lørdag den 10. april 2010

Andesteg får sprødt skind

Ingredienser til sovsen
Hals, vingespidser, kråse og hjerte 1 lille løg
En lille gulerod
Eventuelt to teskefuld andebouillon
En halv liter vand
En spiseskefuld smør
En halv spiseskefuld mel
En deciliter fløde (gerne 13%)
Tag indmaden ud af fjerkræet og tør anden godt med køkkenrulle eller et viskestykke. Skær eller hug vingespidser og hals af, hvis det ikke allerede er gjort. Disse ting skal du koge sovsen på. Gnid fuglen med salt og lidt peber, drys også salt indvendig. Skær æblerne i både og kom dem og svesker ind i anden. Luk med kødnåle eller sy sammen med bomuldstråd.
Læg anden på ovnristen over bradepanden med brystet nedad. Brun den i 20 minutter ved 250 grader men hold øje med, om den bliver for mørk. Ven den og dæmp varmen til 160 grader. Hæld eventuelt fedt fra og gem i en skål. Kom cirka en halv liter vand i bradepanden og steg anden i cirka to timer, eller godt en halv time per kilo. Lav lårtesten: hvis låret nemt løsner sig, og saften er helt klar, er anden også klar.
Hvis skindet ikke allerede er blevet sprødt, kan du tænde for grillen, men hold øje med den hele tiden, for det går lige pludselig meget hurtigt!
Partering og servering af anden
Lad den køle lidt af, inden du begynder at partere med en fjerkræsaks. Skær låret frit helt om på rygge. Del i over- og underlår. Skær brystet fri på hver side og del det i tre til fire stykker. Du kan også dele anden på begge sider af rygraden og klippe eller skære brystet og ryggen ud sammen.
Server med hvide og brunede kartofler, rødkål og sveskerne.
Overskydende andefedt kan spises på rugbrød.
Sovs til anden
Kog hals, vinger og indmad sammen med grøntsagerne og eventuelt bouillon cirka en time. Si det. Hæld stegeskyen fra anden i. Skum fedtet af. Det går nemmest, hvis det er afkølet. Smelt smørret. Rør melet med lidt koldt vand til en jævning og rør i. Spæd med skyen, til sovsen har passende konsistens. Kog den godt igennem. Smag til med salt og peber og eventuelt lidt ribsgele. Put et par dråber kulør i, hvis du synes, sovsen skal være rigtig brun.
Opskrift and: I Webergrill og på andre måder

Det er efterhånden blevet populært at stege anden i Webergrillen. Den bliver saftig og god, men man går selvfølgelig glip af duften af andesteg. Nogle vil mene, det er en lettelse at blive fri for stegeosen i huset.
Kullene samles i siden af grillen. Placer en foliebakke under anden til at opsamle stegefedtet. Klargøringen af anden er ellers den samme. Regn med 20 minutter per halve kilo fugl. Først steges den med ryggen nedad en time. Vend og pensl eventuelt med smør eller appelsinsaft.
Andesteg færdigstegt
Andesteg for de dovne og rige: Bestil anden færdigstegt hos slagteren og hent den med sovs og hele svineriet. Selvfølgelig koster den færdiglavede sovs næsten lige såmeget som den rå and, men hvis du bare ikke gider det der andehalløj, og penge ikke er problemet, så hvorfor ikke. Du kan jo altid sige, du selv har stegt dyret.

Ingen kommentarer: