fredag den 13. november 2009

Citronfromage

4 blade husblas
Vand
3 pasteuriserede æg
3/4 dl sukker
Revet skal af 1 økologisk citron
Saft af 1 citron
3 dl piskefløde
Citronmelisse til pynt
Tilberedning.
Læg husblasen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter. Imens piskes æg og sukker til en luftig æggesnaps med elpisker. Husblasen trækkes op af vandet og smeltes over vandbad. Når husblasen er smeltet iblandes citronsaft og halvdelen af citronskallen. Rør husblasen i æggesnapsen og vend blandingen forsigtigt. Pisk 2½ dl af fløden til skum, og vend den i æggemassen, når denne er er næsten stiv. Hæld fromagen i én stor serveringsskål eller små portionsskåle og sæt i køleskabet. Lige før servering pyntes citronfromagen med flødeskum, revet citronskal og lidt citronmelisse.

Eksotisk kylling

4 kyllingelår med overlår
lidt olie
2 tsk. god karry
½ spsk. friskrevet ingefær
3 fed hvidløg, presset
1 spsk. flydende honning
3 spsk. mangochutney (mild eller hot efter eget valg)
saft af 1 appelsin
kokosmel til drys
Rispilaf:
3 dl basmatiris
2 tsk. gurkemeje
groft salt, friskkværnet peber
6 dl hønsebouillon
1 håndfuld jumbo rosiner
1 porre, finthakket
Desuden:
200 g friske babyspinatblade
olie
salt, friskkværnet peber
Brun kyllingelårene godt i olie, til de er gyldne på alle sider. Drys med karry i de sidste minutter. Læg dem i et ovnfast fad og prik kyllingelårene med en lille kniv. Rør ingefær, honning, hvidløg, chutney, appelsinsaft, salt og friskkværnet peber sammen og fordel det over kyllingelårene. Sæt fadet midt i ovnen ved 200 grader i ca. 45-50 minutter, til de er gennemstegte. Dryp lagen over af og til under stegetiden. Drys kokos over lige inden servering. Svits risene i olien og tilsæt gurkemeje, salt og friskkværnet peber. Rør bouillon i og kog under låg i 20 minutter. Vend porre og rosiner i, i de sidste 5 minutter af kogetiden.
Sauter de godt skyllede og slyngede spinatblade i lidt olie i 1-2 minutter, til de falder lidt sammen. Krydr med salt og friskkværnet peber. Server spinaten til kyllingen sammen med rispilaf’en og ekstra mangochutney.

Beuf Bourgignon

600 g okseklump i tern
100 g bacon i tykke skiver
1 rødløg, finthakket
2 gulerødder, finthakket
1 flaske bourgogne rødvin
1 laurbærblade
3-4 stilke frisk timian
1 bdt. bredbladet persille
2 spsk. koncentreret tomatpure
250 g markchampignon
2 dl perleløg fra frost
3 spsk. mel
1 dl grøntsagsbouillon
olie, salt, friskkværnet peber
Skær baconskiverne i stave på den korte led. Steg dem i en gryde til de bliver gyldne. Kom gulerødder og løg ved, lad det sautere (tilsæt evt. lidt ekstra olie) til løgene bliver bløde, men ikke tager farve. Krydr med salt og friskkværnet peber. Kom kødet i, vend det godt rundt. Drys mel over og vend godt rundt igen. Hæld bouillon og rødvin ved, så det dækker, kom persille, timian, laurbærblade og tomatpuer i, skru ned, læg låg på og lad det simre i 1-1½ time - til kødet er mørt. Skær champignon i kvarter og svits dem i lidt smør. Kom dem i gryden sammen med perleløg, når kødet er mørt. Lad det simre i endnu 10 minutter. Tag persille, timian og laurbærblade op og smag til. Server med kartoffelmos.

Karry-/kartoffelsuppe

25 g smør
100 g bacon i tern
3 tsk. stærk karry
2 store løg, hakket
1 ds. flåede tomater
1½ liter oksebouillon
500 g hakket oksekød
10 kartofler i små tern
1 dl piskefløde
1 dl creme fraiche 18%
Svits bacon let i smør, drys karry over og rør godt rundt. Kom løg og hakket kød ved, lad det svitse, mens der røres i det så kødet smuldrer. Hæld tomaterne med væde ved og derefter bouillon og kartofler. Smag til med salt og friskkværnet peber. Lad det koge op, skru ned og lad det simre i 20 minutter. Tilsæt fløde og creme fraiche, varm igennem og server straks.

Ål på urter i karry og kokus

100 g. friskbælgede ærter
150 g. grønne bønner
1 lille blomkål
2 store skalotteløg
4 mellemstore gulerødder
1 kg. stegeål
2-3 cm. tykke salt
2 spsk. hvedemel
smør til stegning
1 citron, saft
og fintrevet skal
2-3 spsk. madres-karry
lidt finthakket chilipeber
2 dl. hønsebouillon
3-4 dl. kokosmælk
1 bdt. frisk koriander
Bælg ærterne, del blomkålen i små buketter, skær løgene i både og gulerødderne i ½ cm. tykke skiver. Skær bønnerne i mindre stykker.
Skær ålene i 4 cm. store stykker og drys dem let med salt. Vend dem i mel og steg dem gyldne i brunet smør på alle sider. Tag ålene fra og hæld fedtstoffet fra panden.
Brun nyt smør på panden og steg ålene yderligere 2-3 minutter på begge sider for svag varme.Dryp med citron. Tag ålene fra panden. Sautér de ituskårne løg og gulerødder i lidt smør i en gryde. Drys med karry.
Tilsæt bønner og blomkål, vend det sammen. Krydr med chili, salt og peber. Hæld bouillon og kokosmælk ved. Kog 2 minutter. Tilsæt ålestykkerne og kog videre for svag blus, til grøntsagerne er akkurat møre, men stadig har bid. Vend ærterne og grofthakket koriander i, og smag til med krydderier og fintrevet citronskal.
kogte jasminris med safran.

torsdag den 12. november 2009

Créme Brûlée

4 hele æg
75 g sukker
korn af 1/2 bourbon vanillestang
1/4 liter piskefløde
1/4 liter sødmælk
sukker, evt. rå rørsukker
Pisk æg, sukker og vanille godt sammen. Giv piskefløde og mælk et opkog og pisk blandingen i æggemassen. Sigt cremen over i ovnfaste ramekiner (portionsskåle) og bag dem i vandbad i ovnen ved 125-135 grader C, 35-40 minutter i varmluftsovn, eller ved 140-150 grader C, 40-45 minutter i almindelig ovn.
Afkøl og stil cremen koldt. Ved serveringen drysses et tykt lag sukker over cremen, og ramekinerne sættes i et fad med knust is og under ovnens grillelement til sukkeret er karemeliseret - og desserten serveres med det samme.

Marcipanhorn

16 stk.
250 g mel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. sukker
100 g smør
1 1/4 dl mælk
Fyld:
75 g marcipan
Pynt
1 sammenpisket æg
25 g hasselnødder, hakket
perlesukker
Bland mel, bagepulver og sukker. Smuldr fedtstoffet i, så det ligner reven ost. Bland mælken i og saml hurtigt dejen. Del dejen i 2 og rul hver del ud til en cirkel. Del hver cirkel i 8 trekanter. Del marcipanen i 16 stykker og læg et stykke på hver trekant på det brede sted. Rul dejen sammen om fyldet og form til horn. Stil på bageplade, på samlingen og pensl med let sammenpisket æg. Drys med nødder og tesukker. Bag ved 200 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.

Spinat og hvide bønner i kokosmælk

2 pers.:
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, knust og finthakket
1 frisk, rød chili, finthakket
3 tsk. stødt koriander
3 tsk. god karry
450 g frosset spinat
1 dåse hvide bønner
2½ dl kokosmælk
2 tsk. flydende hønsebouillon
50 g smuttede mandler, hakket
salt, friskkværnet peber
Varm olie op i en wok eller en stor gryde, drys krydderierne i og svits dem i et minuts tid under konstant omrøring. Kom spinaten i og rør til den er optøet. Steg videre i 5 minutter, under omrøring. Hæld kokosmælk og bouillon ved, kog det godt ind. Skyl bønnerne godt under koldt vand og lad dem dryppe af. Vend dem i spinaten sammen med mandlerne og smag retten til. PYnt med frisk koriander.

Kylling i wok

400 g kyllingekød i strimler
100 g friske grønne bønner, nippet og skåret i mindre stykker
1 kinakål, snittet
1 rød peberfrugt i strimler
100 g bønnespirer
1 ds. vandkastanjer, afdryppet
8 fed hvidløg, knust og finthakket
2 spsk. frisk ingefær, fintrevet
2 tsk. stødt koriander
1 tsk. spidskommen
2 tsk. sambal oelek, eller efter smag
½ dl soya
400 g æggenudler
½ dl sød chilisauce
jordnøddeolie til stegning
Varm olie op i en wok, til det bliver godt varmt. Tilsæt kyllingekød og lynsteg det, krydr med salt og friskværnet peber. Tilsæt bønner og lad dem stege i 1 minuts tid, under omrøring. Tilsæt hvidløg og ingefær, lad det stege med til det begynder at afgive duft, ½ 1 minuts tid under omrøring. Tilsæt peberfrugt, kinakål, bønnespirer og vandkastanjer - lad det stege i 1 minuts tid under omrøring. Tilsæt sambal oelek og soya, vend godt rundt og smag til. Kog nudlerne efter anvisning på emballagen, skyl i koldt vand og lad dem dryppe af. Kom nudlerne i wokken og kom chilisauce ved, vend det hele godt rundt og server straks.

onsdag den 11. november 2009

Frugtsalat med råcreme

Frugtsalat
skræl af ½ citron
1 dl vand
3 spsk sukker
1 hel kanel
3 hele kardemomme
2 dl sød hvidvin
2 dl udstenede halve blå vindruer
2 skrællede søde pærer i både (ca. 300 g)
Råcreme
2½ spsk pasteuriseret æggeblomme
1 spsk sukker
1½ dl Karolines Køkken piskefløde
Skræl citronen med en kartoffelskræller. Bland vand sammen med sukker, kanel, kardemomme og citronskal i en gryde og giv det et opkog. Si lagen og tilsæt hvidvin. Lad lagen køle af og hæld den over en blanding af vindruer og pærebåde. Lad salaten trække tildækket og koldt i ca. 3 timer. Tilbered råcremen lige inden serveringen.
Råcreme: Pisk æggeblommer og sukker til en luftig "æggesnaps". Pisk fløden stiv og vend den i "æggesnapsen".
Anret frugtsalaten i portionsglas og server råcremen i en skål ved siden af.

Labskovs

300 g nakkefilet
1 løg
salt
3 hele sorte peberkorn
1 laurbærblad
400 g kartofler
2-3 gulerødder
200 g persillerødder, selleri eller halve blå vindruer
¼ bundt purløg eller ¼ bundt persille
Fremgangsmåde
Skær kødet ud i ca. 15 lige store tern. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Bring 4 dl vand i kog i en gryde. Læg kødet i gryden - kødet skal lige være dækket med væske. Skum evt. urenheder af. Tilsæt grofthakket løg, salt og krydderier og lad det koge ved svag varme under låg ca. 10 minutter.
Tilsæt kartofler, gulerødder og persillerødder i tern. Læg dem oven på kødet og lad det koge videre under låg til kartofler og persillerødder er meget møre - næsten udkogte - ca. 20 minutter. Tag laurbærbladet op. Mos en del af kartoflerne og grøntsagerne med en gaffel. Bland det hele og smag til med salt og peber.

Chokoladekager

ca. 55 stk.
75 g blødt smør
100 g sukker (ca. 1¼ dl)
50 g brun farin (ca. ¾ dl)
1 æg (str. mellem)
150 g hvedemel (ca. 2½ dl)
1 tsk. vaniljesukker
½ tsk natron
½ tsk fint salt
100 g grofthakket mørk chokolade (ca. 50% kakao)
50 g hasselnøddekerner i halve
Rør smør og sukker godt sammen. Rør farin og æg i. Bland hvedemel sammen med vaniljesukker, natron og salt og vend det i smørblandingen. Tilsæt chokolade og nøddekerner. Sæt med 2 teskeer dejen i toppe på en plade med bagepapir. Tryk dem lidt flade. Bag kagerne øverst i ovnen. Spis kagerne, mens de er nybagte og lune.

Farsret med kartofler

Hovedret til 2
Fars
200 g magert hakket svinekød , fx skinkekød
1 spsk hvedemel
1 æg (str. mellem)
1 hakket zittauerløg (ca. 50 g)
2 knuste fed hvidløg
½ tsk. ostindisk karry
¾ tsk groft salt
friskkværnet peber
½ dl mælk
2 dl ærter
Kartofler
500 g store kartofler i tern
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
2 tomater i skiver (ca. 200 g)
½ tsk tørret basilikum
1 æg (str. mellem)
1½ dl mælk
Pynt:
persillekviste
Fars: Rør kød og mel sammen. Tilsæt æg, løg, hvidløg, karry, salt og peber. Rør mælken i lidt efter lidt. Vend ærterne i til sidst. Lad farsen hvile tildækket og koldt i ca. ½ time.
Kartofler: Læg kartoflerne i kanten af en rund form (ca. 22 cm i diameter) og drys med salt og peber. Læg farsen i midten. Kartofler og fars skal have samme højde. Læg en ring af tomatskiver omkring farsen og drys med basilikum. Pisk æg og mælk sammen og hæld blandingen over kartoflerne. Bag retten midt i ovnen
Tip: Retten kan også tilberedes i mikrobølgeovn: Kom kartoflerne i en rund form (ca. 22 cm i diameter) og drys med salt og peber. Dæk formen med plastfilm beregnet til mikrobølgeovn og bag kartoflerne i mikrobølgeovnen i ca. 5 min. ved fuld effekt. Skub derefter kartoflerne ud til kanten af formen og læg farsen i midten. Kartofler og fars skal have samme højde. Læg en ring af tomatskiver omkring farsen og drys med basilikum. Pisk æg og mælk sammen og hæld blandingen over kartoflerne. Bag retten i mikrobølgeovnen i ca. 15 min. ved fuld effekt.

Bagte æbler med karamelcreme

Karamelcreme
4 spsk sukker (ca. 50 g)
2 dl piskefløde
Fyld af tørrede frugter
100 g tørrede figner
50 g tørrede abrikoser
10 g smør
25 g mandelsplitter
100 g Apetina 3% i tern naturel
½ tsk stødt kanel
50 g marcipan
Æbler
4 æbler , fx royal gala (ca. 450 g)
Pynt
friske mynteblade
Karamelcreme: Smelt sukkeret i en gryde ved svag varme. Tilsæt fløden og kog cremen i ca. 5 min. eller til sukkeret er opløst. Stil cremen tildækket i køleskabet i mindst 3 timer, gerne natten over.
Fyld: Skær figner og abrikoser i små tern. Lad smørret blive gyldent i en pande. Steg figner, abrikoser og mandelsplitter til mandelsplitterne er gyldne. Tilsæt ost og kanel og lad det stege med et par minutter eller til osten begynder at blive blød. Æbler: Skær et lille stykke af æblernes bund, så de kan stå uden at vælte. Skær toppen af æblerne og gem dem til låg. Udhul æblerne med et parisiennejern eller en lille ske. Fordel fyldet i de udhulede æber. Læg små skiver marcipan på toppen og derpå æblelågene. Stil æblerne i et ovnfast fad og bag dem midt i ovnen.
Ved serveringen: Pisk den kolde karamelcreme til en let skum med en håndmixer. Anret cremen i en skål og server den til de varme æbler.
Tips: I stedet for karamelcreme kan der serveres flødeskum eller vaniljeis til æblerne

Kylling i kokoscremesauce

4 spsk jordnøddeolie
2 finthakkede zittauerløg (ca. 150 g)
5 små finthakkede fed hvidløg
4 tsk finthakket frisk ingefær
8 hele kardemommefrø
14 hele nelliker
2 stykker hele kanel
1 kg kyllingeinderfilet
1 dåse kokosmælk (ca. 400 g)
¼ tsk gurkemeje
½ tsk cayennepeber
1½ tsk groft salt
1 tsk majsstivelse , fx maizena
1 spsk vand
2 dl Karolines Køkken piskefløde
3 spsk finthakkede friske korianderblade
Varm olien i en tykbundet gryde. Steg løg, ingefær og hvidløg ved svag varme i ca. 5 min. - de må ikke brune. Tilføj kardemomme, nelliker og kanelstænger og steg videre i ca. 5 min. Tilsæt de hele kyllingeinderfileter og vend dem rundt et par minutter indtil de er hvide men ikke brune. Kom kokosmælk, gurkemeje, cayennepeber og salt i, og lad retten simre i ca. 15 min.
Rør maizenaen ud i vandet og tilsæt det til saucen, mens der røres forsigtigt rundt. Tilsæt fløde og kog igennem. Sluk og lad retten stå og trække i 1 til 2 timer. Ved serveringen: Vend koriander i saucen og server sammen med ris.
Tips: Denne ret smager bedre, jo længere den få lov til at stå.
Den kan laves 2 dage før den skal spises, hvis den opbevares i køleskabet.

Wok med lam og couscous

2 person.
1¼ dl forkogte couscousgryn
1¼ dl kogende vand
2 lammesteaks af tyksteg (ca. 200 g)
½ spsk fintrevet appelsinskal
5 spsk friskpresset appelsinsaft
1 tsk friskkværnet peber
1 fennikel (ca. 225 g)
10 g smør
100 g Apetina i tern naturel - afdryppede
1 dl vand
1½ dl hakket frisk bredbladet persille
¾ tsk groft salt
Tilbehør
120 g ciabattabrød
2 dl yoghurt naturel
"Kog" couscousgrynene i vand.
Skær lammekødet i tynde strimler. Bland appelsinskal, -saft og peber i en plastikpose egnet til madvarer. Kom lammekødet i posen og luk den. Vend godt rundt og lad kødet marinere i køleskabet i ½ time. Fjern de yderste, grove blade og stokken fra fenniklen. Skær den i strimler.
Smelt smørret i en wok eller en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits fennikelstrimlerne i 1 min. Tilsæt lammekød med marinade og svits 2 min. mere. Tilsæt couscous, ostetern og vand og svits i endnu 1 min. Vend persille (gem lidt til pynt) og salt i. Smag retten til og spis den sammen med brød og yoghurt. I stedet for lammekød kan du bruge inderfilet af kyllingebryst.

Wok med skinkekød og nudle

Marinade
½ dl friskpresset citronsaft
1 stort knust fed hvidløg
¾ tsk stødt ingefær
1½ tsk sukker
1½ tsk groft salt
friskkværnet peber
400 g skinke- eller wokstrimler
3 spsk smør & olie
5 gulerødder i stave (ca. 200 g)
2 porrer i 1 cm skrå ringe (ca. 200 g)
Nudler
300 g tørrede ægnudler
2 liter vand
2 tsk groft salt
1 liter kinakål i strimler (ca. 225 g)
Pynt
fintstrimlet porretop
Marinade: Bland citronsaft, hvidløg og krydderier i en plastikpose, egnet til madlavning.
Kom wokstrimlerne i posen og luk den. Vend godt rundt og lad kødet marinere i køleskabet i ca. 10 min.
Lad fedtstoffet blive varm i en wok eller stegegryde ved kraftig varme, men uden at brune. Svits gulerødderne i ca. 1 min. Tilsæt porrer og wokstrimler med marinade og svits videre i ca. 4 min.
Nudler: Kom imens nudlerne i en stor gryde med kogende vand tilsat salt. Efter ca. 1 min., under omrøring, er nudlerne "løst op" og møre uden at være bløde. Lad dem dryppe af i en sigte.
Vend de nykogte nudler og kinakålen sammen med de svitsede grønsager og kød i den varme wok. Smag til. Pynt med porretop og server straks.
Tip: I stedet for at vende de svitsede grønsager og kød sammen med ægnudler kan grønsager og kød serveres til 320 g løse ris, fx basmatiris.

tirsdag den 10. november 2009

Svinemørbrad med sennep og urter

1 svine mørbrad
Friske krydderurter: feks. bredbladet persille, koriander, oregano, salvie, basilikum.
Dijon sennep
salt og peber
olie, gerne en krydder olie
Mørbraden skøres op og smøres med sennep og olie og fyldes med urter. Derefter snøres mørbraden sammen igen med snor.
Mørbraden skal have ca. 35 minutter på grill under hyppig vending.
Mørbrad er ret fedtfattigt og bliver derfor tørt, derfor skal det enten fyldes med et eller andet eller marineres godt før det grilles. Ovenstående kan også suppleres med feta, eller hakkede oliven.

Fadkoteletter

margarine til stegning
paprika
2 dl løg
2 dl svinebouillon
1 1/2 dl tomatpuré
1/2 l. cremefraiche 38%
1/4 l. piskefløde
100 g champignon i skiver
Krydr koteletterne med salt, peber og paprika.
Svits løg i en gryde og kom cremefraiche ved.
Hæld fløde, bouillon og tomatpure ved og lad det komme i kog.
Smag til med salt og peber.
Læg koteletterne i et fad og hæld saucen over.
Sæt fadet i en 225ºC varm ovn. Læg alufolie over.
Efter 10 min. kommes champignoner i. Giv den yderligere 20 min.
Server ris til.

Bøf a la mode

6 portioner.
6 Personer

1 1/2 kg tyksteg
2 dl rødvin
8 små løg
250 g gulerødder i tern
1 stort løg
2 hele nelliker
1 laurbærblad
50 g margarine
4 skiver bacon
1/2 tsk allehånde
1/4 tsk peber
1/2 tsk timian
1/4 liter suppe
2-3 spsk hvedemel
kulør
Kødstykket marineres 1 døgn i rødvin tilsat små, pillede løg, gulerødder og et stort løg, hvori stikkes hele nelliker og laurbærblad. Kødstykket tages op, tørres og brunes hurtigt i margarine på alle sider. Det lægges i et ovnfast fad. Bacon eller spækskiver vendes i en blanding af allehånde, peber og timian og lægges på kødet. Løg og gulerødder lægges rundt om. Marinaden koges med suppen og hældes ved. Tungt, tætsluttende låg lægges over. Retten stilles i ovn ved 165° i 1 1/2 time. Kødet tages op, skæres ud og lægges på fad med løg og gulerødder rundt om. Skyen koges ind over stærk varme, jævnes og smages til. Kulør kan tilsættes.
Tilbehør:
Kartoffelmos og grøn salat

mandag den 9. november 2009

Curry kylling

1 stor kylling (ca. 2 kg)
1 spsk. hel spidskommen
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. hele sorte peberkorn
1 spsk. hel koriander
10 kardemommekapsler (kun frø)
6 cm frisk skrællet fintrevet ingefær
7 fed hvidløg
2 løg
300 gram græskar (hokkaido, buttercup el.butternut)
2 spsk. ghee eller olie
1 spsk. madras karry
1 stykke hel kanel på 5 cm
2 laurbærblade
1/2 lille grøn chili (fri for kerner)
7 modne tomater
4 forårsløg
4 dl yoghurt naturel
salt
1 frisk lime
1 potte frisk koriander
Skær kyllingen ud i mindre stykker. Rist spidskommen let på en tør pande og kværn dem sammen med peber, koriander, allehånde og kardemommefrø. Riv hvidløg på den fine side af rivejernet. Pil og hak løgene. Skræl græskarstykket, fjern kernerne og skær i små terninger. Kom ghee i en stor stegegryde og sauter løg og græskar meget blidt i 3-4 minutter. Tag løg og græskar op og sæt dem lidt til side.
Brun kyllingestykkerne. Tilsæt de kværnede krydderier sammen med karry og steg yderligere et minut.
Tilsæt løg og græskar samt hel kanel, laurbærblade, ingefær og hvidløg og chilien. Tilsæt yoghurten og lad det simre med låg på.
Skær tomaterne i kvarte. Rens forårsløgene og skær dem i mindre stykker. Tilsæt tomater og forårsløg, efter at kyllingen har simret i ca. 25 minutter. Tilsæt salt og lad det simre videre i endnu 25 min med låg. Smag til med limesaft og lidt sukker, hvis curryen mangler sødme.
Server kyllinge-curryen med basmatiris og hakket frisk koriander.

Italiensk farsbrød

Ingredienser :Køb økologiske ingredienser - klik her
Fars:
500 g hakket kalvekød
1 stort revet løg
2 - 3 pressede fed hvidløg
2 - 3 spsk rasp
100 g hakkede mandler
1 æg
1 - 2 spsk hakket basilikum
ca. 2 dl kold grønsagsbouillon
salt
peber
Fyld:
1 broccoli i små buketter
8 - 10 grofthakkede bløde soltørrede tomater
Tilbehør:
Pasta eller brød samt blandet salat
Fremgangsmåde :
Rør alle ingredienserne til farsen sammen og lad den hvile i et kvarter tid .Rør fyldet i og juster evt. konsistensen af farsen med lidt vand. Kom blandingen i en smurt form og steg farsbrødet ved 180 grader i en times tid - dryp ofte med vand undervejs. Server farsbrødet varmt eller lunt med det valgte tilbehør.

Thailandsk marinade

Ingredienser :
2 fed hvidløg
Thin soy sauce (lidt)
2 tsk. 3.krydderi
2-3 spsk. sukker
fish sauce
Fremgangsmåde :
Hak hvidløg fint, tilsæt resten af ingredienserne.
Tilsæt nu det ønsket kød i strimler, eller små skiver. Svinekød smager bedst, men alt kød kan bruges. Rør det hele rundt, der må gerne ligge en lage af væde i bunden.
Lad det hele stå i køleskabet, i skålen, fra ½ time- 3 timer.
Du vælger selv.
Steges i oven til kødet er færdigt.

Citronmarineret svinekotelet

Ingredienser
1 svinekotelet med ben
1 citron, saften af
2 spsk olivenolie
salt
25 g båndpasta med spinat
salt
friskkværnet peber
1 spsk kapers
25 g smør
Fremgangsmåde :
Bank koteletten let med håndroden. Læg den i citronsaft og lad den trække i 20 minutter. Vend den af og til.
Kog pastaen efter anvisningen på posen og lad den dryppe af.
Krydr koteletten med salt og peber og brun den derefter i meget varm olie. Skru ned og lad den stege i 4 minutter på hver side. Hæld citronsaften i panden og kom kapers, smør og pasta ved.

Citronfromage

Ingredienser:
4 blade husblas
4-6 pasteuriserede æggeblommer
100 g sukker
½ dl friskpresset citronsaft
¼ liter piskefløde
(gem lidt til pynt)
Fremgangsmåde :
Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min.
Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps med elpisker.
Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved.
Smelt den i vandbad. Bland den med citronsaft.
Rør husblassen i æggene. Pisk fløden stiv og vend den forsigtigt i æggemassen, når den er næsten stiv. Hæld fromagen i en skål og stil den tildækket i køleskabet til den er stivnet.Pynt med flødeskumstoppe før serveringen. Laves med fordel aftenen før man skal ha gæster..

Kyllinge-leverpostej

Ingredienser:
500 g kyllingelever
50 gram fedtfattig mayonnaise.
et lille løg
2 dl bouillon
friskkværnet sort peber
Brun løg, tilsæt leveren og bouillon og kog i cirka et kvarter. Herefter sies væden fra og der tilsættes mayonnaise, rigeligt med peber og salt, og det hele blendes indtil det har den rette konsistens, hvis postejen er for tyk kan tilsættes lidt yoghurt eller mælk.
Serveres eksempelvis på lunt ciabatta brød med lidt rucola og grofthakket agurk. God fornøjelse!

coq au vin

Ingredienser
1 kg kartofler
1 kylling
5 dl hvedemel
1 tsk salt
1 tsk friskkværnet peber
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 spsk tomatpure
1/2 flaske rødvin
1/2 tsk timian
2 laurbærblade
2 spsk hakket persille
5 dl hønsebouillon
500 g champignon
1 håndfuld grønne bønner
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200°.
Skræl kartoflerne, skær dem i halve og brug en kokkekniv til at skære dem næsten helt igennem med et par millimeters afstand. Læg dem på et stykke bagepapir, hvor der er smurt lidt olivenolie på. Pensl kartoflerne med olivenolie og krydr med flagesalt. Stil dem i ovnen i 45 minutter.Skær kyllingen i 8 stykker og vend dem mel, krydret med salt og peber. Brun derefter kyllingestykkerne på alle sider i en gryde i 10 minutter.
Tag kyllingekødet op og svits de hakkede skalotteløg og hvidløg med tomatpuréen i samme gryde i 1 minut.Læg kødet tilbage i gryden og hæld rødvinen ved sammen med timian, hele laurbærblade og persille. Koges i 20 minutter uden låg.
Derefter tilsættes hønsebouillonen og kyllingen koges videre i 20 minutter under låg.
Imens kyllingen koger, varmes en pande godt op og champignonerne svitses i olivenolie i 5 minutter. Bønnerne lægges i kogende vand i 3 minutter og køles derefter af i koldt vand.

Whiskeysovs

Ingredienser
1/2 dl tomatpuré (1 ds)
1/2 dl tomatketchup
1/2 dl vand
1 tsk rosmarin
2 tsk sukker
2 spsk whiskey
250 ml madlavningsfløde
Salt, peber
Fremgangsmåde
Steg en pande af med whiskey - varm det op i et par sekunder og sæt ild til det. Pas på fingerne, håret og husk at slukke for emhætten!
Lad flammerne brænde ud og tilsæt derefter tomatpuré, ketchup, krydderier og til sidst fløde. Smag til med salt og peber og hæld lidt vand i til sovsen er tilpas tynd.

Madbrød

Ingredienser
50 g smør
2 dl mælk
1/2 dl yoghurt naturel
25 g gær
1 tsk sukker
1 tsk groft salt
350 g hvedemel
2 tsk tørret rosmarin
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 225°.
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld det i en skål, tilsæt yoghurt og rør gæren i. Tilsæt sukker, salt og rør melet i, lidt efter lidt.
Ælt dejen sammen i 5 minutter og form den til et rundt, fladt brød. Rids det næsten helt igennem, så der bliver 8 trekantede stykker brød og pensl det med mælk. Drys med rosmarin.
Sæt brødet midt i ovnen og bag det ved 200° i 35 miutter.

Karrysuppe

Ingredienser
4 fed hvidløg
1 finthakket løg
2 spsk karry
1 l hønsebouillon
1 ds. hakkede tomater
1 ds. ferskner
2.5 dl piskefløde
5 dl rejer
Salt, peber, chili
Fremgangsmåde
Smelt lidt smør og rist karryen let. Tilsæt løg og hvidløg og svits det kort. Tilsæt hakkede tomater og hønsebouillon og lad det simre i 10 minutter.
Fersknerne hakkes i små stykker og tilsættes sammen med fløden. Lad det simre i 5 minutter og smag til med salt, peber og chili. Tilsæt rejerne til sidst.

Fransk bondesuppe

Ingredienser

1,5 kg kartofler
3,5 l vand
5 gulerødder
4 fed hvidløg
1/2 chili
4 spsk salt
250 g pastaskaller
1 brik tomatpassata
2 brikker hakkede tomater
25 blade frisk basilikum
1 håndfuld frisk persille
1 ps revet ost
Fremgangsmåde
Kog pastaen al dente i en gryde med lidt salt og hæld vandet fra.
Skræl og skær kartofler og gulerødder i grove stykker. Svits hakkede hvidløg og chili kort i en stor gryde inden kartofler og gulerødder tilsættes. Svits det hele sammen i endnu 1 min.
Hæld vand, tomatpassata, hakkede tomater og pasta i suppen. Lad det simre i 10 min og tilsæt derefter groft revet basilikum og persille. Lad det simre i yderligere 5 minutter og smag til med salt og peber.
Serveres med brød og revet ost, som skal fungere som modspil til suppens chili.

Berberi andebryst

Ingredienser
2 berberi andebryst
2 kg kartofler
2 løg
2 fed hvidløg
5 dl vand
250 ml madlavningsfløde 9%
Salt, peber
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 175°.
Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Fordel dem sammen med hakkede løg, hvidløg og rigeligt med salt og peber i et ovnfast fad. Hæld vand og fløde ved og sæt det i ovnen ved 175°.
Når kartoflerne har været i ovnen i ca. 1 time, ridses andebrysterne på fedtsiden og salt og peber gnides ind i sprækkerne. Steg dem et par minutter på fedtsiden ved middel varme og vend dem. De skal have ca. 10 minutter på hver side og derefter hvile i 5 minutter inden de skæres i tynde skive og serveres med kartoflerne.

Citronis

Ingrediens betegnelse.
Saft af 4 citroner
revet skal af 1 citron
1/4 liter vand
ca. 125 g sukker
1 æggehvide
1 dl piskefløde
Sådan gør du.
Vand og sukker koges, afkøles og blandes med siet frugtsaft og skal. Den kolde saft fryses med omrøring hver time. Isen skrabes fra siderne ind mod midten, så den ikke “nålefryser”. Når isen er halvfrosset, blandes æggehvider og flødeskum forsigtigt i. Herefter fryses isen ca. 2 timer.

Kaffe-is eller mokka-is

Ingrediens betegnelse.
75 g sukker
2 1/2 dl meget stærk kaffe
1/4 liter piskefløde
1 tsk. Vanila
Sådan gør du.
Sukkeret smeltes til karamel på en tør pande. Når det bobler og er lysebrunt, tages karamellen fra varmen. Den varme kaffe hældes i og omrøres over svag varme, til saucen er jævn. Der skal være 2 dl til sidst. Hvis meget er fordampet, kan man tilsætte vand. Når mokkakaramellen er kold, røres den i flødeskummet og smages til med Vanila. Den fryses som parfait 3-5 timer. Isen serveres med chokolade-mokkabønner og isvafler med mokkasmag.

Frugtsaftis - sorbet

Ingrediens betegnelse.
Saft, vand og sukker efter smag
2 stiftpiskede æggehvider
evt. 1 dl piskefløde, pisket til skum
Sådan gør du.
Saft, vand og sukker blandes, til man har 1/2 liter stærk saft, der ikke er for sød. Sukker kan nemlig ikke fryse. Brug evt. kogende vand, så sukkeret smelter hurtigt. Den kolde saft fryses med omrøring hver time. Isen skrabes fra siderne ind mod midten, så den ikke “nålefryser”. Når isen er halvfrosset, blandes æggehvider og flødeskum forsigtigt i, og isen fryses straks videre i ro, til den er stivfrosset.

Hindbær Is

Ingrediens betegnelse.
200g Philadelphia original
100g sukker
2½ dl fløde
1 tsk. vanillesukker
4 æg, delt i blommer og hvider
300g rensede hindbær
2-3 spsk. lys sirup
Sådan gør du.
Rør Philadelphia sammen med sukker til det får en cremet konsistens.
Tilsæt fløde, vanillesukker og æggeblommer og pisk masen luftig.
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i.
Hæld isen i en form og frys den i ca. 2 timer til den er tyk og grødet.
Mos hindbærerne og sigt kernerne fra. Kog dem herefter sammen med siruppen til en tyk masse. Afkøl og hæld den over isen og rør let rundt så der kommer røde striber i isen.
Frys isen færdig.

Bananfromage

Ingrediens betegnelse.
4 æggeblommer
75 g. sukker
50 g. hvid chokolade
3 bananer
5 blade husblas
5 dl. fløde
Sådan gør du.
Æggeblommer og sukker piskes over vandbad.
Den smeltede chokolade og de mosede bananer røres sammen med husblas.
Flødeskum vendes i til sidst.

Appelsindessert

Ingrediens betegnelse.
4-8 makroner
2 spsk appelsinsaft
2 appelsiner
½ spsk sukker
Råcreme:
1 æg
1 spsk sukker
1 tsk vanillesukker
1 dl piskefløde
Sådan gør du.
Makronerne knuses, lægges i en skål. Appelsinsaft hældes over. Appelsinen pilles, deles, skæres i terninger. Lægges over makronerne, evt. sukker. Æg og sukker piskes, vanillesukker kommes i. Fløden piskes og vendes i. Råcremen hældes over, pyntes.

Bagte kanelæbler - jul

Ingrediens betegnelse.
4-6 røde æbler
kanel
smeltet smør
Sådan gør du.
Halver æblerne og tag kærnehuset ud. Pensl med smør og drys med kanel. Bag æblerne i en 180 varm ovn i ca. 10 min. Anret æblerne på stegefadet.

Farmors Julekage

Ingrediens betegnelse.
2½ dl mælk
100 g margarine
50 g gær
2 æg
100 g sukker
150 g rosiner
50 g sukat
2 tsk kardemomme
500 g mel
Sådan gør du.
Mælken lunes og margarinen smeltes deri. Gæret smuldres i og de øvrige ingredienser blandes i. Herefter sættes dejen til hævning i ca. 30 minutter. Efter hævningen slås dejen ned før den kommes i bageform/bageskål og drysses godt med sukker. Bages ved 200 grader i 35 minutter på ovnens nederste rille.

Appelsintrøfle

Ingrediens betegnelse.
400 g ODENSE Konfekt Marcipan
Trøffelfyld:
100 g ODENSE Konfekt Marcipan
10 g kakao
2 spsk. appelsinsaft.
lidt rørsukker
Sådan gør du.
De 100 g ODENSE Konfekt Marcipan blendes sammen med kakao og appelsinsaft til en masse.
De 400 g ODENSE Konfekt Marcipan skæres i 25 skiver. En ½ tsk. trøffelfyld lægges på marcipanskiverne, og de rulles til kugler. Tril herefter kuglerne i rørsukker.

Bananasplit

Ingrediens betegnelse.
2 store eller 4 små bananer
100 g mørk chokolade
2 1/2 dl piskefløde
1/4 liter vanilleis
25 g smuttede, flækkede, ristede mandler
1 dl piskefløde, pisket til skum
Sådan gør du.
Bananerne skrælles og flækkes. Den itubrækkede chokolade smeltes i fløden ved svag varme og gives et opkog. Afkøles og piskes let. Mandlerne smuttes, flækkes og ristes på tør pande. Anrettes i skål eller portionsglas. Først lægges is og bananer, der overhældes med den smeltede chokolade, derefter pyntes med flødeskum og mandler

Tomatketchup

Ingrediens betegnelse.
5 kg fuldmodne tomater
2 kg æbler
1/2 kg løg
3 røde peberfrugter
65 gram salt
250 gram sukker
1 dl eddike
5 tsk. atamonpulver eller 5 dessertskeer flydende atamon
Sådan gør du.
Der bliver til ca. 6 1/2 liter
1. Tomaterne skylles og skæres i mindre stykker. Æblerne skylles og skæres ligeledes i mindre stykker, man fjerner blomst, stilk og kernehus. Løg pilles og skæres i kvarte. Peberfrugterne renses dvs. man fjerner stilk og kerner. Det hele males nu hurtigt igennem en kødmaskine. Alternativt kan anvendes en food processor.
2. Mosen koges sagte i ca. 30 minutter sammen med salt, sukker og eddike. Mosen gnides gennem et dørslag. Pureen koges igen nu i 10 – 15 minutter uden låg. Atamon tilsættes. Pureen fyldes i varme, atamonskyllede flasker, der bindes til med det samme

Morgen boller

Ingrediens betegnelse.
250 g mel ( 5 dl )
60 g smør
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
35 g gær
ca. 1½ - 2 dl kold mælk
Sådan gør du.
Smørret hakkes i melet, salt og sukker tilsættes, og gæren opløses i lidt af den kolde mælk og hældes i dejen sammen med resten af mælken, der også skal være kold.
Dejen æltes godt og formes straks til boller. Dejen kan også rulles ud i en 2 cm. tyk plade og stikkes ud til boller med et drikkeglas.
Bollerne sættes på en bageplade, på bagepapir, dækkes til og stilles på et sted - ikke for varmt og heller ikke for koldt - og endelig ikke i træk. Omkring 10 - 12° er den bedste varmegrad. Nu hæver bollerne langsomt fra 8 til højst 12 timer.
Når bollerne skal bages, har de godt af at komme i nærheden af lidt varme, evt. oven på komfuret mens ovnen bliver varm.
Nu smørres bollerne med sammenpisket æg eller æggehvide og bages ved mindre varme end sædvanlig, fordi de gerne må hæve lidt op i ovnen.
Bagetid: 5 minutter ved 200° og 3-4 minutter ved 250°.

Ananasfromage

Ingrediens betegnelse.
1 dåse ananas, ca. 550 g
4 blade Favorit husblas
1 1/2 dl ananaslage
1 spsk. citronsaft eller Citrus Nekta
1 spsk. sukker
1/4 liter piskefløde
Sådan gør du.
Ananasstykkerne afdryppes og skæres i terninger. Husblasen udblødes i koldt vand og smeltes over damp. Ananaslage, citronsaft og sukker blandes i. Fløden piskes ikke for stiv. Husblasopløsningen hældes i på en gang og røres roligt om i flødeskummet. Skålen stilles koldt. Man rører af og til, og når fromagen kan “bære” blandes de fleste ananasstykker i. Desserten anrettes i en skål og pyntes med ananas.

Nougatblommer på grillen

Ingrediens betegnelse.
Tilbehør - Vanilleis eller flødeskum
150 g ODENSE Færdig Kransekagemasse
2 spsk. Cointreau eller anden orangelikør
50 g ODENSE Blød Nougat
6 store blommer
Sådan gør du.
Halvér blommerne, fjern stenen og læg dem i en foliebakke eller lille ovnfast fad. Skær nougaten i 12 lige store stykker og læg et i hver halve blomme.
Dryp med Cointreau og sprøjt kransekagemasse hen over så nougaten er dækket.
Grill blommerne ved indirekte varme under låg i ca. 15 min. til de er bløde og marcipanen er gylden. Servér med is eller flødeskum.

Baronesser

Ingrediens betegnelse.
250 g hvedemel
250 g sukker
1 brev Tørsleffs vanille
1 æg
250 g margarine
Pynt:
50 g te-sukker
50 g sukat
50 g pomeransskal
50 g mandler
Sådan gør du.
Melet sigtes og tilsættes sukker. Vanille og æg æltes sammen med margarinen. Dejen trilles til en pølse, der stilles koldt. Dagen efter skæres pølsen med en skarp kniv i tynde skiver. Kagerne drysses på midten med en blanding af te-sukker, finthakket sukat, pomeransskal og mandler. Bages ca. 12 minutter ved 185 grader

Vanillekranse

Ingrediens.
500 g mel
1/4 tsk hjortetaksalt
1-2 stænger vanille
375 g smør
1 æg
250 g sukker
125 g smuttede, malede mandler
Sådan gør du.
Mel og hjortetaksalt blandes og smørret smuldres i. Æg, vanille og sukker piskes til æggesnaps, der æltes i melblandingen. Dejen hviler koldt - formes til kranse - og hviler igen koldt. Bages ca. 8 min ved 185C.

Chokoladeboller

Ingrediens:
50 gram gær
1 ½ dl. mælk
1 æg
300 gram mel
2 spsk. sukker
½ tsk kardemomme
175 gram smør (til indrulning)
Til pensling:
1 sammenpisket æg
Creme:
3 dl. mælk
1 dl. fløde
3 æggeblommer
3 spsk. sukker
1 spsk. maizenamel
1 stang vanille
100 gram flormelis
1 ½ spsk kakaopulver
2 spsk. vand
Sådan gør du.
Rør gæren ud i den let lunede mælk. Tilsæt ægget og pisk det ud. Tilsæt sukker, kardemomme og mel. Hold lidt af melet tilbage og tilsæt det kun, hvis dejen er for klæbrig. Ælt dejen godt sammen og lad den hvile i køleskab i ca. 20 minutter.
Rul dejen ud på et bord - hvor der er drysset lidt mel - til dejen har form som en firkant på 30x60 cm. Skær det kolde smør i tynde skiver (brug fx en ostehøvl). Læg smørret på halvdelen af dejen og fold den anden halvdel over.
Rul igen dejen ud til samme størrelse. Fold dejen i 3 lag og rul ud til dejen har en størrelse på 40x50 cm. Fold igen i 3 lag. Læg dejen i køleskab i 20 minutter. Hvis dejen bliver for varm begynder smørret at løbe. Gentag udrulning og sammenfoldning 2 gange. Læg igen dejen i køleskab 20 minutter.
Cremefyld : Hæld mælk og fløde i en gryde og varm langsomt op. Pisk æggeblommer sammen med sukker og maizenamel i en skål.
Hæld æggemassen i mælken, når den er godt varm, men ikke kogende, og pisk kraftigt. Pisk indtil cremen begynder at tykne, den må ikke koge, så skiller den. Tag den fra varmen. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Rør dem i cremen. Afkøl cremen hurtigt i vandbad.
Rul dejen ud til en firkant på ca. 40x50 cm og skær den i 12 firkanter på 12x12 cm. Smør en bageplade let og drys den med mel, eller dæk den med bagepapir.
Læg en spiseskefuld kold creme på hver dejfirkant. Fold de fire hjørner ind over fyldet og klem kanterne sammen. Læg bollerne med sammenføjningen nedad på bagepladen.
Lad bollerne efterhæve ca. 10 minutter tildækket. Pensl dem med sammenpisket æg. Bag dem ved 250 grader i ca. 10 minutter.
Lad bollerne køle af på en bagerist.
Chokoladeglasur : Bland flormelis og kakaopulver i en skål, tilsæt lidt vand ad gangen, til glasuren har en god tyk konsistens.
Dyp en smørekniv i varme vand og smør et lag glasur på de kolde boller. Det skal gå hurtigt ellers stivner glasuren og bliver ubrugelig.
Tip : Den kolde creme kan gøres ekstra lækker med 1 dl. piskefløde. Uden glasur - kan bollerne holde sig 3-4 måneder i fryseren.

Burgerboller

Ingrediens:
3 dl lunken mælk
1 æg ca. 7 dl hvedemel
1 dl knækket hvede
1 tsk salt
1 tsk sukker
sesamfrø
Sådan gør du.
10 - 12 stk Rør gæren ud i den lune mælk og ælt de øvrige ingredienser i. Lad dejen hæve tildækket 30 minutter. Rul den ud til en pølse og del den i 10-12 ligestore stykker. Tril stykkerne til boller, rul dem i sesamfrø og sæt dem til hævning på bageplader i ca 10 minutter. Læg et stykke bagepapir over bollerner, læg pres på (f. eks. en bageplade) og lad dem yderligere hæve 20 minutter, før de bages ved 220 grader i ca. 10 minutter(med pres de første 5 minutter). Lad bollerne afkøle på en rist. Skal de fryses, pakkes de i plastposer mens de endnu er lidt lune.

Rugbrød med kærner

Ingrediens betegnelse.
185 gr - Skåret rug
10 gr - Salt
185 gr - Ymer
440 gr - Rugsigtemel
15 gr - Gær
120 gr - Ymer
145 gr - Vand
Sådan gør du.
Skåret rug, ymer og salt røres sammen i en skål, og overdækkes med plastik. Skal stå til dagen efter. Næste dag opløses gæret i vandet og det hele røres sammen med det der har stået i blød fra dagen før. Skal æltes i ca. 10 min. og derefter skal dejen stå i ca. 20 min. Dejen kommes i en form og stilles til hævning i ca. 30 - 45 min. et lunt sted. Sættes i ovnen ved 250 grader hvor efter der skrues ned til 210 grader. Bages i ca. 60 - 80 min. ( Det bedste resultat opnås hvis du damper når brødet skal i ovnen.

Amerikansk juleslik

Ingrediens betegnelse.
100 g smør
1½ dl kaffefløde
1 knivspids salt
1½ dl sirup
300 g sukker
125 g overtrækschokolade
200 g hakkede nøddekerner, eller tilsvarende hasselnøddeflager
Sådan gør du.
Smørret smeltes, og heri hældes fløde, salt, sirup og sukker.
Dette koger op og skal småkoge til kugleprøven, dvs. De hælder 1 tsk. af sukkermassen ned i en kop med koldt vand, og kan de straks trille sukkermassen til en kugle, er massen kogt tilpas.
Så blandes chokoladen, og lad denne koge med i nogle minutter, inden de hakkede nødder eller flager blandes i. Alt blandes, hældes op på en smurt plade, afsvaler lidt og skæres i firkanter.

Amerikansk ostekage

Ingrediens betegnelse.
250 g Digestive
1 tsk kanel
100 g smeltet smør
500 g cremeost (philadelphia)
3 æg
2 dl sukker
2 tsk vaniliesukker
3 1/2 dl cremefraiche
evt. bær eller frugt til pynt (f.eks.kiwi eller jordbær)
Sådan gør du.
Tænd ovnen på 175° C. Knus kiksene. Bland krummerne med smør og kanel og tryk massen ud i en tærteform op af siderne. Bag skallen i 5 min.
Brug håndmixer og pisk osten og rør æg, sukker og vanillesukker i. Hæld massen i skallen og bag den i 45 min. Pisk cremefraichen luftig og kom den over kagen og bag igen i 5 min.
Afkøl kagen og sæt den i køleskab til servering

Fransk lagkagestang

Ingrediens betegnelse.
Bunde:
200 g nøddekerner
½ tsk bagepulver
4 æggehvider
2 ½ dl sukker
Fyld og pynt:
3 dl piskefløde
1 glas kirsebær i sukkerlage eller 250 g frosne, sukkrede brombær
Sådan gør du.
Rist nøddekerner i en bradepande i ovnen ved 175 grader et par min. Det fremhæver nøddesmagen. Ryst bradepanden et par gange undervejs. Læg dem i et viskestykke eller et stykke køkkenrulle og gnid dem, så skallerne løsnes. Hak derefter nødderne groft. Bland de hakkede nødder med bagepulver. Pisk æggehviderne til hårdt skum. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen.

