lørdag den 25. september 2010

Fyldte pandekager

Ingredienser:
250 g. hvedemel
0.5 tsk. salt
5 dl. mælk
4 æg
3 spsk. olie
Fyld:
500 g. oksekød hakket
400 g. løg
0.5 dl. olivenolie
salt
peber
1 ds. tomater
70 g. tomatpure koncentreret
3 fed hvidløg
1 tsk. oregano
1 tsk. basilikum
Fremgangsmåde:
Dejen:
Bland mel og salt. Rør mælken i til en klumpfri jævning. Rør æggene i et ad gangen. Lad dejen hvile 30 min. Rør olie i. Kom lidt fedtstof på panden til første pandekage. Der bliver 16-18 tynde pandekager af portionen.
Fyldet:
Svits de hakkede løg i olien. Kom kødet i og skil det ad med en gaffel. Brun det under omrøring. Tilsæt salt og peber. Kom tomater, tomatpuré, hakket hvidløg og krydderurter ved. Lad det koge sammen 10-15 min. over svag varme. Smag det til.
Fordel fyldet på pandekagerne og rul dem sammen. Læg de fyldte pandekager side om side i folieform eller fad, der eventuelt kan tåle frysning.
Pandekagerne kommes i ovnen ved 250 grader 10-15 min.
De frosne pandekager kommes i en 200 grader varm ovn i 25-30 minutter.

fredag den 24. september 2010

Helstegt kylling

Ingredienser:
1 bornholmerhane
håndfuld kraftfulde krydderurter som fx timian rosmarin og salvie
1 helt hvidløg pillet i fed
1 citron
1000 g. nye kartofler
1000 g. courgetter
3 løg
100 g citronmelisse
3 spsk. olivenolie
hønsebouillon
Fremgangsmåde:
Skær ryggen ud af kyllingen (fx en bornholmsk unghane), det gøres lettest ved at lægge kyllingen med ryggen nedad og skære på hver side af rygraden med en stor kokkekniv. Bred kyllingen ud og tør den med køkkenrulle. Man kan evt. skære ribbenene ud og skære det yderste af vingespidserne.
Af ryg, ribben og vinger kan man koge lidt bouillon til grønsagerne.
Læg kyllingen på et stort fad med skindsiden nedad. Drys med salt og peber og skær halvdelen af hvidløgene i skiver og dæk hele indersiden af kyllingen. Læg krydderurter over og dæk så med citronskiver. Lad kyllingen marinere i køleskabet i mindst et par timer og gerne op til 6 timer.
Tænd ovnen på 200 grader C.
Dæk kartoflerne i grove stykker med vand, tilsæt lidt salt og bring dem i kog. Lad dem koge 5 min.
Hæld vandet fra og fordel kartoflerne i et stort ildfast fad sammen med courgetter i grove stykker, løg delt i 8 både hver og resten af hvidløgsfeddene. Bland med blade af citronmelissen, olivenolien, et par tsk salt og rigeligt med friskkværnet peber.
Læg kyllingen på en ovnrist med skindsiden nedad og uden at fjerne citronskiver og urter. Sæt kyllingen i ovnen og stil fadet med grønsager under. Steg ca. 25 min.
Tag kyllingen ud og vend den ved hjælp af en paletkniv og en stegegaffel, så den nu ligger med skindet opad. Vend kartofler og grønsager ved samme lejlighed og hæld evt. et par dl. hønsebouillon over.
Steg til skindet er sprødt og saften er klar, når man stikker i kødet mellem lår og overlår. Det tager ca. 25 min.
Grønsager og kartofler skulle også gerne være møre på det tidspunkt.
Lad kyllingen trække 5 min. inden den deles i portionsstykker. Skær lår og overlår fra hinanden og del bryststykkerne i hver 2 stykker.
Server med kartoffel-courgettefadet og en enkel grøn salat.

tirsdag den 21. september 2010

Kyllingefiletstykker i karry-kokos sauce

Ingredienser:
400 g. løg
4 kyllingefileter
3 tsk. karry
25 g. smør
2 dl. vand
4 tomater
2 røde peberfrugter
salt
1 ds. kokosmælk stor
Tilbehør
7 dl. vand
4 dl. ris
1 tsk. salt
Fremgangsmåde:
Fileterne skæres i mindre stykker, løgene skrælles og hakkes groft.
Smøret smeltes i en gryde og løgene svitses deri. Kort efter tilsættes karryen, som man ikke skal spare på, og løgene steger videre.
Kyllingestykkerne tilsættes og svitses til de har skiftet farve. 1-2 dl vand tilsættes og blandingen koger videre et par minutter.
Tomaterne skæres i små stykker, rød peberfrugt skæres i strimler og tilsættes sammen med salt. Retten koger herefter ca. 15 minutter til tomaterne er kogt ud.
Endelig tilsættes kokosmælk efter behov og efter opvarmning til kogepunktet er retten klar til servering.