torsdag den 29. oktober 2009

kokkens tips og ideer

1. En moden avocado er som en moden pære at føle på, den skal være lidt blød i enden. Umodne (hårde) avocadoer modner ved stue temperatur i løbet af 3-4 dage.
2. Frisk kiwi, ananas og papaya er en tropisk frugt, som kan købes hele året. En moden ananas skal være gylden, lidt blød at føle på, og toppen skal være let at løsne. Ananas har en gennemtrængende smag, så den skal bruges med varsomhed for ikke at overdøve andre ingrediensers smag. Skær ananasen i skiver og fjern skræl og stokken i midten eller skær den igennem på langs, fjern stokken, løsn kødet fra skrællen og skær det i skiver. Ananas kan bruges i desserter og bagværk. Den er meget dekorativ delt i halve og fyldt med frugt og/eller is. Ananas kan også bruges i retter med kød, og ananassaft kan bruges til at mørne kød.Frisk kiwi, ananas og papaya indeholder et enzym, som ødelægger husblas. Derfor skal den friske kiwi, ananas, papaya som bruges i fromage eller gelé, have et let opkog, før den blandes med husblas. Ananas kan opbevares i køleskabets grønsagsskuffe i 4-5 dage.
3. Læg andebryst i en sauterpande og kog det 50-60 min. Tør det af og pensl med andefedt, drys med salt og sæt det i en 250 gr. varm ovn i 10-15 min. Kødet bliver mørt som smør og let at skære ud. Giv svesker, æbler og rødkål til. Beregn ca. 5 andebryster til 7 voksne. Sæt suppen i køleskab, så er det let at skumme fedtet af, før sovsen skal laves.
4. Jo mindre bradepande du bruger til stegen, jo mindre vand skal der opvarmes. På den måde bliver skyen kraftigere og du sparer på elektriciteten.
5. Chokolade fremstilles af kakaotræets - theobroma cacao - frugter. Frugterne tørres, ristes, knuses og fin males og tilsættes bl.a. sukker, kakao-smør og tørmælk. I chokolade findes theobromin og coffein - stimulerende stoffer, der også findes i kaffe og te. Skal man derfor ud på strabadser, er det godt med lidt chokolade i oppakningen. Chokolade bruges mest i desserter, drikke og bagværk samt til konfekt.
Skal chokoladen smeltes, skal det gøres ved svag varme - smeltes chokoladen ved for stærk varme, bliver den grynet og ubrugelig. Chokoladen kan smeltes på en radiator, på kaffemaskinens varmeplade eller i mikrobølgeovnen. Smeltes chokoladen i et vandbad, så sørg for, at der ikke kommer vand eller damp i, det gør den grå og kedelig. Til dekoration kan smeltet overtrækschokolade sprøjtes gennem et pergamentpapir-kræmmerhus med et lille hul i spidsen. Sprøjt chokoladen på kagerne eller sprøjt figurer, f.eks. hjerter eller bogstaver, på bagepapir eller pergamentpapir og lad pynten stivne. Derefter er de lette at løsne fra papiret.
6. Det er tit svært at se på den stegte culottesteg, der ofte trækker sig sammen under stegningen, fra hvilken ende, den skal skæres. Sæt en tandstikker eller kødnål i den ende, den skal skæres fra, før stegningen.
7. Har man en rest piskefløde, så kom den i isterningebakken og frys terningerne.
Så har man altid en fløde terning til sovsen.
8. I gamle opskrifter står ofte, at formkager skal røres både hele og halve timer.
Det stammer fra den tid, hvor kager altid var "hånd rørte".
I dag hvor mange har en el-pisker eller en køkkenmaskine, skal dejen blot samles.
Det er vigtigt ikke at omrøre dejen på maskine, så bliver resultatet ofte en tung og klæg kage.
Bruger De en el-pisker, er det godt at vende melet med en ske, når fedtstof, sukker og æg er rørt sammen.
Vend altid fyld til formkager i mel, inden det blandes i dejen, så undgår De, at det synker til bunds i kagen.
En formkage SKAL bages på nederste rille i ovnen ved jævn varme
ca. 175 gr., så bliver kagen gennembagt samtidig med, at den får en gylden skorpe.
9. Prøv at tilsætte 1-2 tskf. karry og 1 syrligt, revet æble til frikadelle-farsen, det giver en god smag.
10. Er man i tvivl om gærens alder, så læg et lille stykke af den i varmt vand.
Synker det til bunds, er gæren gammel, smelter det, er den frisk.
11. Har man kun 25 g gær , hvor der skal bruges 50 g til boller eller kringle af ½ kg mel, kan man erstatte den manglende gær mængde med 1 tskf. Bagepulver
12. Når man selv bager rugbrød, er det en god ting, først at komme det en tur i fryseren. Det gør skorpen mere “tandlægevenlig”.
13. Honning lindrer, når man f.eks. brænder sig på en varm rist, skal man smøre lidt honning på det brændte sted og lade det sidde så længe som muligt. Sæt evt. et plaster over. Så får man ikke ondt, hvor man har brændt sig, selv om der ofte kommer et rødt mærke. Det er bedre end at skylle med koldt vand, som er en besværlig proces og gør fingrene kolde, og som heller ikke lindrer i særlig lang tid. Med honning holder smerten sig helt væk.
14. Kom lidt eddike i kartoffelvandet, så undgår man, at kartoflerne koger ud.
Kartoflerne smager ikke af eddiken.
15. Kom lidt kartoffelmel i dejen, hvis den klister. Kartoffelmel gør ikke dejen tungere.
Kartoffelmel er også godt til udrulning.
16. Brug lunkent vand, når du skal røre meljævning, så bliver der ingen klumper.
Hæld den varme stegesky fra bradepanden ned i en gryde.
Drys mel til jævning over skyen. Lad gryden stå ca. 5 min., til melet er sunket til bunds. Pisk godt, og sæt gryden på varmen og bring sovsen i kog.
17. Et godt kringlefyld er en rest kartoffelmos, der blandes med flormelis og en smule mandel-essens - det smager som marcipan.
18. Når man bager kræmmerhuse, kan man bruge en omvendt æggebakke til at sætte de færdige kræmmerhuse i, så slipper man for opvask af diverse glas og flasker.
19. Kvark er det friske ostestof, der dannes, når mælken i ostekarret tilsættes mælkesyrebakterier og løbe.
Kvark har en frisk og syrlig smag.
Den kan fås med 5% og 45% fedt i tørstoffet.
Kvark er fortrinligt i bagværk - det holder brødet friskt og fugtigt.
Kvark er ligeledes velegnet til desserter - gerne sammen med frugter - i dressinger/kolde sovse tilsat forskellige krydderier og krydderurter.
Kvark er også godt som pålæg tilsat finthakkede radiser, purløg og peberfrugt eller smurt på groft rugbrød og dækket med tomatskiver og/eller agurkeskiver og med et drys purløg eller karse.
20. Hvis man kommer 1 tskf. sukker i fedtstoffet, når man steger kyllinger, så bliver de fint brune og skindet sprødt og lækkert.
21. Når man køber hvidkål, kan man pille de yderste blade af og fryse dem, så har man altid fine blade til hvidkålsrouletter.
22. Hvis du hakker spæk til leverposteg i foodprocessor, skal det først skæres i meget små terninger, ellers sætter det sig fast i kniven.
23. Man kan i løbet af 2 timer få gode og meget mere møre bøffer til grill- og pandestegning, hvis man dækker kødstykkerne med skiver af kiwi.
24. Blød nougat fås hele året, men for mange er juletiden det tidspunkt, hvor nougat især bruges i den hjemmelavede julekonfekt. Nougat kan foruden i konfekt og bagning også bruges i desserter. Det giver f. eks. en fin smag i is.
Til is smeltes nougat i vandbad og piskes sammen med æggeblommer og sukker, før det blandes med flødeskum og fryses. Nougat kan også smeltes sammen med chokolade og bruges til overtræk af kager, is m.m. Hovedingredienserne i nougat er hasselnøddekerner og sukker.
25. Når man vasker op efter bagning, skal man bruge koldt vand eftersom mel, som blandes med varmt vand, klistrer sig sammen og bliver svært at få væk.
Desuden forhindrer man, at det klistrede mel forårsager forstoppelse af vasken.
26. Har du svært ved at vende de tynde pandekager på panden, så prøv at komme lidt rasp i fedtstoffet, så hænger pandekagerne ikke i.
27. Det giver et pift til pølserne, hvis man kommer 8-10 hele nelliker og 1 løg i kogevandet til pølserne, det giver en god smag. En smule eddike gør pølserne sprøde.
28. Frys den koncentrerede saft, uden konserveringsmiddel, i isterningsposer.
Når der skal blandes, tages 2-4 saft-terninger, som kommes i en kande med vand.
Så er saften dejlig kold, og intet skal kasseres.
29. Når man har stegt et eller andet på panden, og der er fedtstof tilovers, kan man lægge et stykke tørt franskbrød på.
Det suger fint alt fedtstoffet op.
Brødet kan man derefter give til fuglene, det er både sundt og nærende for dem, specielt om vinteren. Og så sparer man både opvask og afløb.
30. Risengrøden koger ikke på, hvis man kommer lidt vand i gryden og lader det koge med lidt salt, før mælken kommes i.
31. Undgå brændte fingre og rul rouladen, når den er kold.
Vend den bagte rouladebund ud på et stykke sukkerstrøet papir og dæk straks med et fugtigt viskestykke.
Dette bevirker, at bunden forbliver blød og kan rulles om fyld, når den er kold, uden at den knækker.
32. Hvis rødvinssovsen er blevet for syrlig, kan der rådes bod på det ved at tilsætte sovsen et lille stykke mørk chokolade.
33. Rester af tomatpuré skal ikke gemmes i dåsen. Du kan fryse resten ned i små pakker. Så er det nemt at tage en pakke ud af fryseren, når der skal bruges lidt tomatpuré.
34. Man kan opbevare en vanillestang i sukker, det giver en dejlig kraftig smag af vanille, når sukkeret skal bruges til bagning og grød m.m.
35. Mange tror, at man først skal tilsætte vin i mad mod slutningen af tilberedningen, det er forkert! Vin skal koge eller stege med fra første øjeblik, så fordamper alkoholen og det, der bliver tilbage er smag og duft.
36. Det giver et pift til æblegrøden, hvis man kommer saft og fintreven skal fra 1 appelsin i.
37. Prøv om æggene er friske ved at lægge dem i vand. Er de friske synker de til bunds.

Ingen kommentarer: