onsdag den 1. september 2010

Gullasch med peberfrugt og rodfrugtmos

Gullasch
• 600g afpudset okse- eller kalvetykkam
• olivenolie til stegning
• 2 spsk. paprika
• 2 tsk. spidskommen
• 2 laurbærblade
• 1 spsk. salt og friskkværnet peber
• 4 spsk. tomatkoncentrat
• 1l okse- eller kalvefond
• 500g blandede rodfrugter (fx persillerod og søde kartofler)
• 250g champignoner
• 2 løg
• 3 fed hvidløg
• 2 røde peberfrugter
• 1 chili
• bredbladet persille (til pynt)
Rodfrugtmos
• 1½ kg blandede rodfrugter (f.eks. lige dele bagekartofler, pastinakker og gulerødder)
• 25g smør
• salt (i flager) og friskkværnet peber
• 1-1½ dl mælk
1. Skær kødet i mundrette tern, og brun dem i olie i en stegegryde. Tilsæt paprika, spidskommen, laurbærblade, salt, peber og tomatkoncentrat, og svits det sammen med kødet i 1 minut, før du tilsætter fond. Lad kødet småsimre i ca. 1½ time. Det må ikke koge kraftigt, så bliver kødet hårdt i stedet for mørt.
2. Skræl rodfrugterne til gullaschen. Skær dem i tern, og kom dem i gryden.
3. Rens champignonerne. Pil løg og hvidløg. Rens og halver peberfrugter og chilier. Hak alle disse grøntsager groft, og brun dem let i olie på en pande.
4. Kom de brunede grøntsager i gryden med kød, og lad retten simre videre i ca. ½ time.
5. Rodfrugtmos: Skræl kartofler og rodfrugter, og skær dem i grove tern. Kog dem 20 minutter i usaltet vand, til de er godt møre. Hæld vandet fra gryden, og sæt gryden tilbage på komfuret et øjeblik, så den sidste væde dampes helt væk. Mos kartofler og rodfrugter med en kartoffelmoser, elpisker eller et kraftigt piskeris.
6. Rør smør, salt og peber i rodfrugtmosen. Varm mælken op, og rør den i mosen lidt ad gangen – mosen må gerne være lidt grov med synlige, små klumper af fx gulerod.
7. Smag gullaschen til, drys hakket persille over, og server med rodfrugtmos.

Ingen kommentarer: