lørdag den 28. januar 2012

Kyllingesuppe med blomkål og krydret couscoussalat

    100 g forkogte couscousgryn (ca. 2½ dl)
    ¼ tsk groft salt
    ¼ liter kogende vand
    50 g tørrede abrikoser i små tern
    50 g rosiner
    25 g ristede pinjekerner
    1 dl grofthakket persille
    ¼ tsk garam masala
    1 liter Kyllingesuppe
    1 blomkålshoved i små buketter (ca. 400 g)
    400 g kyllingeinderfileter i mindre tern
    om couscousgryn og salt i en skål og hæld det kogende vand over. Lad grynene stå i ca. 10 min. - rør med en gaffel et par gange, mens de trækker. Bland de lune couscousgryn med abrikoser, rosiner, pinjekerner, persille og garam masala. Smag til. Kom suppen i en gryde sammen med blomkål. Bring suppen i kog under omrøring og kog i ca. 5 min. Tilsæt kylling og bring atter suppen i kog, stadig under omrøring. Kog suppen ved jævn varme i ca. 2 min. Smag til. Ved serveringen: Anret den lune couscoussalat og suppen i varme dybe tallerkener. Tip: Resten af couscoussalaten smager dejligt i madpakken.


torsdag den 26. januar 2012

Æbleboller med ingefær


Boller til 8 - ca. 16 stk.
2 dl vand
150 g hvedeklid (ca. 5 dl)
2½ dl æblemost eller -juice
150 g Kvark fromage blanc 1%
25 g gær
2 spsk. rapsolie
1½ tsk. groft salt
1 skrællet æble i små tern (ca. 100 g)
100 g tørrede abrikoser i små tern
1 spsk fintrevet frisk ingefær
500 g hvedemel
Pensling
æg
Bring vandet i kog i en gryde og tilsæt hvedeklid og æblemost. Hæld blandingen i en skål og tilsæt kvark. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1½ time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 16 lige store stykker og tril dem til boller. Læg bollerne på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca. 15 min. Pensl æblebollerne med æg. Klip eller rids dem og bag bollerne midt i ovnen.




Kokosvafler med lime

    Hytteost med æble, pære og vanilje
    250 g Hytteost 4%
    1 skrællet, groftrevet æble (ca. 125 g)
    4 afdryppede, halve grofthakkede pærer på dåse (ca. 200 g)
    1 tsk vaniljesukker
    100 g smør
    175 g hvedemel 
    2 tsk bagepulver
    75 g kokosmel 
    3 spsk sukker
    1 spsk fintrevet limeskal
    4½ dl mælk
    1 æg
    2 spsk friskpresset limesaft
    Pynt
    kokosmel
    friske citronmelisseblade
Hytteost med æble, pære og vanilje: Rør hytteost sammen med de øvrige ingredienser og stil blandingen tildækket i køleskabet i ca. ½ time. Vend rundt i blandingen og smag til.
Lad smørret smelte og lad det køle let af. Bland mel, bagepulver, kokos, sukker og limeskal sammen. Pisk mælken i melblandingen sammen med æg, smør og limesaft.
Lad vaffeljernet blive godt varmt. Pensl pladerne med lidt smør den første gang. Kom dej i vaffeljernet (ca. ¾ dl) og bag vaflen i ca. 2 min. - eller til den er gylden. Bag resten af vaflerne. Server dem lune sammen med hytteostblandingen.



Kokoskylling og chilikrydrede nudler

    4 kyllingefileter (ca. 550 g)
    1 spsk vindruekerneolie
    25 g smør
    4 spsk. kokosmel
    1 tsk groft salt
    Chilikrydrede nudler
    3 røde peberfrugter (ca. 325 g)
    250 g optøede, frosne haricots verts
    1 dåse bambusskud i skiver (ca. 230 g)
    ¾ tsk korianderfrø - knuste
    1 spsk friskpresset limesaft
    3 spsk sød chilisauce
    1 tsk sukker
    1 tsk groft salt
    friskkværnet peber
    4½ dl. vand
    2 spsk majsstivelse , fx maizena
    2¼ liter vand
    2¼ tsk groft salt
    300 g tørrede ægnudler
    Tilbehør
    limebåde
    Skær grove sener og hinder af kyllingefileterne. Kom olie og halvdelen af smørret i en sauterpande og lad det blive gyldent. Vend kyllingefileterne i kokosmel og steg dem ved jævn varme i ca. 12 min. - vend af og til. Tag kødet op, drys med salt og hold det varmt.
    Chilikrydrede nudler: Fjern eventuelle rester af kokosmel fra sauterpanden. Kom resten af smørret i panden og lad det smelte ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits peberfrugter, haricots verts og bambusskud i ca. 1 min. Knus korianderfrøene - evt. i en morter og tilsæt dem sammen med limesaft, chilisauce, sukker, salt og peber. Rør vand og majsstivelse sammen til en jævning og kom den i sauterpanden. Kog grønsagerne ved svag varme og under omrøring i ca. 2 min. Smag til.
    Bring imens vand tilsat salt i kog i en gryde. Kom nudlerne i det kogende vand. Efter ca. 1 min. under omrøring er nudlerne løst op uden at være bløde. Lad dem dryppe af i et dørslag. Kom nudlerne i en varm stor skål og hæld grønsagerne over. Server de stegte kyllingefileter og limebåde til.


mandag den 23. januar 2012

Kalkun i wok.

400 g kalkunbryst
1 spsk. majs eller solsikkeolie
1 lille løg eller 2-3 forårsløg
2 courgetter
150 g friske bønnespirer
ca. 150 g friske sukkerærter
2 dl hønsebouillon
1-2 spsk. soja
1 spsk. majsstivelse
hakket persille
eller lidt frisk koriander
Tilbehør: evt. løse ris, kinesiske nudler eller brød
Skær kødet i tynde strimler og dup det tørt. Pil og hak løget fint.
Sådan hakker du et løg
Forårsløg skæres i skrå skiver. Skær courgetterne i tændstiktynde stave,
Sådan skærer du gulerødder i stave, tern og strimler
skyl bønnespirerne og skær sukkerærterne i halve. Pisk bouillon sammen med soja og
majsstivelse og stil alle tingene parat. Varm olien op i en wok eller dyb pande. Svits hurtigt kødet - del evt. portionen i to - til det får lidt farve og tag det så op. Svits hurtigt courgetterne, bare 1-2 minutter. tag dem op. Kom bouillonblandingen i wokken og pisk til den bliver tyk og gennemsigtig. Kom kød og courgetter i igen og varm igennem. Vend bønnespirer og sukkerærter i og varm kort tid. De må ikke blive bløde. Smag retten til med salt og peber og drys med persille eller koriander Server med det valgte tilbehør. 


Kalkunbryst.

300 g. spinat frost
900 g. kalkunbryst
5 dl. Mornaysovs
Salat:
soltørrede tomater
icebergsalat
pistacienødder
bacontern
Først brunes kalkunen og lægges i et ovnfast fad. Den frosne spinat lægges over og mornaysovsen hældes over. Retten tilberedes i ca. 1½ time ved 175 grader.
Imens laves salaten af iceberg, soltørrede tomater i små stykker, stegte bacontern og pistacienødder. Retten tages ud af ovnen og kalkunen tages op og skæres i passende stykker. Derefter lægges det ned under sovsen og spinaten igen. Udover salat serveres retten evt. med hvide kartofler og flutes.



Chili con carne af kyllingefars


Ingredienser

400 - 500g hakket kyllingefars 
3 spsk smør
1 dåse kidneybønner
1 pose kryddermix til chili con carne
1,5 dl vand
Fremgangsmåde
Steg kyllingefarsen i smør i en gryde, til det er gennemstegt. Tilsæt kidneybønner, chilli con car ne mix og vand lad det simre i 10 min. Server med brød. God appetit.








Kartoffelsalat med sennep


Ingredienser
1 kg nye, kogte kartofler
Marinade
1 æggeblomme
1 dl god olie
2 tsk hvidvinseddike
1 spsk dijonsennep
1-2 tsk Rørsukker
salt, sort peber
1 finthakket rødløg
1/2 dl kapers
1 dl hakket bladpersille

Fremgangsmåde
Skær kartoflerne i mindre stykker. Bland ingredienserne til marinaden i en skål. Tilsæt kartoflerne, og bland godt. Stilles i køleskabet i mindst 4 timer.