fredag den 15. oktober 2010

Oksehaleragout

Ingredienser:
2 kg. oksehaler eller kalvehaler hugget ud i leddene
3 løg
1/4 selleri
4 gulerødder
lauerbærblade
timian
paprika
hel peberkorn
2 fed hvidløg
140 g. koncentreret tomatpure
salt
peber
Kartoffelmos
Fremgangsmåde:
Kødet brunes i smør og olie i en stor stegegryde af nogle gange, tages op.
Løg, hvidløg, selleri og gulerødder svitses let sammen i gryden. krydderierne og tomatpure kommes i og kødet lægges tilbage i gryden. Kogende vand hældes ved, så kødet er knapt dækket.
Koges under låg, og vendes af og til. Okshaler skal have 3½ time, kalvehaler 3-4 timer. Spæd evt. med mere vand under stegningen, hvis det er nødvendigt.
Tag kødet op og lad den stå lidt så fedtet samler sig i overfladen, drys melet fint over og lad det absobere fedtet, sigt saucen tilsæt fløden til sovsen. Smages til med salt og peber.

torsdag den 14. oktober 2010

Kona Coffee fra Hawaii

Kender du den berømte Kona Coffee fra Captain Cook Coffee Company på Hawai? Det er en af de bedste og mest eksklusive kaffesorter i verden!Kona Coffee dyrkes på skråningerne af Mauna Loa vulkanen, og netop den vulkanske undergrund og den fantastiske klima på Hawaii, menes at give denne eksklusive kaffe dens vidunderlige karakter. Smag den… På grund af dens fantastiske aroma anses Kona Coffee som en af de bedste kaffer i verden, fuldt på linie med f.eks. Blue Mountain fra Hawaii. Captain Cook Coffee Company der har dyrket denne kaffesort siden 1880, har tilknyttet omkring 450 små kaffebønder og sælger kun 100% ren Kona, der er certificeret af the State of Hawaii Department of Agriculture. Captain Cook Coffee Company har dyrket Kona Coffee siden 1880erne og deres koncept passer perfekt med Malongo i Frankrig. Captain Cook Coffee Company håndplukker og behandler nemlig kaffebønnerne med samme store respekt som Malongo selv.

Kaffe historie gennem tusinder af år

Hvis en gedehyrde fra Etiopien ikke var blevet nysgerrig, da hans geder begyndte at virke opkvikket, efter de var begyndte at æde nogle røde bær, så havde vi nok aldrig lært kaffen at kende. Senere fortalt han en munk om sin opdagelse og denne munk lavede en drik af bærrene. Til hans store glæde virkede drikken opkvikkende, og derfor kunne han bedre holde sig vågen om natten og studere de hellige skrifter. Munkens kloster kom senere til at hedde ”Det vågne kloster” Omkring 1470 begyndte de første kaffehuse at skyde op i Mekka og herfra spredtes kaffen udover Mellemøsten og videre til Europa. I 1615 kom kaffen til Venedig og præsterne bad Paven om at forbyde denne ”djævelske drik”. Paven smagte heldigvis på drikken først, så det endte med at kaffen fik Pavens godkendelse. Måden at dyrke kaffe på er meget forskellig fra land til land, dette og de klimatiske forskelle gør at kaffe ikke bare er kaffe. Der er stor forskel på de forskellige kaffesorter og kaffe fra forskellige lande, ligesom der er stor forskel på hvordan kaffen nydes, men mange steder foregår det på de lokale kaffehuse. Kaffehuse populære over hele verden og mange steder har de haft direkte indflydelse på landes historie og endda verdens historien. Bl.a. er Londons aktiebørs og Lloyd’s forsikring begge opstået på kaffehuse. I 1775 var der 2.000 kaffehuse i London alene. Selv i dag er kaffehuset et sted hvor mange mødes over en stille kop, alt imens de diskutere verdenssituationen. Hvor navnet kaffe kommer fra, forsvinder i fortidens tåger men der er flere teorier. Ordet kaffe skulle efter sigende stammer fra det arabiske ord qahwah, der betyder en drik lavet af planter, men det siges også at kaffe skulle havde fået sit navn efter regionen Kaffa, (I det nuværende Etiopien) hvor hyrden iflg. historien skulle komme fra. Skandinavien er i dag det område i verden hvor der drikkes mest kaffe.

Grøntsager og sundhed

Det bedste ved wokstegning er at grøntsagerne bliver så gode. Gyldne og stegte på ydersiden imens de stadigvæk er al dente at bide i. Det gør at man får maksimal smag og næring ud af dem. Nogle grøntsager skal tilberedes før man får den bedste næring fra dem. Andre skal serveres rå. Nogen gange får man også forskellig ernæring med den samme grøntsag afhængigt af om den er tilberedt eller rå. Wokstegte grøntsager er faktisk både rå og stegte samtidig, så jeg tror ikke man får det sundere. De er også stegt i olie, og mange af de gavnlige ting i grøntsager er fedtopløselige. Hvis grøntsagerne kun bliver kogte, er der mange af de gavnlige ting vi ikke kan optage i kroppen. Igen er wokstegning ideelt.
Udstyr Det første og største spørgsmål er hvilken wokgryde man skal vælge. Mit komfur har gas, så for mig var valget nemt. En der er helt rund, og i ret tyndt udstandset carbonstål. Den autentiske wok. 65,- kostede den mig i den lokale asiatiske butik. Fremragende værktøj og fremragende pris. Har man el komfur er det meget svært med en rundbundet wok. Ja man vil nok sige grænsende til det umulige. Det er synd for det gør det svært et begrænse oliemængden. Man kan dog lave ganske udemærket wokmad i en fladbundet wok. Personligt ville jeg nok prøve med en af pladejern som dem på denne side. Jeg har i forvejen en pande af pladejern, og den er et at mine yndlings værktøjer i køkkenet. Der er ingen grund til at bruge en dyrere støbejerns wok. Den vil dog virke lige så godt som den i pladejern, så hvis du syntes den er pænere så for min skyld ingen alarm. Man kan købe wok i tynd plade som har en flad bund. Dem bryder jeg mig ikke om. Tynde plade buler nemt når det bliver opvarmet. En wok med bulet bund har ikke kontakt med kogepladen. Så bliver den ikke varm, og så er det helt umuligt at lave ordentlig wokstegning.
Et godt tip, som også er velegnet til store mængder wokstegte grøntsager, er at bruge en almindelig pande og en stor gryde. Brun grøntsagerne ved meget høj varme på panden, og så snart det har taget farve så kom det over i den store gryde, som holder det varmt ved mellem temperatur. Den store gryde skal være uden låg. Ellers bliver grøntsagerne dampede og bløde. Det er også en god metode hvis ens kogeplader ikke kan blive varme nok. Nonstick og teflon wokpander vil jeg under ingen omstændigheder bruge. Hele idéen med wokstegning er meget høj temperatur. Hvilket man ikke må med nonstick belægning. Så det er en fjollet idé! Professionelle wok kokke bruger en lang metalskovl til at røre rundt med. Den er både fin og billig. Jeg bruger min almindelige hulske, og den virker fint. En bred madpincet er også praktisk til specielt kød. Du kan selvfølgelig bruge nogle store bambus "spisepinde" ligesom asiaterne :-S Det er jeg for klodset til.
Forberedelse Det største arbejde med wokmad er uden tvivl forberedelserne og klargøringen af ingredienserne. Når man først går i gang med at steg kan man ikke nå at skære noget som helst. Så det hele skal være klart inden man tænder for sin wok.

Wokmad og wokstegning

Wokmad er stadigvæk meget nyt i Danmark, men det bliver mere og mere populært. Jeg vil lige lave en generel introduktion til dem der ikke kender så meget til det. For at forstå wokmad er det bedst hvis man forstår den baggrund wok'en normalt bliver brugt i. Nemlig asiatisk bonde og gadekøkken. Fattige mennesker der forsøger at få mest muligt ud af mindst muligt. Den runde bund gør at man kan stege uden at bruge alt for meget fedt. Olien ser ud af meget i en wok, men der er faktisk mindre end man bruger på en flad pande. Man tilbereder heller ikke i ret lang tid på en wok. Så selvom den skal være meget varm, så bruger den relativt lidt energi. Wok mad bliver samtidig spist med pinde. Det har en betydning for hvordan man udskærer sine ingredienser. De skal være så små at man kan få dem i munden. Der er jo ingen kniv til at skære dem over med. De skal samtidig være store nok til at man kan holde på dem med to pinde. Stegetiden for ens ingredienser er afhængig af tykkelsen af dem. Jo tyndere man snitter dem, jo hurtigere bliver de stegt. Det er også med til at sætte energiforbruget ned. Ved et heldigt tilfælde så går det hele op i en højere enhed med wokmad. Udskæringen støtter både spise stilen, smagen, sundheden og prisen. Den eneste negative pris er den tid man bruger på forberedelsen. Det tager lang tid at skære det hele ud i den rette størrelse. Den almindelige "wokudskæring" er tynde skiver i mundrette bidder. hvis man husker på ovenstående principper er man egentlig ikke i tvivl om hvordan ens ingredienser skal udskære. Hvis man skal nå at brune helt tynde grøntsager for maksimal smag, uden at de bliver bløde, så skal man bruge meget høj temperatur. Defor er et  prof. wokblus typisk på 6-7 KW. En normal dansk kogeplade er på 2-3 KW. Mit største gasblus er på 3,5 KW så vidt jeg husker. Det gør det sværere at lave wokmad på et almindeligt komfur.

onsdag den 13. oktober 2010

Laksemousse.

Ingredienser:
5 blade husblas
250 gram kogt laks
2 dl. fiskesuppe eller bouillon 1 1/2 dl. piskefløde
1 bundt dild
1 spsk. citronsaft
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Husblasen lægges i blød i koldt vand i 5 minutter, tages op og smeltes i vandbad.
Laksen mixes i blender eller kødhakker sammen med fiskesuppe, fløden og dilden. Den smeltede husblas røres i, og moussen smages til med citronsaft, salt og peber.
Den røgede laks skæres i ca. 2 cm brede strimler, som lægges i bunden af små portions skåle. Laksemoussen fordeles i formen. Stilles herefter i køleskab i 4-5 timer. Dildsauce - Mayonnaise og creme fraîche røres sammen, tilsættes dild og smages til med salt og peber.
5: Servering - Portionsskålene dyppes 10-12 sekunder i varmt vand og vendes ud på en tallerken. Server med flüte og sauce til.

Kylling-/ svine-/ oksekød i sur/sød sauce.

Ingredienser:
500 g valgt kød
1 spsk. tynd Soya sauce
1/4 kop vand
2 gulerødder
1 løg
1 grøn peber
1 ps sweet and sour mix
1 ds ananas
Fremgangsmåde:
Skær kødet ud i passende stykker. Opvarm 2 spsk. olie i en wok. Tilsæt kød og soja sauce. Steges indtil kødet er brunt. Tilsæt 1/4 kop vand, låg på og simmer i 20 min.
I mens, skær gulerødderne ud i skiver, skær løg og peber ud i både. Tilsæt sauce mix og grønsager i woken. Bring det i kog. Tilsæt ananas stykkerne. Rør og læg låg på. Lad det simre i 5 min. Serveres med ris

Amerikansk æblepie.

Ingredienser:
3 æg
125-150 g sukker
2 tsk mel
1 tsk bagepulver
4-5 æbler
50-75 g hakket nøddekerner
Fremgangsmåde:
De hele æg piskes til en tyk æggesnaps med sukker. Tilsæt mel, bagepulver og æblerne, som er skrælles og skåret i små terninger. Til sidst tilsættes nødderne - kom evt. lidt vanillesukker i. Det hele hældes i en smurt ildfast fad og bager på ovnens nederste rille i ca. 20 minutter ved 200-225º. Serveres kold, lunken eller varm evt. med flødeskum eller creme fraiche.

Bøf stroganoff.

Ingredienser:
600g oksekød i strimler
300 g bacon
200g løg
250g champignons
Salt, Peber
1tsk paprika
1dl tomatpure
Vand
Lidt bouillon
1 dl piskefløde
50g smør
Fremgangsmåde:
Skær bacon i tern og brun dem sammen med kødet. Kom løg og champignoner i og lad dem brune med. Tilsæt salt , peber ,paprika, tomatpuré, vand så det næsten dækker kødet + bouillon og fløde. Lad det koge under låg ved svag varme ca 25 - 40 min. Tilbehør: Kartoffelmos og salt og evt asier eller agurkesalat eller rødbeder.