Chokoladegafler - 125 stk

Ingrediens betegnelse.
150 g smør eller margarine
75 g flormelis
175 g hvedemel
125 g kartoffelmel
1/2 tsk bagepulver
2 spsk kakao
Sådan gør du.
Smørret røres blødt med flormelis. De øvrige ingredienser sigtes sammen og røres i. Dejen æltes godt sammen, trilles i fingertykke stænger, udskæres og trilles til kugler, der trykkes flade med en gaffel. Bages i 8-10 minutter ved 175°.

Abrikos kugler 35 stk

Ingrediens betegnelse.
1 stang vanilje
150 g hvedemel
50 g finthakkede mandler
50 g sukker
100 g smør eller plantemargarine
1 spsk. solsikkeolie
70 g abrikosmarmelade til fyld
Sådan gør du.
Læg bagepapir på 2 bageplader, og forvarm ovnen til 175 grader. (varmluft til 150 grader).
Halver vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud.
Ælt mel, mandler, sukker, smør og olie hurtigt sammen.
Pak dejen ind i folie, og stil den koldt i ca. ½ time.
Form 35 kugler af dejen, og sæt dem på bagepladerne.
Tryk en fordybning, og bag kagerne i ca. 12 min. Giv marmeladen et opkog, og rør den jævn. Fyld den i de varme kager.

Philipinske kokoskager

Ingrediens betegnelse.
4 dl Kogte ris, ca. 250 g
1 Æg
4 dl Revet kokos
½ dl Hvedemel
4 spsk Sukker
Sådan gør du.
Bland alle ingredienserne. Sæt dejen som toppe på en smurt bageplade. Bag dem øverst i ovnen, 15 minutter ved 175°. Er gode til te eller kaffe.

Banankage - fedt fattig

4 mosede bananer
2 dl. sukker
3 tsk. vanilliesukker
3 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
2 tsk. bagepulver
75 (50) gr. groft hakkede valnødder
150 gr. rosiner
3 dl. hvedemel
Vand
Sådan gør du.
Alle ingredienser røres sammen i en skål. Tilsæt vand, så massen bliver drøj at røre, hverken for tynd eller tyk. Bages i en passende form (evt. lille rugbrødsform) beklædt med bagepapir. Bages ved 200 grader i minimum 45 minutter. Kan også. bages i et tærtefad ved samme temperatur men i kortere tid, så er kagen en fin dessertkage serveret med Fromage Frais med frugter.

søndag den 8. november 2009

Kartoffelsuppe

ngredienser
100g kyllingebryst med krydderurter
750g kartofler
2½ dl fløde 13 %
20g olie
1 bdt. forårsløg
¾ l hønsekødssuppe (vand med suppeterning)
Salt og peber, nykværnet Muskatnød, friskrevet Citrontimian, persille, estragon
1 god håndfuld croutoner
Fremgangsmåde
Kartoflerne skrælles og skæres i tern. Forårsløgene renses og skæres i fine ringe. Kartoffeltern og løgringe (nogle få ringe gemmes til pynt) vendes i det varme fedtstof i gryden. Suppe eller vand med suppeterning, tilsættes og simrer ved svag varme i ca. 20 minutter. Kartoffeltern og løgringe blendes med den varme suppe (med stavblender). Fløden røres i, og der krydres med salt, peber og muskatnød. Suppen varmes igennem under omrøring. Kyllingebrystet med krydderurter skæres i tynde strimler, kan også steges hel, ristes let og blandes i suppen umiddelbart før servering, og suppen pyntes med ringe af forårsløg, frisk timian samt croutoner.

Krydrede kødboller i spicy sauce

Ingredienser
500 gram hakket magert oksekød
½ tsk. salt
1 spsk. olie
75 gram grana ost
8-9 soltørret tomater
1 spsk. blandet krydderurter (oregano, timian og persille)
1 spsk. hvedemel
et drys peber
Fremgangsmåde
Hak tomaterne fint og læg dem i blød i en times tid 1 dl. koldt vand. Kødet røres godt med salt og olie - i et par minutter. Tilsæt revet Grana og de soltørrede tomater (med opblødningsvandet), samt krydderurterne og peber. Rør sammen. Tilsæt mel og rør det hele godt sammen, til farsen er god fast. Brug gerne fingrene. Form farsen til kødboller og steg dem herefter på pande.

Sovs
Ingredienser
1 spsk. solsikkeolie
1 stort finthakket løg
1 fed presset hvidløg
1 tsk. sukker
6 mellemstore, flåede/hakkede tomater
1 mellemstor, grøn peberfrugt, skåret i ringe
1 mellemstor, rød peberfrugt, skåret i ringe
1 frisk, finthakket grøn chili
1 tsk. karry
1 tsk. paprika
1 spsk. koriander
3/4 dl hønsebouillon
1/2 dl tør Madeira
salt og peber

Hertil serveres der løse Basmatiris, salat og evt. flutes.

Karrygryde

Til 6 personer
Ingredienser
1-1,2kg nakkefilet u/ spæk
1 stort løg eller to mindre
2 fed hvidløg
2-3 tsk. karry
25 g smør
salt og peber
2 aromatiske æbler
1 stor banan
1 ds. kokosmælk (ca. 4oo g)
2-3 dl vand/hønsebouillon
2 laurbærblade
Tilbehør: ristet kokos, rosiner, løse ris, og f.eks. friske bønnespirer
Fremgangsmåde
Skær kødet i ret store firkanter (2 gange 2 cm). Pil og hak løg og hvidløg. Skær æblerne og bananen i små terninger (æblerne skal ikke skrælles). Brun først kødet i smørret i en stor tykbundet gryde (brun kun lidt ad gangen). Tag det op. Kom lidt mere smør i gryden og svits karryen 1-2 minutter. Kom løg og hvidløg i og svits dem et par minutter. Tilsæt æble og banan og det brunede kød. Rør det godt sammen. Kom kokosmælk og vand/bouillon ved sammen med laurbærbladene og bring det i kog. Dæmp varmen og lad retten simre under låg ca. 1 time til kødet er mørt. Kog evt. lidt uden låg til sidst så saucen bliver "tæt". Smag den endeligt til. Rist lidt kokos på en tør pande og server det til sammen med rosiner og evt. bønnespirer. Serveres med løse ris til.

Bulgursalat

Ingredienser:
250 g bulgur,
10 tørrede abrikoser,
10 tørrede dadler,
100 g rosiner,
100 g ristede pinjekerner,
masser af hakket persille,
saft af 2 lime
Fremgangsmåde:
Kom kogende vand og lidt salt over bulguren og dæk den til, så den holder på varmen.
Når vandet er fordampet, hældes det op i en skål, og de tørrede frugter skæres i skiver og vendes i. Rosinerne skal være hele. Derefter saften fra limefrugten og pynt med masser af persille og ristede kerner.

Fiskefrikadeller

Ingredienser:
500 g hakket torsk,
100 g fersk laks i strimler,
2 æg,
1 finthakket løg,
1 dl vand,
3 spsk. hvedemel,
salt,
peber
Fremgangsmåde:

Alle ingredienser blandes sammen til en fars. Lav frikadeller, der brunes på panden og eventuelt steges færdig i ovnen (så sparer man på fedtstoffet).
Serveres med tang med sesamolie og varm æble-pære-salat.