lørdag den 10. april 2010

Andesteg får sprødt skind

Ingredienser til sovsen
Hals, vingespidser, kråse og hjerte 1 lille løg
En lille gulerod
Eventuelt to teskefuld andebouillon
En halv liter vand
En spiseskefuld smør
En halv spiseskefuld mel
En deciliter fløde (gerne 13%)
Tag indmaden ud af fjerkræet og tør anden godt med køkkenrulle eller et viskestykke. Skær eller hug vingespidser og hals af, hvis det ikke allerede er gjort. Disse ting skal du koge sovsen på. Gnid fuglen med salt og lidt peber, drys også salt indvendig. Skær æblerne i både og kom dem og svesker ind i anden. Luk med kødnåle eller sy sammen med bomuldstråd.
Læg anden på ovnristen over bradepanden med brystet nedad. Brun den i 20 minutter ved 250 grader men hold øje med, om den bliver for mørk. Ven den og dæmp varmen til 160 grader. Hæld eventuelt fedt fra og gem i en skål. Kom cirka en halv liter vand i bradepanden og steg anden i cirka to timer, eller godt en halv time per kilo. Lav lårtesten: hvis låret nemt løsner sig, og saften er helt klar, er anden også klar.
Hvis skindet ikke allerede er blevet sprødt, kan du tænde for grillen, men hold øje med den hele tiden, for det går lige pludselig meget hurtigt!
Partering og servering af anden
Lad den køle lidt af, inden du begynder at partere med en fjerkræsaks. Skær låret frit helt om på rygge. Del i over- og underlår. Skær brystet fri på hver side og del det i tre til fire stykker. Du kan også dele anden på begge sider af rygraden og klippe eller skære brystet og ryggen ud sammen.
Server med hvide og brunede kartofler, rødkål og sveskerne.
Overskydende andefedt kan spises på rugbrød.
Sovs til anden
Kog hals, vinger og indmad sammen med grøntsagerne og eventuelt bouillon cirka en time. Si det. Hæld stegeskyen fra anden i. Skum fedtet af. Det går nemmest, hvis det er afkølet. Smelt smørret. Rør melet med lidt koldt vand til en jævning og rør i. Spæd med skyen, til sovsen har passende konsistens. Kog den godt igennem. Smag til med salt og peber og eventuelt lidt ribsgele. Put et par dråber kulør i, hvis du synes, sovsen skal være rigtig brun.
Opskrift and: I Webergrill og på andre måder

Det er efterhånden blevet populært at stege anden i Webergrillen. Den bliver saftig og god, men man går selvfølgelig glip af duften af andesteg. Nogle vil mene, det er en lettelse at blive fri for stegeosen i huset.
Kullene samles i siden af grillen. Placer en foliebakke under anden til at opsamle stegefedtet. Klargøringen af anden er ellers den samme. Regn med 20 minutter per halve kilo fugl. Først steges den med ryggen nedad en time. Vend og pensl eventuelt med smør eller appelsinsaft.
Andesteg færdigstegt
Andesteg for de dovne og rige: Bestil anden færdigstegt hos slagteren og hent den med sovs og hele svineriet. Selvfølgelig koster den færdiglavede sovs næsten lige såmeget som den rå and, men hvis du bare ikke gider det der andehalløj, og penge ikke er problemet, så hvorfor ikke. Du kan jo altid sige, du selv har stegt dyret.

Æggekage med varmrøget ørred

Æggekage er nemt og må ikke glemmes. Hvis ikke jeg har lyst til at lave en spansk tortilla er dette en ligeså god variant.

1 lille rødløg
1 gulerod
1-2 spsk olie
fennikel
salt
peber
2 dl kogte ris
5 æg
1 spsk mel
2 spsk mælk
150 g varmrøget ørred
2 tomater
purløg

Løg og gulerod snittes fint og ristes i olie tilsat fennikel, salt og peber. De kogte ris steger med. Pisk æg, mel og mælk sammen og krydr med salt og peber. Tøm stegepanden og tilsæt ny olie. Hæld æggemassen på og sluk helt for panden og lad æggekagen starte med at blive bagt på eftervarmen. Tænd igen på laveste blus. Hæld ris, grøntsager og stykker af ørred ovenpå den våde æggemasse og steg æggekagen færdig. Det tager ca. 15 min. Pynt med tomater og purløg.

Ostekage med brombær

Kagebund:

175 g kiks
50 g smør (evt. usaltet)
20 g sirup

Kiksene knuses og røres sammen med blødgjort smør og sirup. Stampes i et lige tykt lag i bunden af en springform. Bages ved 200 oC i ca. 8 min.

Fyld:

200 g flødeost
200 g fromage frais
100 g A38 eller kærnemælk
70 g flormelis
1 tsk vanillesukker
5 blade husblas
350 g brombær (tag ca. 15 bær fra til pynt)

Flødeost, fromage frais, A38, flormelis og vanillesukker røres sammen. Husblassen opblødes i vand og smeltes i en skål på vandbad. Bland et par spiskefulde ostemasse i den smeltede husblas og hæld derefter, under omrøring, husblassen i ostemassen. Rør brombærerne i umiddelbart derefter og hæld massen ovenpå den bagte kiksebund. Pynt med brombær og stil kagen køligt et par timer.

Kransekage opskrift

Kransekage er totalt nem at bage, og den hjemmelavede smager langt bedre end den, man køber i supermarkedet. Du sparer penge ved selv at bage den frem for at købe gourmetkransekage ved bageren
Marcipan er på tilbud i mange supermarkeder op til jul, og så er det en god ide at købe den rigtige marcipan på tilbud frem for den falske, der er lavet af abrikoskerner, mandelessens og sukker.
Grund-opskrift kransekagedej
Her får du en grundopskrift, der rækker til cirka otte ringe eller cirka otte personer, afhængig af hvor kransekageglade dine gæster er:


Et halvt kilo marcipan (råmasse) eller konfektmasse, hvis du er billig
175 gram flormelis
En æggehvide
Marcipanen æltes med flormelis og æggehvide. Den vil være lidt klistret. Brug flormelis.
Tril dejen til pølser og form ringe med voksende diameter:
14 cm – 20 g marcipan
16 cm – 26 g
18 cm – 32 g
20 cm – 38 g
22 cm – 44 g
24 cm – 50 g
26 cm – 56 g
Osv.


Stykkerne klemmes lidt sammen i toppen som en tagryg. Hvis du skal bage mange, kan de små bages inden i de store.
Hvis du laver en større portion, kan du enten lave støre og større ringe, så du får et rigtig højt tårn, eller lave mere end en kransekage.


Stil dem på den bageplade med bagepapir på og stil dem på en anden bageplade – for at undgå de brænder på i bunden. Bag dem ved 230-250 grader celsius i fem-syv minutter. Hold øje med dem, for de brænder hurtigt på.
dekoration af kransekage
Glasur til kransekage


150 g flormelis – cirka 3 dl
1 pasteuriseret æggehvide
½ tsk hvidvinseddike (kan udelades)
Afkøl kransene (på pladen) og sprøjt hvid glasur over. Glasuren skal være så tyk, at man kan skrive med den. Fyld glasuren i enten en plastpose eller Glasuren bliver bedst, hvis du rører den af flormelis og æggehvide. Da glasuren jo ikke bliver bagt, er det en god ide at købe pasteuriserede æggehvider, så du undgår salmonellaforgiftning.


Du kan se, hvordan man traditionelt pynter med glasur på fra Odense Marcipans hjemmeside. Her kan du også se, hvordan man laver et
Nytårsur af kransekage


Hvis du vil lave dit eget nytårsur af kransekage, kan du lægge en stor ring i bunden og klæbe to ringe på med glasur, så de står på højkant. Så tegner du et ur eller klipper det ud af et blad og klæber på karton – klistrer et par raketter på og et par dannebrogsflag.
Kransekagekonfekt
Bliver der dej til overs, kan du lave kransekagekonfekt ved at sprøjte dejen gennem en konditorsprøjte med takket hul. Har du ikke sådan en, kan du bare forme runde kugler af marcipanmassen. tryk en en hasselnød eller cocktailbær i midten af hver kugle. Bages et par minutter ved 230-250 grader. Kan dyppes i smeltet chokolade eller smeltet blød nougat.


Serveres med en sød champagne eller en champagnelikør af trekvart til en deciliter orangelikør og en flaske tør champagne.

Pandekager, crepes og amerikanske

Amerikanske pandekager er tykke og luftige og serveres traditionelt med ahornsirup, helst den ægte, men nogle kan lide kunstig sirup. Den store forskel på amerikanske og europæiske pandekager – også kaldet crepes – er hævemidlet.
200 g hvedemel
2 tsk bagepulver
2 spsk. sukker
En anelse salt
2 æg
1/2 liter kærnemælk
1 spsk. flydende margarine ahornsirup
Pisk sammen som til tynde pandekager og bag, helst på en lille pande, så de bliver ret små. De skal være tykke og lette, for de hæver på grund af bagepulveret.
Serveres med ahornsirup og gerne friske bær – blåbær eller jordbær er nogle af de lækreste.

fredag den 9. april 2010

Avocado og linsesalat

4 personer
Ingredienser:
1 stk avocado
83 g cherrytomater
133 g grønne linser
1/5 stk citron
1/5 tsk køkkensalt
peber
1/5 l hovedsalat
1/5 l iceberg salat
Dressing:
2/3 dl cremefraiche 9% eller 18%
1/3 fed hvidløg
1/5 stk citron
2/3 spsk frisk persille
1/5 tsk køkkensalt

Fremgangsmåde:
Del, fjern stenene og skræl avocadoerne. Skær dem i mindre stykker. Halver tomaterne. Skyl og kog linserne møre 15 - 20 minutter og lad dem afkøle.
Bland avocado, tomat, citronsaft, salt og peber. Vend linserne i blandingen. Rør citrondressingen sammen. Anbring lagvis salat og linseblandingen i portionsglas lige inden servering.
Kom lidt af dressingen på som pynt eller server den til.

Mandelrand

Ca. 10-12 stykker
125 g mandler, 4 bitre mandler, 150 g melis, 25 g rasp, 4 æggehvider, 1 knivspids bagepulver, rasp til formen. Overtræk af: 200 let bitter chokolade.

Skold og smut mandlerne. Lad dem tørre lunt fra den ene dag til den anden eller ti min. i ovnen for svageste varme. Mal dem fint og bland dem med sukker, bagepulver og rasp. Pisk hviderne meget stive. Det kræver tørre redskaber. Vend mandelblandingen heri og fordel dejen i en velsmurt, raspdrysset randform. Bag den ved god varme, 200-225 grader i ca. 20 min. Stik en strikkepind ned i randen; hænger der intet ved, er den færdig. Lad den svale lidt af, inden den løsnes og vendes ud på et fad. Bræk chokoladen i småstykker og smelt den over vandbad. Fordel den lunkne chokolade over mandelranden med en pensel. Lad den tørre, helt ikke i træk.

Kakao Pandekage med syltetøj

Til 4 personer
75 g hvedemel (ca. 1¼ dl)
1 spsk sukker
3 dl Kakaomælk (let eller skummet)
3 æg
75 g smør
Pynt
florsukker
Tilbehør
½ liter vaniljeflødeis i kugler, syltetøj
Ovntemperatur: Ca. 70°.
Bland mel og sukker i en skål. Pisk kakaomælken i lidt efter lidt og derefter æggene. Smelt smørret i en lille pande (ca. 14 cm i diameter) og hæld det i dejen. Fordel ca. ½ dl dej i den varme pande og bag pandekagen ved jævn varme til den er lysebrun på begge sider. Fold pandekagen sammen 2 gange til en trekant. Læg den i et ovnfast fad og dæk med alufolie. Stil fadet midt i ovnen. Bag resten af pandekagerne.
Ved serveringen: Anret pandekagerne på tallerkener og læg en kugle is i hver. Drys med florsukker og server med syltetøj.
Tip: Pandekagerne kan bages i forvejen og lunes i ca. 6 minutter ved 225° inden serveringen.

Laksesalat

1 ds. aspargesstykker, 4 ret tykke skiver ferskrøget laks, 200 g udsøgte champignon, 4 spsk. olivenolie, 1 spsk. estragoneddike, 1 knivspids sukker, salt og peber, ½ tsk. tørsennep, 1 salathoved, 3 hårdkogte æg, dildkviste.

Bland de afdryppede aspargesstykker med laksen, der er skåret i strimler, samt de udskivede rå champignoner. Rør eller ryst en marinade af olivenolie, estragoneddike, sukker, salt, peber og sennep. Hæld marinaden over salaten, dæk den til og lad den trække et par timer. Vend den nu og da. Flå salatbladene lidt itu og læg dem i bunden af en salatskål. Hæld salaten over og pynt ved serveringen med æggebåde og dildkviste.

Farsbrød med sauce naturel

4-6 pers.
500 g hakket skinkekød, 1 tsk. groft salt, 1 finthakket zittauerløg, friskkværnet peber, 1 æg, 2 dl mælk, 2 spsk. rasp. Fyld: 125 g frosne, optøede kyllingelevere, 25 g smør, 1 ½ fed hvidløg i tynde skiver, 1 tsk. tørret estragon, ½ dl vand, ½ l sauce naturel, evt. kulør.

Rør det hakkede kød med salt. Kom løg, peber, og æg i. Tilsæt mælken lidt efter lidt. Rør herefter raspen i. Lad farsen hvile tildækket i køleskabet i ca. ½ time. Fyld: Skyl kyllingeleverne og fjern evt. hinder. Tør leverne. Del de største stykker i to. Smelt smørret i en dyb pande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Tilsæt hvidløg og estragon. Svits kyllingeleverne heri. Tag leverne op og kom dem i farsen. From farsen til et ovalt ”brød” (ca. 10x20 cm.) og brun det på to sider i resten af stegesmørret i panden. Hæld vand og sauce naturel ved. Tilsæt evt. kulør. Lad retten koge ved svag varme og under låg i ca. 35 min. Hæld lidt sauce over kødet nogle gange under kogningen. Tag farsbrødet op og hold det varmt. Smag saucen til.


Farsbrød med sauce naturelfarsbrød

Cocktail fromage

(4-6 pers)
3 æg, 3 spsk. sukker, 4 blade husblas, ½ dl likør og ½ dl cognac eller 1 dl sherry, 50 g valnøddekerner, 1 pose (40 g) cocktailbær, 50 g chokoladeorangegrene, ¼ l piskefløde.
Husblasen udblødes i koldt vand i 5 min., tages op og smeltes over vandbad. Æggeblommer og sukker piskes hvidt. Valnøddekerner, cocktailbær og orangegrene hakkes og blandes i. Hæld likør og cognac i husblasen og hæld det hele i æggemassen. Pisk æggehviderne og fløden stiv. Når æggemassen er halvstiv, vendes æggehvider og flødeskum i. Hæld fromagen i en skål og lad den stå i køleskab i ca. 3 timer