekagerne ikke i.
27. Det giver et pift til pølserne, hvis man kommer 8-10 hele nelliker og 1 løg i kogevandet til pølserne, det giver en god smag. En smule eddike gør pølserne sprøde.
28. Frys den koncentrerede saft, uden konserveringsmiddel, i isterningsposer.
Når der skal blandes, tages 2-4 saft-terninger, som kommes i en kande med vand.
Så er saften dejlig kold, og intet skal kasseres.
29. Når man har stegt et eller andet på panden, og der er fedtstof tilovers, kan man lægge et stykke tørt franskbrød på.
Det suger fint alt fedtstoffet op.
Brødet kan man derefter give til fuglene, det er både sundt og nærende for dem, specielt om vinteren. Og så sparer man både opvask og afløb.
30. Risengrøden koger ikke på, hvis man kommer lidt vand i gryden og lader det koge med lidt salt, før mælken kommes i.
31. Undgå brændte fingre og rul rouladen, når den er kold.
Vend den bagte rouladebund ud på et stykke sukkerstrøet papir og dæk straks med et fugtigt viskestykke.
Dette bevirker, at bunden forbliver blød og kan rulles om fyld, når den er kold, uden at den knækker.
32. Hvis rødvinssovsen er blevet for syrlig, kan der rådes bod på det ved at tilsætte sovsen et lille stykke mørk chokolade.
33. Rester af tomatpuré skal ikke gemmes i dåsen. Du kan fryse resten ned i små pakker. Så er det nemt at tage en pakke ud af fryseren, når der skal bruges lidt tomatpuré.
34. Man kan opbevare en vanillestang i sukker, det giver en dejlig kraftig smag af vanille, når sukkeret skal bruges til bagning og grød m.m.
35. Mange tror, at man først skal tilsætte vin i mad mod slutningen af tilberedningen, det er forkert! Vin skal koge eller stege med fra første øjeblik, så fordamper alkoholen og det, der bliver tilbage er smag og duft.
36. Det giver et pift til æblegrøden, hvis man kommer saft og fintreven skal fra 1 appelsin i.
37. Prøv om æggene er friske ved at lægge dem i vand. Er de friske synker de til bunds.

Marokansk kyllingestuvning

Ingredienser:
25 g. smør
400 g. løg
4 fed hvidløg
0.5 g. safran tråde
1 spsk. turmec
1.5 spsk. kommen, stødt
1.5 spsk. koriander, stødt
1.5 spsk. paprika
1 spsk. peber
0.25 spsk. cayenne peber
8 kyllingeoverlår
1 citron, saften heraf
2.5 dl. kyllingebouillon
125 g. tørrede aprikoser
400 g. kikærter (dåse) - drænet
salt
Tilbehør:
7 dl. vand
4 dl. ris
1 tsk. salt
Pynt:
persille
Fremgangsmåde:
Smelt smørret i en pande over middelvarme. Tilsæt finthakket løg, presset hvidløg, safran, turmec, kommen, koriander, paprika, peber og cayenne og sauter i ca. 10 min til løgene er møre.
Tilføj kylligelårene, citronsaft, fond/vand, aprikoser og kikærter og sørg for at retten simrer. Kog videre i ca. 30 -40 minutter til kyllingen er mør og der ikke er nogen spor af rødt omkring benene. Tilsæt salt og peber efter smag.
Server på varme tallerkner og hæld væden over. Strø urter henover. Server med couscous eller ris og varmt fladbrød.
Urter:
Tilsæt en sidste finish af farver og smag til denne søde og krydrede ret. Du kan anvende en håndfuld brebladet persille, persille eller mynteblade og 2 spiseskefulde hakkede mandler eller mandel splitter.

onsdag den 28. oktober 2009

Grillet havtaske med avocado og stegesky

Ingredienser 4 personer
800 g havtaskefilet
2 stk. avocado
4-6 stk. gulerødder
8 stk. asparges
Salt
Peber
Olivenolie
1 dl. soyasauce
1-2 spsk. kapers
Tilberedning

Brun smørret og rør soyasauce og kapers i lige inden serveringen.
Skræl og skær avocadoen i både. Rens gulerødderne og aspargesene. Pensl grøntsagerne med olie og tilsæt lidt salt og peber. Grill grøntsagerne indtil de er bløde, ca. 3-4 minutter. Skær havtasken i 4 stykker. Tilsæt lidt salt og pensl med olie. Grill havtasken indtil den er brun på begge sider. Lad den hvile i folie i 10 minutter. Server fisken med grøntsagerne og stegeskyen.

Bradepandebrød

200 g kartofler
25 g gær
4 dl lunken vand
250 g durummel
400 g pizzamel
2 tsk groft salt
100 g sorte oliven, hakket
1 tsk tørret oregano
1 tsk tørrede provence urter.

De kogte og mosede kartofler blandes med gær og vand. Tilsæt pastamel, salt, urter og oliven.
Derefter blandes pizzamel i til dejen er glat og smidig og den presses ud over en smurt bradepande og hæver under plastfilm i mindst en time. Med en pizzaskærer deles brødet i 20 stk overhældes med lidt olie og salt. Bages i en 250ºC varm ovn i ca. 30 min.

Braiseret bov af kalv med rodfrugter og Puy linser

4 portioner.
1 kg kalvebov med ben
75 g røget bacon
2 dl rødvin
Frisk timian
2 fed hvidløg
150 g linser fra Puy (eller andre)
2 skalotteløg
3 mellemstore gulerødder
1/2 knoldselleri
2 stk persillerod
200 g spinat (gerne frisk)
Salt og peber
Kalveboven koges op i koldt vand.
Når den koger, hældes vandet fra og kødet skylles i koldt vand.
Sæt kødet over i nyt vand og kog op igen.
Når det koger, skummes der, og salt tilsættes.
Kog kødet med bacon, laurbær, timian og hvidløg til det er næsten mørt.
Det er vigtigt,at kødet er dækket med vand hele tiden.
Imens ordnes alle urterne, løg hakkes, rodfrugter skæres i tern og spinaten skylles.
Tilsæt rødvin, linser og alle urterne, og kog ekstra 20 minutter.
Anvender du ikke de franske linser fra Puy er det vigtigt, at du sætter dem i blød natten over.
Når alt er mørt tilsættes det grofthakkede spinat og retten krydres med salt og peber.
Anret urter og linser på et passende fad og læg grove stykker af kødet herpå.

Apollonsuppe

2 portioner.
10 store gulerødder
1/2 løg
1 grøn peberfrugt
1/2 dl solsikkekerner
1 bouillonterning
1/2 dl vand
Saft fra 1/2 citron
1 1/2 dl yoghurt naturel
2 æggeblommer

Gulerødder, løg og peberfrugten skæres i mindre stykker, som blendes sammen med citronsaft, bouillon og solsikkekerner og vand. Æggeblommerne piskes sammen og blandes med yoghurten. Rør derefter blandingen i suppen. Server med godt brød.

Farsbrød med svampe

6 portioner.
1 kg hakket okse- og flæskekød
2 æggehvider
1 dl oksesbouillon
salt og peber
fedtstof til stegning

Endvidere:
250 g markchampignoner
1 stort løg
1 grøn peberfrugt
2-3 tomater

Ælt det hakkede kød med æggehvide og bouillon.
Form det til én stor bøf.
Lad fedtstoffet blive gyldent på en pande.
Brun bøffen ved god varme.
Dæmp varmen og lad den stege helt færdig, før den vendes (på et grydelåg) og steges færdig på den anden side.
Tag den af varmen og hold den varm.
Kom pillet, grofthakket eller skivet løg på panden sammen med rensede delte svampe.
Lad det snurre i nogle minutter.
Bland ringe af den grønne peberfrugt i og tilsæt tomaterne skåret i både.
Varm det igennem og smag til. Fordel svampeblandingen på den store bøf. Råstegte, kogte eller bagte kartofler kan serveres til sammen med en tomatsalat.

mandag den 26. oktober 2009

Kalkungryde

Ingredienser
400 g. kalkun i strimler
2 zittauerløg
3 gulerødder
2 rød peberfrugt
250 g. champignoner
2 bage kartofler
½ kinakål
2 spsk. olie
½ spsk. soya
5 dl. vand
- groft salt
4 fl. vilde ris
Grønsagerne skæres i tynde strimler. Svits kalkunkødet i en gryde i et par min. sammen med gulerødderne. Tilsæt løgene, peberfrugterne og kartoflerne og svits igen i et par minutter. Herefter champignonerne. Kom vand, sojasauce og salt i gryden, og lad det koge ved svag varme i 5-10 minutter. Kinakål kommes i til sidst, hvor der skrues op for varmen i et par minutter.
Server vilde ris til.

Gurkemole

Ingredienser
2 godt modne avocadoer
6 spsk. creme fraiche 18%
2 fed hvidløg
½ citron
- salt
- peber

Avokadoerne deles og stenende fjernes, kødet skrappes ud af skallen, og kommes i en blender. Cremefraiche, presset hvidløg og citronsaft, kommes også i blenderen og det hele blendes godt, til sidst smages der til med salt og peber.

Blomkålssalat med rejer

2 blomkål
¼ agurk
3 tomater
200 g. rejer
20 stk. oliven
2 dl. creme fraiche 18%
4 spsk. ketchup
2 spsk. HP sovs
- salt
- peber
Gennemgang
Blomkål skæres i buketter og koges i 5 min. Derefter køles det ned i vand.
Skåret agurk, tomatbåde, rejer og blomkål blandes i en skål, derefter pyntes der med oliven. Cremefraiche, ketchup og HP sovs røres sammen og smages til med salt og peber. salaten serveres med brød.

Kinesiske Pandekager

8 stk, cirka 40 min.
1 æg
1½ dl vand
1/4 tsk. salt
2 dl mel
2 spsk. olie
Sådan gør du
Æggene piskes sammen i en skål og derefter piskes vand og salt i. Melen røres i lidt af gangen og dejen skal herefter hvile i 30 min. en spsk. af olien opvarmes i en wok over kraftig varme. Varmen slukkes wokken tørres af med et stykke køkkenrulle, men sørg for at der er lidt olie tilbage. Wokken varmes igen op over svag varme. Sluk ikke, men fjern wokken fra varmen. Hæld ½ dl af dejen på siden af wokken, vip wokken så dejen er jævnt fordelt. Sæt wokken tilbage på varmen og steg pandekagen indtil den er gylden og begynder at løsne sig fra kanten. Læg pandekagen på et stykke køkkenrulle med den bagte side nedad. Gentag i alt tre gange. Brug 1/4 tsk olie hver gang. Afkøl pandekagerne og skær den igennem, så der bliver 8 stk. Serveres med fyld som mad- eller dessertpandeka

Hyben chutney

Ingredienser
2 dl rengjorte hybenskaller
¾ dl sukker
1 dl æblesaft
1 stang vanille
½ spsk. st. ingefær
½ tsk. st. nelliker
1 fed hvidløg
1 spsk. hvid balsamico eddike

Fremgangsmåde
Hyben rengøres og skylles godt, sukker smeltes i en gryde, til den er blevet til en let gylden karamel, herefter tilsættes de øvrige ingredienser. Koges til hybenerne er møre og saften en tyk sirup. Der skal stadig være lidt bid i hybenfrugterne. Kan serveres til de fleste kødretter.
Tip: Krydderierne kan varieres efter ønske og smag.

Lammespyd med citron og salvie

400 g lammekød - skåret i tern
2 spsk. hakket salvie
1 citron (saft)
4 spsk. olivenolie
salt
peber
4 træspyd
Fremgangsmåde
Kødet skæres i tern på ca. 2x2 cm og krydres med salvie, citronsaft og olivenolie - trækker i denne marinade i min. 2 timer.
Sættes på spid - evt. sammen med lidt urter (peberfrugt, små løg, sherrytomater) og krydres med salt og peber. Kan steges på grill - i ovn ved høj varme eller på pande - til kødet er næsten stegt. Trækker derefter overdækket i 10 minutter.

Chokolademousse

4 Personer
150 g mørk chokolade med højst 70% kakaoindhold
4 pasteuriserede æggeblommer
4 pasteuriserede æggehvider
15 g smør
Pynt: 1 dl piskefløde
Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt dem i en tykbundet gryde ved meget svag varme. Rør smørret i og tag gryden fra varmen. Lad chokoladen køle lidt, før æggeblommerne en ad gangen røres i. Pisk æggehviderne stive og kom dem i chokoladen. Kom moussen i 4 portionsglas og stil dem koldt mindst 1 time eller til næste dag.
Pynt med flødeskum.

søndag den 25. oktober 2009

Fedtfattig og lækker kartoffelsalat

Kartoffelsalat kan laves på mange forskellige måder, men denne opskrift på kartoffelsalat er min egen favorit, og jeg laver den ofte på grund af den gode smag. At denne opskrift på Lækker og indbydende kartoffelsalatkartoffelsalat så oven i købet er sund og fedtfattig, det gør det jo bare endnu bedre. J
Kartoffelsalat – dette skal du bruge:
1 kg kartofler
2 mellemstore løg
½ liter tykmælk eller evt. creme fraiche
2 spsk. mayonnaise
½ tsk. sød fransk sennep
Persille
Groft salt
Peber
Kartoflerne skrælles og koges. De må ikke koges ud, da de skal være så faste som muligt. Mens kartoflerne koger, laver du dressingen til kartoffelsalaten. Tykmælk og mayonnaise blandes med sennep, de hakkede løg og det meste af persillen. Smag til sidst til med salt og peber. Din kartoffelsalat bliver bedst, hvis dressingen står og trækker lidt i køleskabet, men den godt anvendes med det samme.
Når kartoflerne er kogte, skæres de i passende stykker og vendes forsigtigt i dressingen med en stor ske. Nu er din kartoffelsalat færdig, og resten af persillen lægges over som pynt evt. sammen med et par skiver frisk tomat. Kartoffelsalat kan sagtens laves i forvejen, men bør opbevares i køleskabet.
Tip: Kartoffelsalat kan tilsættes karry og 3-4 asier skåret i små stykker til dressingen, hvilket giver en kartoffelsalat, som er lidt anderledes, men meget velsmagende.

Romkugler til jul

50 g rosiner
3 spsk rom
100 g chokolade
100 g flormelis
50 g palmin
ca. 100 g chokoladekrymmel

Overhæld rosinerne med rom, og lad dem trække i 2-3 timer.
Riv chokoladen, og bland den med flormelis.
Smelt palmin og før den i lidt efter lidt. Når massen begynder at blive fast, æltes rom-rosinerne i.
Form massen som små kugler, og tril dem i chokoladekrymmel. Læg dem i små konfektkapsler.
Opbevares koldt.

Lourdes is [Dessert]

• 1/2 L piskefløde
• 3 æggeblommer
• 60 g sukker
• 2 tsk. vanille
• Fyld: fx 1 plade mørk chokolade

Fløden piskes meget stiv.
Æggeblommer, sukker og oksefars, og chokolade eller andet fyld kommes i.
Æggemassen vendes i fløden, puttes i en isform, og fryses.

Creme fraiche sild [Forret]

* 6 krydderfileter
* 1 løg (ikke for stort)
* 3 spsk mayonnaise
* 1 bæger creme fraiche 38 %
* 1 stort æble
* 1-2 tomater


Skær sildefileterne i passende stykker.
Hak løget.
Rør mayonnaisen sammen med creme fraichen, og bland det groft revne æble i.
Læg sildestykerne og det hakkede løg i en glasskål, og hæld creme fraiche-blandingen over. Bland forsigtigt.
Pynt anretningen med små tomatbåde.