onsdag den 1. september 2010

Kartoffelsuppe med salat og brødcroutoner

4 bagekartofler (ca. 450 g)
1 løg
10 g smør
8 dl grøntsagsbouillon
2½ dl madlavningsfløde 18 %
salt og friskkværnet peber
2 tsk. hyldeblomsteddike (eller anden lys eddike)
Brødcroutonser
½ franskbrød
2 spsk. olivenolie
salt og friskkværnet peber
Til servering
½ romainesalat
Brødcroutonser: Tænd ovnen på 190°. Fjern skorpen på brødet, og skær brødet i små tern. Vend dem med olie, salt og peber, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Rist brødternene i ovnen i 15 minutter, til de er sprøde og gyldne.
Kartoffelsuppe: Skræl kartoflerne, pil løget, og skær begge dele i skiver. Smelt smørret i en gryde ved middel varme, det må ikke blive brunt. Svits løg og kartofler i gryden i ca. 3 minutter, mens du vender rundt i det med en grydeske, så det ikke tager farve.
Tilsæt bouillon, bring gryden i kog, og lad den koge i ca. 15 minutter, til kartoflerne er helt møre. Tag gryden fra varmen, og blend suppen i ca. 30 sekunder (gerne med en stavblender direkte i gryden), til suppen er jævn.
Tilsæt madlavningsfløde, salt og peber. Varm forsigtigt suppen op, og smag til med eddike og evt. mere salt og peber.
Servering: Skyl romainesalaten, og snit den fint. Hæld suppe i 4 skåle, læg en håndfuld af den snittede salat i hver skål oven på suppen, og pynt med brødcroutoner. Server straks.